Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Arnaldur Indriðason – Grafteken

Door Joop Liefaard 21 oktober 12

Grafteken GraftekenArnaldur Indriðason; Querido – Amsterdam 2011WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Op het graf van de IJslandse onafhankelijksstrijder Jón Sigurðsson wordt het naakte lichaam van een jonge vrouw gevonden dat daar is neergelegd in een zee van bloemen.  Aanvankelijk is onbekend om wie het gaat en wat er is gebeurd maar als er hoge concentraties heroine worden gevonden, legt inpsecteur Erlendur een verband met de drugsmilieu. Hij ontdekt een vaag spoor naar de Westfjorden waar de vrouw vandaan lijkt te komen. Ook Jón Sigurðsson is in deze streek geboren. Is er een verband tussen de moord en de Westfjorden en heeft het een speciale betekenis dat de vrouw op dit beroemde graf is gevonden? Erlendur reist samen met zijn collega Sigurður Óli naar de streek om antwoord te vinden op deze en andere vragen.  Zij komen terecht in een wereld van drugs en bizarre prostutitie, een wereld die is doorgedrongen tot in het economische establishment van de IJslandse maatschappij.

Alles aan haar was dood. Haar slanke lichaam had nu de kleur van de dood aangenomen. Zij lag op haar zij, een beetje gekromd, met de rug naar hen gekeerd. Haar armen waren dun als een steel van een bloem: ze lagen langs haar hoofd. Je kon haar ribben tellen – ze tekenden zich onder de gespannen huid af. Ze had lange, dunne benen. Het haar, dat tot haar schouders reikte, was zwart; het was slecht verzorgd en vies. Op een van haar billen zat een rode vlek, een tatoeage in de vorm van de letter J.
Een tijdje stonden ze zwijgend naar haar lichaam te kijken, allebei in gedachten verzonken. Arme stakker, arm kind dacht ze. Dat wordt dus geen koffie vanavond, dacht hij.

Grafteken is het tweede boek uit de serie met inspecteur Erlendur. Het is geschreven in 1998 en pas onlangs vertaald. Gebrek aan kwaliteit kan hier niet de reden van zijn geweest lijkt mij want het niet al te lange verhaal is door Arnaldur Indriðason zorgvuldig opgebouwd en hij presenteert het in de mooie en ingetogen verteltrant die zo kenmerkend voor hem is. De personages worden overtuigend en met respect beschreven.  Het verhaal kent de nodige psychologische diepgang en maatschappijkritiek gaat Indriðason niet uit de weg. Erlendur is de norse inspecteur die niet alleen op zoek is naar een moordenaar maar die ook een uitgesproken mening heeft over zaken die in IJsland verkeerd zijn; in dit verhaal drugs, prostitutie en een economische maffia die de grenzen van ethisch handelen overschrijdt maar nog net door de mazen van de wet weet te glippen. In zijn persoonlijk leven komen zaken die hij als inspecteru tegenkomt heel dicht bij zijn deur door de manier van leven van zijn twee kinderen. De interactie tussen de drie is ontroerend en intrigerend.

Arnaldur Indriðason bewijst met Grafteken dat hij terecht tot de top van de misdaadliteratuur behoort. Erlendur zal in de latere boeken een verdere en uiterst boeiende ontwikkeling doormaken en de kiem daarvoor is in deze misdaadroman al gelegd.  De boeken over Erlendur staan garant voor vele uren leesgenot.

 

****

IJslandse titel:  Dauðarósir
Vertaling:  Adriaan Faber
Uitgeverij:  Querido – Amsterdam
ISBN:  978 90 214 4136 8

© 2012 Joop Liefaard

Meer interessante berichten over Arnaldur Indriðason.

Het Koningsboek

De jonge IJslandse student Valdemar vertrekt naar Kopenhagen om zich te verdiepen in een studie Oudijslandse literatuur. Hij komt in contact met een aan drank verslaafde professor die er zijn levenswerk van gemaakt heeft een oud manuscript dat in de tweede wereldoorlog werd gestolen terug te vinden en weer naar IJsland te brengen. De professor weet Valdemar over te halen zich bij hem aan te sluiten en al snel komen zij in een wereld terecht waar nou niet bepaald zachtzinnig met mensenlevens wordt omgegaan als het erop aan komt het manuscript in handen te krijgen.

Onderstroom

Erlendur is met vakantie en daarom is Elinborg belast met het onderzoek naar de moord op een jongeman, die in een grote plas bloed en met een t-shirt van een vrouw aan gevonden wordt in een apartement. Er zijn geen sporen van inbraak en Elinborg vindt in het apartement een paarse sjaal met de geur van tandoori kruiden en een verdovend middel Rohypnol dat vaak wordt gebruikt bij verkrachtingen.

Winternacht

Op een ijskoude dag in januari wordt in de tuin van een flatgebouw het lichaam gevonden van een jongetje. Het jongetje, Elias, 10 jaar oud en van Thaise afkomst, blijkt te zijn vermoord. Inspecteur Erlendur onderzoekt de zaak met zijn twee vaste collega´s Elínborg en Sigurdur Óli. Het onderzoek concentreert zich in het begin op de school die Elias bezocht en de bewoners van het flatgebouw waar hij woonde. Op de school werkt een leraar die er rascistische ideeën op na houdt en in de buurt woont een pedofiel. Hebben zij iets met de moord te maken?

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus