Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Dennis Lehane – Het verleden spreekt

Door Joop Liefaard 1 april 11

Dennis Lehane is een van de meest succesvolle Amerikaanse schrijvers van misdaadromans. In een aantal van zijn boeken spelen de detectives Patrick Kenzie en Angela Gennaro de hoofdrollen. Lehane ervaarde eind jaren negentig dat dit tweetal zijn leven teveel ging beheersen en hij besloot (tijdelijk) afstand van hen te nemen. Nu zijn ze terug in de misdaadroman Het verleden spreekt (Moonlight mile). In de roman Gone baby gone (1998) lossen Kenzie en Genaro de verdwijning van Amanda McCready op en nu, 12 jaar later, is zij opnieuw slachtoffer van een verdwijning.

Patrick Kenzie heeft het detectivevak achter zich gelaten en werkt nu als freelancer bij een bedrijf dat onderzoekt doet naar verkeerde zaken zoals fraude en overspel. Kenzie en Gennaro zijn inmiddels getrouwd en hebben een dochtertje met de naam Gabrielle. Als Patrick wordt benaderd om opnieuw op zoek te gaan naar Amanda McCready besluiten hij en Amanda op dat verzoek in te gaan omdat de afwikkeling van de ontvoering van twaalf jaar geleden in hun ogen onbevredigend was.

Op hun zoektocht komen zij in aanraking met de Russische maffia onder leiding van de psychopatische Kirill Borzakov en zijn minstens zo zwaar gestoorde vrouw Violeta en een handje vol geweldadige onderdanen, die zich bezighouden met o.a. illegale adopties en vervalsing van identiteiten.

Dennis Lehane bewijst met Het verleden spreekt opnieuw dat hij een goed schrijver is en dat de loftuitingen aan zijn adres terecht zijn. Het verhaal is boeiend geschreven, leest gemakkelijk en verveelt nooit. De dialogen tussen Patrick en Angela zijn mooi en vaak vol humor. De twee personages worden levensecht en herkenbaar neergezet.Krachtpatser Bubba daarentegen is een beetje karikaturaal en Amanda McCready is wel erg wijs voor een meisje van zestien. Het verhaal bevat ook een aantal onwaarschijnlijke elementen. Buitensporig geweld zoals “het in een lichaam pompen van minstens twintig kogels” tref je in dit verhaal ook aan maar dat is in Amerikaanse boeken, films en tv-series vrij gebruikelijk. Als je hier echter over heen stapt of er zelfs van houdt, dan is Het verleden spreekt een prima misdaadroman. Misschien niet de beste die Lehane geschreven heeft maar alleszins acceptabel.

☆ ☆ ☆

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus