Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Eric van Lustbader – De Bourne vergelding

Door Joop Liefaard 3 november 14

De Bourne vergelding

Eli Yadin, hoofd van de Mossad en persoonlijke vriend van Jason Bourne vermoedt dat er een connectie bestaat tussen de Mexicaanse drugskartels en het Chinese Politbureau en dat de illegale handel tussen de twee verder gaat dan het alleen maar smokkelen van drugs. Om daar zekerheid over te krijgen vraagt Eli Yadin Jason Bourne een onderzoek in te stellen. Jason stemt ermee in en dat niet alleen om de waarheid over de illegale handel boven tafel te krijgen maar vooral omdat hij op deze manier in staat is de dood van Rebeka, de enige vrouw van wie hij echt gehouden heeft en die door Qujang Jidan, vooraanstaand lid van het Politbureau is vermoord, te wreken. Bourne komt terecht in een wereldwijd complot waarin Chinezen, Mexicanen en Russen een bloederige machtsstrijd met elkaar uitvechten. Hoe dichter Jason Bourne bij zijn doel komt, hoe gevaarlijker het voor hem wordt en uiteindelijk staat zijn eigen leven op het spel.

Tijdens de weken waarin Bourne bij directeur Yadin in Tel Aviv te gast was geweest, had hij het dagritme van de directeur op zijn duimpje leren kennen. Vandaar zijn verbazing toen hij Yadin rond lunchtijd het hoofdkwartier van de Mossad uit zag lopen. Normaliter werkte hij tot in de middaguren door, soms met een sandwich die een assistent voor hem uit de ondergrondse kantine had gehaald.
Gisteren echter stapte een opmerkelijk sportief geklede Yadin in een wit linnen overhemd, korte broek en bootschoenen in een burgerauto van de Mossad. Hij was alleen, geen lijfwacht te bekennen. Zijn gewone, gepantserde auto stond ongebruikt en bewaakt in de keldergarage van het gebouw.
Bourne startte de motor die hij had gekocht om door de drukte van het stadsverkeer te laveren, en achtervolgde Yadin, die met zijn wagen uit de drukte probeerde weg te komen. Gezien Yadins outfit vermoedde Bourne dat hij op weg was naar zijn geliefde boot in de jachthaven, maar toen Yadin afsloeg richting het centrum van de stad, besefte hij dat hij het bij het verkeerde eind had.
Twaalf straten verderop stopte de auto van de directeur op een parkeerplaats bij een bushalte. Bourne manoeuvreerde zijn motor naar de stoeprand. Een naderende bus minderde vaart met zuchtende, pneumatische remmen. Bourne zag Yadin in de rij staan. De directeur leek een oud mannetje zoals hij achter de anderen aan slofte, een gepensioneerde man met een kromme rug en een te laag inkomen.
Nadat de logge bus zich weer in het verkeer had gevoegd, ging Bourne erachteraan, bij elke halte geduldig wachtend om te kijken of Yadin uitstapte.

Eric van Lustbader

De geestelijke vader van de Jason Bourne thrillers is de Amerikaanse schrijver Robert Ludlum. Toen hij in 2001 overleed telde de serie drie boeken die hij schreef tussen 1980 en 1990. Na zijn dood stemden zijn erfgenamen ermee in dat de schrijver Eric van Lustbader het werk van Ludlum zou voortzetten en zo verschenen er nog acht actiethrillers met Jason Bourne als protagonist. De Bourne Vergelding is de meest recente editie in de serie. Het is verrassend te lezen hoe fris en fruitig de onverschrokken held na al die jaren nog steeds is. Je zou vermoeden dat hij na 34 jaar wel onbezorgd van zijn oude dag zou willen genieten maar niets is minder waar. De wereld om hem heen is weliswaar ingrijpend veranderd maar de tijd heeft nauwelijks vat op hem gekregen. Moeiteloos en in een tijdsbestek van enkele dagen reist hij van Israël via Mexico naar China en in een moordend tempo beslecht hij de ene hachelijke situatie na de andere in zijn voordeel waarbij het aantal slachtoffers nauwelijks te tellen is. Hij straalt kracht, doorzettingsvermogen, intelligentie en doeltreffendheid uit. Ook aan de voorspelbaarheid van het verhaal is nauwelijks iets veranderd. Jason Bourne overleeft op wonderbaarlijke wijze iedere aanslag en elk gevecht en herstelt nog steeds ongelofelijk snel van de hem toegebrachte verwondingen. Het gaat in dit soort boeken om de actie, de spanning en de vele wendingen en alles is daaraan ondergeschikt. Het uiteindelijke resultaat is een heerlijk boek met een flinterdun verhaal. Ook een verhaal dat vol zit met heel veel personages met vaak ingewikkelde namen. Het zijn er zoveel dat je ze soms moeilijk uit elkaar kunt houden. Ze zijn ook nog eens oppervlakkig uitgewerkt of, nog erger, ze stappen als vleesgeworden clichés door het verhaal heen. Het lijkt onvermijdelijk in dit genre maar tegelijkertijd is het ook wel vermakelijk.

Stap je over deze bezwaren heen en wil je een goede actiethriller lezen dan heb je met De Bourne Vergelding het juiste boek in handen. De thriller heeft veel snelheid, is van begin tot einde gevuld met heel veel actie en heeft aan het einde een totaal onverwachte wending. Jason Bourne is de overtuigende, beminnelijke en onoverwinnelijke held, die je met een tevreden gevoel achterlaat als je het boek sluit.

Engelse titel: The Bourne Retribution
Vertaling: Frans van Delft
Uitgeverij: Luitingh - Sijthoff - Amsterdam
ISBN: 978 90 245 6342 5

© 2014 Joop Liefaard

Deze recensie verscheen eerder bij Hebban|Crimezone.

Jason Bourne is de overtuigende, beminnelijke en onoverwinnelijke held.

Klik hier om dit bericht te tweeten
Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus