Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Gillian Flynn – Teerbemind

Door Joop Liefaard 17 november 12

Teerbemind Teerbemind; De Boekerij 2006WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder 

Camille Preaker werkt als misdaadverslaggeefster voor een krant in Chicago. Zij wordt door haar redacteur naar het plaatsje Wind Gap in Missouri gestuurd omdat daar een meisje op gruwelijk wijze is vermoord en een tweede meisje wordt vermist. Camille gaat met grote tegenzin terug naar wat haar geboorteplek is, een plaats waar zij slechte herinneringen aan heeft en waar haar leven getraumatiseerd is. Zij ontmoet haar moeder Adora weer met wie zij nauwelijks contact heeft en ook haar dertienjarige zusje Amma, vroegrijp, dominant in haar vriendenkring en soms onuitstaanbaar.  Voor Camille komt het verleden dat zij zo graag achter haar had willen laten in alle hevigheid terug, zo ook de dood van haar zusje Marian jaren geleden. Waarom wordt Camille zo geraakt door de moord op de meisjes ? Waarom is de haat van haar moeder zo groot? En welke rol speelt de dood van haar zusje in wat er in Wind Gap gebeurt?

“Die kleine meisjes, Ann Nash en Natalie Keene” hielp ik hen op weg. “Ik schrijf erover in mijn krant”.
“O, Camille toch”, legde mijn moeder me met afgewende blik het zwijgen op. Als mijn moeder zich ergert, verraadt zij dat op een bijzondere manier: zij plukt aan haar wimpers. Soms laten zij los. Tijdens een paar uitgesproken moeilijke jaren in mijn kindertijd had zij helemaal geen wimpers meer en waren haar ogen continu kleverig roze, zo kwetsbaar als die van een proefkonijn. In de winter biggelden de tranen over haar wangen als zij naar buiten ging. Wat zij zelden deed.
“Het is mijn opdracht”.
“Mijn hemel, wat een opdracht” zei ze. Haar vingers zweefden al naar haar ogen. Zij krabde vlak onder haar wimpers en legde haar hand in haar schoot. “Hebben die ouders het al niet moeilijk genoeg zonder dat jij het hier allemaal komt opschrijven om het wereldkundig te maken? “Wind Gap vermoordt zijn kinderen!” Wil je dat de mensen dat denken?”

Teerbemind is een duister boek dat je somber maakt. Je moet er voor in de stemming zijn om het te lezen. Gillian Flynn introduceert een groot aantal personages die allemaal op de een of andere manier verknipt, gestoord of ziekelijk zijn. Haar schrijfstijl is snel en helder. Je krijgt een overtuigend beeld van de broeirige sfeer die in Wind Gap  hangt. Naarmate het verhaal vordert wordt steeds duidelijker waarom Camille zo ernstig getraumatiseerd is en waarom zij neigt naar zelfvernietiging. Gillian Flynn maakt van Camille een prachtig psychologisch portret met veel diepgang. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en dat maakt het nog confronterender dan het al is.

Stephen King schreef over Teerbemind dat het “genadeloos spannend” is. Dat is nogal overdreven want veel spanning kent het verhaal niet. Het verhaal is echter op een dusdanige manier in elkaar gezet dat het moeilijk is om met lezen te stoppen. De ontknoping van het verhaal is onverwacht maar ook verontrustend en ontluisterend. Zwarter kan bijna niet.

Gillian Flynn heeft met Teerbemind een uitstekend debuut afgeleverd. Een misdaadroman van hoog niveau  die terecht lovend kritieken heeft gekregen. Toch nog een minpuntje: als je het boek gelezen hebt, begrijp je dat de Nederlandse titel slecht gekozen is. De oorspronkelijke titel geeft goed weer hoe ernstige trauma’s in een mensenleven  vorm en inhoud kunnen krijgen.

 

****

Engelse titel: Sharp objects
Vertaling: Mariëtte van Gelder
Uitgeverij: De Boekerij – Amsterdam
ISBN: 978 90 225 5907 9

© 2012 Joop Liefaard

Meer interessante berichten over Gillian Flynn.

Interview over Duisternis, deel 1

Interview over Duisternis, deel 2

Karin Slaughter en Gillian Flynn

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus