Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Lisa Unger – Verdronken hart (recensie)

Door Joop Liefaard 30 juli 13

Verdronken hart Verdronken hartLisa Unger; A.W. Bruna – Utrecht 2013WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder In een meer in het noordoosten van de Verenigde Staten ligt Heart Island, dat eigendom is van Birdie Burke. Ieder jaar vindt er op dit eiland een familiereünie plaats. Birdie is een koele, afstandelijke vrouw die door haar overheersende, neerbuigende en verbitterde houding haar familie van zich heeft vervreemd. Haar kinderen beschouwen de familiebijeenkomst dan ook als een verplichting waaraan zij niet kunnen ontkomen en met grote tegenzin deelnemen.

Een van de kinderen is dochter Kate. Zij is gelukkig getrouwd met Sean en zij hebben twee kinderen, Chelsea en Brendan. Kate is in het bezit van de dagboeken van haar overleden tante Caroline en die van haar oma Lana. In de dagboeken wordt melding gemaakt van een dramatische gebeurtenis die zich lang geleden op Heart Island heeft afgespeeld. Met deze gebeurtenis in gedachte heeft Kate een boek geschreven. Het boek is weliswaar fictie maar ingewijden en zeker Birdie zullen het verband met het verleden makkelijk kunnen leggen. Kate vertrekt met dochter Chelsea en haar hartsvriendin Lulu naar Heart Island en hoopt er genoeg moed te verzamelen om over de schaduw van haar moeders vernederingen heen te kunnen stappen en de confrontatie met haar aan te gaan.

Je doet het jezelf aan, Birdie, waarschuwde haar man haar regelmatig. Waarom probeer je niet gewoon een beetje te ontspannen en te genieten? Iedereen is net zo gelukkig met hamburgers van de grill, in de schil gebakken aardappels uit de oven en een salade. Ja, iedereen behalve Birdie. Ze was zo diep in gedachten verzonken dat ze hem niet opmerkte tot ze haar badjas dichtknoopte, in haar schoenen stapte en zich omkeerde om naar het huis te lopen. Even drong de schok van het zien van iemand die aan de rand van de bomen verderop stond, niet tot haar door.
Zonder haar bril kon ze hem niet goed zien. Wie kon dat in hemelsnaam zijn? Niet haar man. Deze persoon was lang en dun, niet zo krachtig als Joe. Een van de buren? Nee, dat was onmogelijk, ze zou hun boot hebben horen naderen. ‘Wie is daar?’ riep ze.
Hij stond daar bewegingloos, het leek bijna alsof zijn lichaam doorzichtig was. Birdie kon hem niet scherp zien. Ondanks haar nare voorgevoel liep ze toch in zijn richting. Ze was niet het type mens dat het gevaar uit de weg ging. Altijd erop afgaan, dát was haar flosofe.
‘Wie ben je?’ riep ze kortaf. Ze had een hekel aan de klank van haar stem. Moet je nu echt zo verdomde dominant zijn? Dat was haar mans andere favoriete vermaning. In godsnaam, je bent de koningin niet. ‘Je bent hier op privéterrein.’

Emily is een intelligente en aantrekkelijke jonge vrouw die een aantal verkeerde keuzes in haar leven heeft gemaakt voornamelijk onder druk van haar vriend Dean. Hij belooft haar gouden bergen maar maakt van die beloftes niets waar. Hij heeft altijd geldgebrek en is creatief in het vinden van oplossingen voor dit probleem. Als er een grote slag geslagen moet worden, staat Emily opnieuw voor een keuze. Zij maakt de verkeerde en komt hierdoor in grote problemen. Zij moet vluchten en kent maar een plek waar zij denkt veilig te kunnen zijn. Heart Island.

Verdronken hart is de elfde thriller van de Amerikaanse schrijfster Lisa Unger. Zij hanteert een vlotte en heldere schrijfstijl die aangenaam leest. Het verhaal, waarin Birdie, Kate en Emily centraal staan, zit goed in elkaar. De uitwerking van de karakters is overtuigend en de ontwikkeling ervan heeft voldoende diepgang. De keuze voor Heart Island als decor voor het verhaal werkt goed; het is een paradijselijk eiland waar je de drukte van de stad kunt ontvluchten maar voor sommigen roept het ook herinneringen op aan tragische gebeurtenissen met ingrijpende gevolgen.

Drie vrouwen, drie levens, drie verhaallijnen, tragische gebeurtenissen, een mysterieus eiland; Lisa Unger voegt daar een zware storm, donder en bliksem, geestverschijningen, een gewetenloze misdadiger en verbroken verbindingen met het vaste land aan toe en zo ontstaat een interessante mengeling van ingrediënten die garant zou kunnen staan voor een bloedstollende thriller. Voor wie met deze gedachte in het achterhoofd Verdronken hart aanschaft, is het resultaat echter teleurstellend. Het voorstellen van Birdie, Kate en Emily neemt zo’n honderd pagina’s in beslag en met uitzondering van enkele passages met wat onderhuidse spanning, heb je eerder het idee een roman te lezen dan een thriller. Gelukkig komt daar in de tweede helft verandering in. Als de verhaallijnen zich met elkaar gaan verweven en de snelheid en spanning toenemen, wordt het lezen een stuk aangenamer. De pakkende ontknoping met goed opgebouwde spanning en veel actie is snel en scherp geschreven. In een gevecht op leven en dood tegen een meedogenloze tegenstander en angstaanjagend natuurgeweld moeten de vrouwen zien te overleven. Lisa Unger beschrijft dit overtuigend en indringend.

Het is echter niet alleen die meeslepende ontknoping die het boek de moeite waard maakt. Uiteindelijk wordt Heart Island de plek waar de tragische gebeurtenissen van lang geleden worden ontrafeld. Birdie, Kate en Emily krijgen de kans met zichzelf en de anderen in het reine te komen. Lisa Unger biedt hen een perspectief op een nieuw begin. Zij doet dat op een geloofwaardige manier zonder in sentimentele retoriek te vervallen.

Lisa Unger heeft met Verdronken hart een goede en solide thriller geschreven die traag opgang komt maar aan het einde toch overtuigt. Haar fans zullen er blij mee zijn en voor wie Lisa Unger nog niet kent, is het een aangename kennismaking.

***

Engelse titel: Heartbroken
Vertaling: Jan-Wim van der Horst
Uitgeverij: A.W. Bruna – Utrecht
ISBN: 978 94 005 0171 3

© 2013 Joop Liefaard

Deze recensie werd geschreven voor Crimezone.nl, de site voor en door thrillerfans.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus