Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Liza Marklund – Prime time

Door Joop Liefaard 20 augustus 10

Het is midzomer in Zweden en misdaadverslaggeefster Annika Bengtzon maakt zich op om het feest samen met partner Thomas en hun twee kinderen te gaan vieren bij haar schoonouders. Dan wordt Annika gebeld door de redactie van Kvällspressen, de krant waar zij werkt met de mededeling dat de controversiële tv-presentatrice Michelle Carlsson is vermoord.  Zij werkte aan een serie televisieuitzendingen en wordt dood aangetroffen in de mobiele controlekamer. Twaalf mensen uit haar directe omgeving kunnen de moord hebben gepleegd onder wie een goede vriendin van Annika Bengtzon.

Zij besluit niet naar het midzomerfeest te gaan en in plaats daarvan verslag te doen van de moord en het politeonderzoek. Dit besluit leidt tot een verwijdering tussen haar en haar partner en hoe zij daar mee omgaan is de tweede verhaallijn in het boek.

De derde  verhaallijn is de strijd om het voortbestaan van de krant tussen de hoofdredacteur en de redactiechef;  een strijd, die hard en unfair wordt  gestreden, zoals meestal het geval is als het om macht en controle gaat. De menselijk geschiedenis is vol van deze tragedies en het lijkt dat het voor sommigen een basisvoorwaarde is om te kunnen overleven. En dat is bij de Kvällspressen niet anders.

Liza Marklund weeft deze drie verhaallijnen op kundige wijze in elkaar tot een lezenswaardige en boeiende misdaadroman. Zij geeft een verhelderend beeld van de cultuur in mediawereld waar afgunst, jaloezie, haat, drank, sex en intimidatie de omgang met elkaar in hoge mate bepalen.

Prime time is een redelijk dik boek. Liza Marklund gebruikt zo´n 400 pagina´s om naar de ontknoping toe te schrijven en je verwacht eigenlijk iets schokkends aan het einde maar dat valt een beetje tegen. Dat is jammer want het doet afbreuk een prima en snel geschreven misdaadroman.

? ? ?

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus