Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Louise Doughty – Voor altijd verloren

Door Joop Liefaard 24 oktober 12

Voor altijd verloren Voor altijd verlorenLouise Doughty; Artemis & Co – Amnsterdam 2010WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Laura woont na haar scheiding van David, met haar twee kinderen Betty en Rees in een plaatsje aan de oostkust van Engeland. Op een dag worden Betty en haar vriendinnetje Willow door een auto overreden en Betty overlijdt. De bestuurder rijdt door. Laura is gebroken en heeft nog maar een gedachte in haar leven. Uitzoeken wie dit heeft gedaan en wraak nemen door van de dader weg te nemen wat hem het meest dierbaar is.

Hoewel de scheiding tussen Laura en David verre van vlekkeloos is verlopen en de haat vooral van Laura’s kant groot is, vinden zij toch op een bepaalde manier troost bij elkaar. Dit wekt de jaloezie van Chloe, de nieuwe partner van David. Laura begint dreigbrieven te ontvangen en vreemde telefoontjes. Laura vindt uit wie de bestuurder van de auto is.

Ik rust uit, geniet van het eenvoudige feit dat Betty en ik alleen zijn, hier in deze kamer. Ze beheerst mijn gedachten, maar omdat ik niets weet te zeggen wat ik niet al ontelbare keren eerder heb gezegd, laat ik mijn hand maar op haar rusten en zeg een paar keer: ‘Schatje… schatje…’ Ik kijk naar haar gezicht en probeer het me in te prenten, zodat ik het altijd net zo scherp voor me zal kunnen zien als nu; de sproetjes hier en daar op haar lange neus – haar zware wenkbrauwen en brede voorhoofd. Ze heeft een volwassen gezicht, voor een negenjarige. Je kunt de volwassene in haar al zien. Het waterpokkenlitteken vlak onder de plek waar mijn vingers haar slaap strelen – de ronding van haar lippen. Ze heeft van nature veel kleur in haar lippen. Dat staat mooi bij haar blanke huid met sproeten. Zoals alle roodharigen verbrandt ze heel snel in de zon. We moeten voorzichtig met haar zijn.

Voor altijd verloren is een rauw en heftig boek. Louise Doughty schakelt tussen hoofdstukken die de titels “ervoor” en “erna” hebben mee gekregen. In “ervoor” beschrijft zij hoe Laura en David’s huwelijk dat zo schitterend begon, verzandde tot het uiteindelijk op de klippen liep door de ontrouw van David. De onvoorwaardelijke liefde die Laura voor Betty voelt, wordt hier ontroerend uitgewerkt. In de “erna” hoofdstukken gaat het vooral over het intense verdriet van Laura dat langzaam begint om te slaan in gevoelens van diepe haat jegens de man die verantwoordelijk is voor de dood van Betty.

De schrijfstijl van Louise Doughty is realistisch en prachtig. De beschrijving van het alles verscheurende verdriet van Laura is zo intens dat het tastbaar wordt. Je leeft met haar mee en je kunt uiteindelijk zelfs begrip opbrengen voor de stuitende en verrassende manier waarop zij haar wraakgevoelens in daden omzet.

Voor altijd verloren is een rauw en hartverscheurend verhaal over liefde, onmetelijk verdriet, verlies, wraak, jaloezie en verzoening. Als roman is het boek zeer geslaagd; hoewel het verhaal aan het einde de nodige spanning en een paar plotwendingen kent, is het als misdaadroman allemaal wat minder.

 

****

 

Engelse titel: Whatever you love
Vertaling: Inge de Heer
Uitgeverij: Artemis & Co – Amsterdam
ISBN: 978 90 472 0173 1

© 2012 Joop Liefaard

Meer informatie over Louise Doughty kun je vinden op haar eigen website.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus