Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Michael Robotham – Gebroken

Door Joop Liefaard 2 september 10

Professor Josep O´Loughlin is klinisch psycholoog. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en hierdoor wordt hij belemmerd in zijn dagelijks functioneren. Hij accepteert een minder belastende werkkring als professor aan de universiteit van Bath. Tijdens zijn eerste werkdag roept de politie zijn hulp in als een naakte vrouw van een brug af wil springen. Hij kan de zelfmoord niet voorkomen. Kort voordat de vrouw een einde aan haar leven maakt, zegt zij tegen hem: U begrijpt het niet.

De politie besteedt aanvankelijk weinig tot geen aandacht aan de zaak omdat het duidelijk is dat het hier om zelfmoord gaat. Maar als Joe bezoekt krijgt van de dochter van de vrouw en zij hem uitlegt dat haar moeder nooit zelfmoord zou kunnen plegen, begint bij Joe het besef te groeien dat er meer aan de hand is en hij begint een onderzoek. Daarbij wordt hij geholpen door de gepensioneerde politieman Vincent Ruiz. Zij moeten antwoord proberen te vinden op de vraag wat of wie deze vrouw tot haar wanhoopsdaad heeft gedreven. Bij Joe begint een idee te groeien dat hij te maken heeft met een uiterst gevaarlijke, intelligente en gewetenloze moordenaar.

Joe is getrouwd met Julianne die een baan als vertaalster heeft. Voor deze baan moet zij veel reizen en is vaak van huis. Tijdens haar afwezigheid neemt Joe de zorg voor de twee dochters, Charlie en Emma op zich. Door een aantal ongerijmdheden in het gedrag van Julianne bekruipt Joe het gevoel dat er meer aan de hand is dan alleen onschuldige zakenreisjes.

De zelfmoord van de vrouw, de ziekte van Parkinson en de huiselijke beslommeringen worden door Michael Robotham goed gedoseerd samengeweven in het bloedstollend en huiveringwekkend verhaal. Robotham slaagt er door een subtiel gebruik van de taal in, de personages in het verhaal van het papier los te weken en hen te transformeren tot levende, bestaande en heel erg herkenbare mensen. Het klinkt als een cliché maar de schrijfstijl van Robotham is zo pakkend en dwingend dat het boek terzijde leggen geen optie is. De moordenaar speelt het spel zo perfect dat een goede afloop tot de onmogelijkheden lijkt te behoren. Iedere bladzijde voegt iets aan de geweldige spanning toe en je kunt niet stoppen met lezen voordat je weet hoe het verhaal eindigt. Het is heel erg knap als je op zo´n manier een verhaal op papier kunt zetten. En Michael Robotham kan dat. Gebroken is een misdaadroman van grote klasse. Goed opgebouwd, origineel, indringend, huiveringwekkend, meeslepend en bovenal heel erg spannend.

☆ ☆ ☆ ☆ ☆

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus