Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Nicci French – Medeplichtig

Door Joop Liefaard 28 september 12

Medeplichtig MedeplichtigNicci French; Anthos – Amsterdam 2009WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Medeplichtig is al weer de veertiende misdaadroman van het schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French,  een duo dat wij kennen onder de naam Nicci French. Van die veertien misdaadromans heb ik er een aantal gelezen en altijd met veel plezier.

Medeplichtig begint wanneer de hoofdpersoon van het boek Bonnie Graham zich in het appartement van een van haar vriendinnen bevindt. Het appartement ziet er uit alsof er een worsteling heeft plaatsgevonden en op de vloer ligt het levenloze lichaam van een man. Een normale reactie zou zijn om de politie te bellen maar Bonnie Graham reageert anders. Zij pakt persoonlijke eigendommen in,  verwijdert sporen en vingerafdrukken en belt daarna een vriendin en vraagt haar om te helpen bij het weghalen van het lijk.

Bonnie Graham is lerares muziek en krijgt van een vriendin het verzoek om op haar bruiloft de muzikale omlijsting te verzorgen. Bonnie stemt hiermee in en begint met het formeren van een gelegenheidsband.  Zij benadert een aantal mensen en één van hen is Hayden Booth, een heel goede muzikant voor wie Bonnie meer dan genegenheid begint te voelen.

Dit zijn de basiselementen van het verhaal dat in de ik-vorm wordt verteld en dat geschreven is vanuit, afwisselend perspectief,  verleden en heden.  De hoofdstukken hebben de simpele aanduiding “ervoor” en “erna”.  In de “ervoor”-hoofdstukken geven Nicci French een goed beeld hoe de onderlinge relaties van Bonnie Graham en de bandleden zich ontwikkelen en hoe zij reageert op elkaar reageren en op de niet altijd even prettige Hayden Booth, die een gave heeft mensen tegen zich in te nemen.  De “erna”-hoodstukken gaan vooral over de wijze waarop Bonnie Graham en haar vrienden zich steeds dieper in een wespennest steken en een weg bewandelen die niet anders dan naar de ondergang kan leiden. Niets is echter  wat het lijkt en het verhaal ontwikkelt zich anders dan de lezer zou verwachten.

Nicci French zijn vakmensen en ook in deze misdaadroman zetten zij de lijn van vakkundig en vlot  geschreven verhalen voort. De wisselingen tussen verleden en heden geven ruimte voor creativiteit.  In ieder hoofdstuk wordt de nieuwsgierigheid genoeg geprikkeld om door te gaan naar het volgende hoofdstuk maar te weinig om het boek verslavend te noemen. Daarvoor ontbreekt de spanning  en de diepgang die je in veel andere misdaadromans van Nicci French wel aantreft.  Dat is toch een beetje teleurstellend.

***

Engelse titel: Complicit
Vertaling: Irving Pardoen
Uitgeverij: Ambo|Anthos – Amsterdam
ISBN: 978 90 414 1463 2

© 2010 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus