Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Nicci French – Wachten op woensdag

Door Joop Liefaard 2 juni 13

Wachten op woensdag Wachten op woensdagNicci French; Ambo|Anthos – Amsterdam 2013WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinderAfgelopen woensdag verscheen de Nederlandse vertaling van de thriller Waiting for Wednesday van het Engelse schrijversduo Nicci French. Wachten op woensdag is het derde deel uit een serie over de Londense psychoanalytica Frieda Klein. Uiteindelijk zal de serie zeven boeken omvatten die steeds de naam van een dag van de week in de titel hebben. Zo verschenen eerder Blauwe maandag en Dinsdag is voorbij. Frieda Klein is de hoofdpersoon van de boeken en er is een aantal andere vaste personages dat steeds terugkeert. In ieder deel wordt een misdaad opgelost maar er loopt ook een duidelijke rode draad door de hele serie heen.  Als je geïnteresseerd bent in de boeken en deze wilt gaan lezen, is het dan ook verstandig om bij het eerste deel te beginnen en de volgorde van publicatie aan te houden. Ieder boek grijpt wel terug naar gebeurtenissen in een vorig deel maar dat gebeurt beknopt en fragmentarisch met als resultaat dat je aan het einde toch nog met wat vragen zit en sommige zaken niet helemaal duidelijk zijn als je eerdere boeken niet hebt gelezen.

Wachten op woensdag wordt uitgegeven door Ambo|Anthos te Amsterdam. De uitgever zegt over het boek het volgende.

Een klein meisje vindt het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld om het leven is gebracht. Het politieonderzoek brengt een geheim leven aan het licht maar niet de moordenaar. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. En Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van de wrede aanslag die ze ternauwer – nood overleefde. Wachten op woensdag is een verhaal van verborgen levens, verdwenen meisjes en van de obsessies van diegene die verder kijkt dan de façade van het dagelijkse leven, met alle gevolgen van dien. Wachten op woensdag is, na Blauwe maandag en Dinsdag is voorbij, de derde thriller met Frieda Klein in de hoofdrol. Opnieuw heeft Nicci French een razend spannende en goed geconstrueerde thriller geschreven, waarin het leven van Frieda stapje voor stapje verder wordt blootgelegd.

Meer berichten over Nicci French.

Medeplichtig

Medeplichtig is al weer de veertiende misdaadroman van het schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French, een duo dat wij kennen onder de naam Nicci French. Van die veertien misdaadromans heb ik er een aantal gelezen en altijd met veel plezier.
Medeplichtig begint wanneer de hoofdpersoon van het boek Bonnie Graham zich in het apartement van een van haar vriendinnen bevindt. Het apartement ziet er uit alsof er een worsteling heeft plaatsgevonden en op de vloer ligt het levenloze lichaam van een man. Een normale reactie zou zijn om de politie te bellen maar Bonnie Graham reageert anders. Zij pakt persoonlijke eigendommen in, verwijdert sporen en vingerafdrukken en belt daarna een vriendin en vraagt haar om te helpen bij het weghalen van het lijk.

Dinsdag is voorbij

Een maatschappelijk werkster gaat op bezoek bij een onlangs uit een psychiatrische kliniek ontslagen vrouw om te controleren of alles goed met haar gaat. In de woonkamer van deze Michelle Doyce ontdekt zij het naakte, half vergane lichaam van een man. Inspecteur Malcolm Karlsson en zijn team houden zich met de zaak bezig maar staan voor een raadsel. Michelle Doyce kraamt de nodige wartaal uit waar geen touw aan vast te knopen is.
Karlsson roept de hulp in van psychoanalytica Frieda Klein. Misschien kan zij doordringen in de gedachtenwereld van Michelle en aanknopingspunten vinden die het onderzoek een paar stappen verder kan brengen. Frieda accepteert met tegenzin de opdracht en ontdekt inderdaad aanwijzingen die o.a. de identiteit van een man onthullen. Een charmeur die het voorzien heeft op welgestelde vrouwen en hen afperst. Er zijn daarnaast ook een paar andere aanwijzingen, eigenlijk genoeg om de zaak verder te onderzoeken maar de korpsleiding sluit de zaak. Frieda Klein, begaan met het lot van de verwarde Michelle echter niet.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus