Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Nele Neuhaus – Diepe wonden

Door Joop Liefaard 31 januari 13

Diepe wonden Diepe wondenNele Neuhaus; Uitgeverij Q 2012WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder In zijn appartement in Frankfurt wordt de oude jood en overlever van de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog David Goldberg vermoord. Op de spiegel in de hal heeft de moordenaar met het bloed van het slachtoffer het getal 16145 geschreven. Tijdens de lijkschouwing ontdekt de arts dat er op de binnenkant van zijn bovenarm een tatoeage is aangebracht die er op duidt dat Goldberg lid van de SS was. Korte tijd later worden nog twee hoogbejaarde mensen vermoord. Hermann Schneider en Anita Frings. Hoofdinspecteur Oliver von Bodenstein en inspecteur Pia Kirchhoff hebben de leiding over het onderzoek en ontdekken bij beide slachtoffer eveneens het getal 16145 en in de kelder van Hermann Schneider ook nog eens een groot aantal memorabilia en filmfragmenten uit de nazitijd. Zijn deze drie slachtoffers met elkaar verbonden en op welke manier? En wat heeft de steenrijke Vera Kaltensee, een grande dame van de Frankfurter high society, met hen te maken?

De zon was achter de heuvels van de Taunus verdwenen, de schemering was ingevallen. Hij staarde met een somber gezicht naar buiten. Daar waren miljoenen jonge mensen op weg naar afspraken, naar onbekommerd plezier. Ooit was hij een van hen geweest, een knappe jonge vent, welgesteld, invloedrijk, bewonderd. Toen hij zo oud was als Elvira schonk hij geen aandacht aan de oudjes, die met pijnlijke botten rillend van de kou in hun leunstoel zaten te dommelen, een wollen deken over hun reumatische knieën, in afwachting van de laatste grote gebeurtenis van hun leven: de dood. Onvoorstelbaar, dat het ook met hem zover was gekomen. Nu was hij ook zo’n fossiel, een relict uit een grijs verleden. Zijn vrienden, kennissen en metgezellen waren hem lang geleden voorgegaan. Er waren nog drie mensen op de wereld met wie hij over vroeger kon praten, die zich konden herinneren dat hij jong en sterk was geweest.
Het geluid van de deurbel deed hem opschrikken uit zijn mijmeringen. Was het al half negen? Waarschijnlijk. Ze was altijd op tijd, net als Edith. Met een onderdrukt gekreun kwam Goldberg overeind uit zijn stoel. Voor het verjaardagsfeest van morgen had ze hem nog een keer dringend willen spreken, onder vier ogen. Ongelooflijk dat ook zij al vijfentachtig werd, die kleine. Met stramme schreden doorkruiste hij de woonkamer en de hal, keek even in de spiegel naast de deur en streek met zijn handen zijn nog altijd aardig volle, witte haar glad. Zelfs al wist hij dat ze ruzie met hem zou maken, toch verheugde hij zich erop haar te zien. Net als altijd. Zij was de belangrijkste reden geweest dat hij naar Duitsland was teruggekeerd. Glimlachend opende hij de voordeur.

Diepe wonden is het derde boek uit een serie waarin Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhof de protagonisten zijn. Met het vierde boek uit de serie, Sneeuwwitje moet sterven, brak Nele Neuhaus in Nederland door en dat boek blijkt geen eendagsvlieg te zijn. Diepe wonden is een heerlijk en verfrissend boek om te lezen. Het onderwerp is beladen (het naziverleden van Duitsland en de holocaust) maar is bij Nele Neuhaus in goede handen. De gruwelijke gebeurtenissen aan het einde van de tweede wereldoorlog, waaraan in dit boek wordt gerefereerd worden zonder enige vooringenomenheid beschreven.

In het verhaal komen veel personages voor maar de beschrijvingen zijn helder en goed herkenbaar zodat dit grote aantal nauwelijks tot verwarring leidt. Het verhaal zit goed in elkaar en kent de nodige spannende momenten, vooral aan het einde als het zelfs wat kenmerken van een goed geslaagde avonturenroman meekrijgt. De ontknoping is verrassend en nagenoeg onvoorspelbaar. Er gebeurt veel in het boek maar toch zijn er aan het einde geen losse eindjes. De discipline die daarvoor zorgt is bij andere schrijvers soms een beetje zoek, het maakt echter wel het onderscheid tussen goede schrijvers en de wat mindere.

Nele Neuhaus heeft met Diepe wonden een uitstekende misdaadroman geschreven, een verhaal dat staat als huis met overtuigende personages en de nodige actie en plotwendingen. Een goed en overtuigend geschreven boek. Sneeuwwitje moet sterven ligt al op mijn nog te lezen stapel.

 

****

 

Duitse titel: Tiefe wunden
Vertaling: Sander Hoving
Uitgeverij: Uitgeverij Q – Amsterdam
ISBN: 978 90 214 4322 5

© 2013 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus