Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Arne Dahl – Grensgebieden

Door Joop Liefaard 2 juni 18

Arne Dahl, pseudoniem van Jan Arnald (Zweden, 1963) is auteur, criticus en redacteur. Van zijn veelgeprezen misdaadserie over het A-team werden wereldwijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Ook de serie over de OpCop-unit ontving lovende reacties. Grensgebieden is het eerste deel van een nieuwe serie psychologische thrillers met Sam Berger en Molly Blom in de hoofdrol.

Politieman Sam Berger onderzoekt de verdwijning van de 15-jarige Ellen Savinger. Hij heeft het vermoeden dat er een seriemoordenaar aan het werk is maar enig bewijs daarvoor heeft hij niet. Hij kan zijn chef, de norse en sarcastische Allan Gudmundsson niet overtuigen en ziet zich genoodzaakt het onderzoek alleen voort te zetten. In een oud huis waar hij Ellen hoopt aan te treffen, vindt hij in een verborgen ruimte een radertje van een kostbaar horloge. Berger weet dat dit een persoonlijke boodschap is van iemand die weet dat hij die boodschap zal begrijpen. Een boodschap die te maken heeft met een schokkende gebeurtenis uit Sams jeugd. Als de politie de geheimzinnige Nathalie Fredén arresteert, komt het onderzoek in een stroomversnelling terecht. Is zij een toevallige voorbijgangster die bij het oude huis naar de politie stond te kijken of weet zij meer van de verdwijning van Ellen Savinger?

Grensgebieden is een verontrustende en duistere thriller met een nogal complexe plot. De manier waarop Arne Dahl het verhaal aan het papier heeft toevertrouwd, is uitermate boeiend. Hij heeft er niet zoveel bladzijden voor nodig om je ervan te overtuigen dat je een pareltje in handen hebt. De grote kracht van het boek vormen de levensechte personages en de magistrale plotwendingen. De personages zijn heel erg goed uitgewerkt. Sam Berger is een gekwelde man die leeft met het idee dat de moordenaar zijn misdaden heel persoonlijk maakt. Daarom is Berger zo bezeten het mysterie tegen de uitdrukkelijke wil van zijn superieuren, te ontrafelen. Dat hij daarbij aangewezen is op de hulp van de onorthodoxe Molly Blom is onvermijdelijk. Gaandeweg het verhaal ontwikkelt zich echter een heel speciale chemie tussen de twee en zo ontstaat een speurdersduo dat in de misdaadliteratuur uniek genoemd mag worden.

Het verhaal is origineel en spannend en heeft een aantal verbazingwekkende plotwendingen die van een niveau zijn dat je maar zelden in thrillers ziet. Het verhaal is soms nogal grafisch. Er komen een paar lugubere passages in het boek voor en niet iedereen zal dat op prijs stellen. Het zijn echter passages die in de context van het verhaal nodig zijn. Soms is er geen andere manier om verdorvenheid onder woorden te brengen.

Grensgebieden, dat eindigt met een geweldige cliffhanger, is een briljante thriller waarmee Arne Dahl opnieuw laat zien dat hij tot de absolute top van de Scandinavische misdaadliteratuur behoort. Het is een van de beste thrillers die in 2017 is uitgebracht.

Zweedse titel: Utmarker
Vertaling: Ron Bezemer
Formaat: e-book
Genre: thriller
Uitgever: De Geus – Amsterdam
Aantal bladzijden: 300
ISBN: 978 90 445 3773 4

© 2017 Joop Liefaard

Deze recensie verscheen eerder op het blog van de Boeken en Leesclub De perfecte buren.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus