Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Chevy Stevens – Nachtspel

Door Joop Liefaard 21 februari 15

Nachtspel

Toni Murphy en Ryan Walker zitten een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor de moord op Toni's jongere zusje Nicole, een moord die ze niet hebben gepleegd. Als Toni vrij komt keert zij terug naar Campbell River, haar geboorteplaats en ook de plaats waar de gruwelijke moord op haar zusje plaatsvond. Het contact met Ryan, haar grote jeugdliefde is gedurende de vele jaren in de gevangenis op een dood spoor gekomen maar toch zoekt hij haar na hun vrijlating weer op. Hij wil er achter zien te komen wie de werkelijke moordenaar is en wie zeventien jaren van hun leven heeft gestolen en een einde heeft gemaakt aan hun mooie toekomstdromen. Toni doet mee, in de hoop dat misschien hun liefde een tweede leven kan beginnen. Maar dan moet er eerst met het verleden worden afgerekend.

Nachtspel is de vierde thriller van de Canadese schrijfster Chevy Stevens. Al deze thrillers zijn gesitueerd in Vancouver Island,haar geboortegrond. Het verhaal wordt in de ik-vorm vertelt door Toni en is verdeeld in drie periodes: Toni's tijd op de middelbare school, de jaren in de gevangenis en de jaren na haar vrijlating. Deze perspectieven wisselen elkaar steeds af. Chevy Stevens heeft een mooie en soms meeslepende schrijfstijl en in combinatie met de uitgebreide research die zij voor dit boek heeft gedaan resulteert dit in goed onderbouwd verhaal over pesten, leven in de gevangenis en de wil van een jonge vrouw om haar naam te zuiveren en een nieuw leven te beginnen.

Het busje stopte voor de gevangenis. Ik zat achterin, met handboeien en enkelijzers om, in een metalen kooi, als een beest. De achterdeur van het busje ging open en de gevangenbewaarders lieten me uitstappen, hun handen klemden om mijn bovenarmen. Ik schuifelde naar voren en keek in paniek naar het imponerende gebouw. Het was een en al grijs beton, met grove streken geverfd, alsof er enorme tranen over de wanden omlaagliepen. Het hele gebouw werd omgeven door vier meter hoge metalen hekken met prikkeldraad erop, en op torens stonden met geweren bewapende bewakers in uniform.
Vijftien jaar. De woorden weerkaatsten in mijn hoofd, maar ik kon ze niet doorgronden, ik kon niet bevatten wat zo’n grote spanne tijds betekende. Toen ik de woorden van de rechter hoorde en wist dat er geen hoop meer was, knapte er iets, wat naar een plek diep in mij verdween. Het was net alsof ik van alles verwijderd raakte, als in een surreële film. Toen ze me naar Vancouver vlogen, dacht ik aan de reis om de wereld die Ryan en ik hadden willen maken. Het leek een eeuwigheid geleden dat we in zijn pick-up van onze toekomst, van onze grote ontsnapping hadden gedroomd. We hadden zo graag uit Campbell River willen vertrekken, en nu had ik er alles voor overgehad om er te kunnen blijven, zelfs als het voor altijd was geweest.
Ik zag de monden van de bewakers wel bewegen, maar kon me niet op de betekenis concentreren, en ze moesten zich herhalen. Met mijn blik op mijn enkels gericht liet ik me naar binnen begeleiden. Schuifel. Schuifel. Ik voelde de pijn in mijn enkels en polsen, maar dat kon me niet schelen. Ik hoorde alleen het suizen van mijn eigen bloed en de woorden vijftien jaar.
Ze maakten een foto van me en gaven me een identiteitskaart. Vervolgens werden me allerlei vragen gesteld terwijl een andere medewerker formulieren invulde. ‘Heb je weleens overwogen jezelf iets aan te doen?’ ‘Gebruik je medicijnen?’ Ik luisterde wel, maar hoorde nog niet de helft van wat er werd gezegd – ik was er maar half bij. In een andere kamer bevalen twee vrouwelijke bewakers mij mijn kleren uit te trekken. Ik staarde hen aan zonder te reageren. Degene met een slecht kapsel en een gemeen uiterlijk zei: ‘Trek je kleren uit!’

Toni's jaren op de middelbare school worden indringend beschreven en er ontstaat een verontrustend beeld over pesten, over de meedogenloze manier waarop tieners soms met elkaar omgaan en de soms bedenkelijke rol van ouders daarbij. Het harde leven in de gevangenis wordt beeldend onder woorden gebracht. De frustratie die Toni voelt als zij het gevecht om respect en vrijheid terug te winnen dreigt te verliezen en de ongebroken wil om toch te slagen, overtuigen.

Nachtspel is evenwichtig en kundig opgebouwd. De personages zijn goed uitgewerkt en bij ieder van hen kun je je een goed beeld vormen. Karakterontwikkeling is een van de sterke punten van Chevy Stevens. Nachtspel boeit vanaf het begin maar wordt pas echt spannend in het tweede gedeelte van het verhaal. Er zijn de nodige goede plotwendingen die aan deze spanning bijdragen. De ontknoping is verrassend en geloofwaardig.

Nachtspel is een overtuigende psychologische thriller over onrecht en verlies, over vechten en overwinnen en vooral over een vrouw die nooit opgeeft.

Engelse titel: That night
Vertaling: Paul Witte
Uitgeverij: Cargo - Amsterdam
ISBN: 978 90 234 8770 8

© 2015 Joop Liefaard

Meer berichten over Chevy Stevens

Vermist

Vermist is de debuutroman van de Canadese schrijfster Chevy Stevens. Hoofdpersoon is Annie O´Sullivan, een makelaar in Clayton Falls op Vancouver Island. Zij heeft een moeizame relatie met haar moeder en een liefdesrelaties met restauranteigenaar Luke. Annie is druk bezig met de verkoop van een huis en houdt een open dag. Aan het einde van de open dag wordt zij ontvoerd en beland met de ontvoerder in een blokhut in de bergen.

Onwetend

Onwetend is de tweede misdaadroman van Chevy Stevens na Vermist. Dit eerste boek werd over het algemeen goed ontvangen en ik heb het vier sterren gegeven.
Onwetend is op dezelfde wijze als Vermist opgebouwd. Het verhaal wordt door hoofdpersoon Sara Gallagher verteld aan haar psychiater. Sara is een antiekrestaurateur die een goed lopend bedrijf op poten heeft gezet, die een schattig dochtertje heeft en verloofd is met Evan met wie zij binnenkort zal trouwen.

Ik zie alles

Dr. Nadine Lavoie werkt als psychiater in het St. Adrian’s Hospital in Victoria, de hoofdstad van Vancouver Island. Op een avond wordt een vrouw binnengebracht die een zelfmoordpoging heeft gedaan. Als Heather Simeon, zoals de vrouw heet, haar verhaal begint te vertellen, ontdekt Nadine tot haar schrik en afgrijzen overeenkomsten met schokkende gebeurtenissen uit haar eigen leven. Heather woont met haar echtgenoot in een sekte en door een einde aan haar leven te maken, wilde ze ontsnappen aan de verwoestende invloed van de sekte en haar leider, de charismatische Aaron Quinn.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus