Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Chevy Stevens – Vermist

Door Joop Liefaard 3 maart 11

Vermist is de debuutroman van de Canadese schrijfster Chevy Stevens. Hoofdpersoon is Annie O´Sullivan, een makelaar in Clayton Falls op Vancouver Island. Zij heeft een moeizame relatie met haar moeder en een liefdesrelaties met restauranteigenaar Luke. Annie is druk bezig met de verkoop van een huis en houdt een open dag. Aan het einde van de open dag wordt zij ontvoerd en belandt met de ontvoerder in een blokhut in de bergen.

De ontvoerder is een bruut en hij martelt en verkracht Annie regelmatig. Bijna een jaar leeft zij met deze man als een slavin die de regels die hij haar oplegt nauwgezet moet naleven op straffe van verdere vernederingen. Annie slaagt er na een jaar in te ontsnappen en probeert, zo geschonden als zij is, weer zin en inhoud aan haar leven te geven.

Het verhaal bevat zesentwintig hoofdstukken, ieder hoofdstuk bevat een gesprek dat Annie met een psycholoog heeft. In al die monoloogachtige passages vertelt Annie wat haar overkomen is. Niet alleen over de ontvoering en de verschrikkelijke periode op de berg maar ook hoe zij haar leven weer oppakt, hoe zij reageert op de buitenwereld en de buitenwereld op haar. Het is een indringend verhaal dat meteen herinneringen oproept aan twee soortgelijke gebeurtenissen in Oostenrijk (Natascha Kampusch en de kinderen van de gestoorde gek Fritzl).

In het verhaal is het van meet af aan duidelijk dat Annie de ontvoering overleeft maar dat doet aan de spanning niets af. De strijd die zij moet leveren met zichzelf en met haar omgeving wordt nauwgezet verteld en de verschillende personages in het boek worden uitstekend beschreven. Het verhaal roept afgrijzen, walging en ongeloof op en je vraagt je af of het uberhaupt nog wel mogelijk is dat een vrouw die dergelijke gruwelijkheden heeft meegemaakt nog wel een normaal leven zal kunnen leiden.

Vermist is een uitstekende misdaadroman over gebeurtenissen die helaas maar al te vaak in de huidige maatschappij voorkomen. Het is een grote troost dat achter Annie´s façade van cynisme, gespeelde onverschilligheid en verdriet een wereld van hoop en vechtlust schuil gaat. Chevy Stevens heeft met dit boek een voortreffelijk debuut gemaakt ; een misdaadroman die vanaf de eerste bladzijde fascineert en een diepe indruk achterlaat.

☆ ☆ ☆ ☆

© Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus