Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Claire McGowan – Barre grond

Door Joop Liefaard 8 juni 14

Brakke grond

Ieder jaar verschijnt in Nederland een groot aantal spannende boeken. Op de sociale media is regelmatig te lezen dat veel lezers "last" hebben van een torenhoge Nog Te Lezen stapel boeken en soms niet weten welke als volgende gekozen moet worden. Helaas behoort een groot aantal boeken van dit aanbod tot de grauwe middelmaat en het gebeurt maar zelden dat een nieuwe misdaadauteur opvalt en zich in deze grauwe middelmaat in positieve zin weet te onderscheiden. Maar het gebeurt. Gelukkig maar want anders zou het een saaie boel worden.

In 2013 debuteerde drie misdaadauteurs op Nederlandse markt van het spannende boek waarvan ik vind dat die een grote belofte voor de toekomst inhouden. Dat waren voor mij de Zweeds schrijver Pontus Ljunghill (Een onzichtbare), de Nederlandse schrijver Walter Lucius (De vlinder en de storm) en de Noord-Ierse Claire McGowan (Verloren). Drie schrijvers die door de originaliteit van het onderwerp, de mooie schijfstijl, de opbouw van de plot, de ontwikkeling van personages, de spanning in het verhaal en de psychologische diepgang zijn opgevallen.

Onlangs verscheen bij Ambo|Anthos de tweede thriller van Claire McGowan onder de titel Barre Grond (The dead ground). Claire McGowan groeide op in een stadje in Noord Ierland en de kennis over het reilen en zeilen in deze vaak door religie verscheurde kleinstedelijke gemeenschappen gebruikt zij om mooie sfeertekeningen in het verhaal aan te brengen. De hoofdpersonage in Barre grond is de forensisch psychologe Paula Maguire. Ik vond haar in de eerste thriller Verloren een opvallende en intrigerende personage. Hopelijk is zij dit in Barre grond opnieuw. Ik heb het boek nog niet gelezen maar alles wijst erop dat dat het geval zal zijn want in het Verenigd Koninkrijk waren de kritieken lovend.

De uitgever zegt over het boek het volgende: "In het Ballyterrin-ziekenhuis gebeurt het ondenkbare: er wordt een baby van nog geen uur oud gestolen. Forensisch psycholoog Paula Maguire, zelf zwanger, krijgt de zaak toegewezen, samen met de unit Vermiste Personen. Hoewel de baby binnen een paar dagen wordt teruggevonden, is de zaak voor Maguire daarmee niet afgedaan. Haar gevoel blijkt juist, want niet veel later wordt het lichaam van een gruwelijk toegetakelde vrouw aangetroffen. Hoewel de zaken ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is Paula er toch van overtuigd dat er een verband is. Wanneer dan ook nog eens een hoogzwangere vrouw vermist raakt, beseft Paula dat de moordenaar zich dichter bij huis ophoudt dan ze dacht."

Meer over Claire McGowan

Verloren

Claire McGowan - Verloren

Forensisch psychologe Paula Maguire werkt in Londen bij een afdeling van de politie die vermiste personen moet opsporen. Haar successen zijn niet onopgemerkt gebleven en als in het Noord-Ierse stadje Ballyterrin twee meisjes worden vermist, krijgt Paula het verzoek om de politie daar te helpen. Ballyterrin is Paula’s geboorteplaats en zij heeft er slechte herinneringen aan. Toch besluit zij om op het verzoek in te gaan. Ze vertrekt naar Noord-Ierland en neemt haar intrek in het ouderlijk huis waar haar vader nog steeds woont.


De Noord-Ierse Unit Vermiste Personen staat onder leiding van Guy Brooking, een Engelse politie-inspecteur. Het is niet alleen Paula die achtervolgd wordt door demonen uit haar jeugd, ook Guy werkt om bepaalde redenen niet langer in Londen. Tijdens het onderzoek begint Paula verbanden te zien tussen de verdwijningen waaraan zij werkt en verdwijningen van een jaar of twintig geleden. En alles rondom die zaken is omringd door geheimzinnigheid en betrokkenen zijn weinig geneigd tot samenwerking met de politie. Kerk en religie lijken overal bij betrokken te zijn.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus