Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Donald Nolet wint De Gouden Strop 2014 en De Schaduwprijs 2014

Door Joop Liefaard 29 mei 14

Versleuteld

Donald Nolet heeft de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut én De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, ontvangen voor zijn thriller Versleuteld.

De prijzen zijn vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van de 26ste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Nolet ontving beide prijzen uit handen van Tess Gerritsen, de internationaal befaamde thrillerauteur en schrijver van het Geschenkboek Incendio. Versleuteld is zijn debuut en de eerste titel op het onlangs opgerichte imprint TRC van Uitgeverij Cargo en thrillerauteur Tomas Ross.

De jury van De Gouden Strop onder voorzitterschap van Jaap Jongbloed zegt in het juryrapport het volgende:

De ondertitel van Versleuteld , het debuut van Donald Nolet, luidt ‘Het Pearl - Harbour com plot’. Wat dat grote complot is moet lang verborgen blijven , maar feit is dat Nolet een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar verbindt: de zoektocht van een kleinzoon naar zijn grootvader en wat diens rol was in de Tweede Wereldoorlog, geheime codes en verborgen boodschappen, spionnen van all erlei slag waarvan er sommigen onwelriekende zaken naar boven willen spitten en anderen die zaken voorgoed in de doofpot willen steken. Donald Nolet verbluft met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure.

Versleuteld is een boek waarin het met veel vaart vertelde verhaal breed opgezet is , maar volledig overtuigt, ook al omdat de relatie tussen de diverse personages diepgaand en indringend wordt beschreven. Het is een verhaal waarin spanning, humor en i nformatie zich moeiteloos afwisselen. De jury is absoluut overtuigd van het geweldige talent van deze schrijver die pas aan het begin van zijn carrière staat maar toch een voldragen en heerlijke pageturner heeft geschreven.

De Gouden Strop 2014 voor de beste Nederlandstalige misdaadroman is daarom zonder twijfel voor Versleuteld van Donald Nolet.

De Gouden Strop 2014

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een schrijver zowel De Gouden Strop als De Schaduwprijs wint. In 2010 viel de eer te beurt aan de Vlaamse schrijver Bram Dehouck voor zijn boek De minzame moordenaar.

De vier andere genomineerde schrijvers waren: Patrick Conrad met Tango Assasino , Corine Hartman met Zielloos, Tomas Ross met De tweede november en Esther Verhoef met De kraamhulp

Bron: De Avond van het Spannende Boek

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus