Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



De Gouden Strop 2017 – De longlist

Door Joop Liefaard 4 april 17

De Gouden Strop

De Jury van De Gouden Strop onder leiding van juryvoorzitter Anniko van Santen heeft op 4 april de longlist voor deze prestigieuze prijs voor het jaar 2017 bekend gemaakt.

De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek en wordt in 2017 voor de 30ste keer uitgereikt. De prijs is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek en is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De jury bestaat naast voorzitter Anniko van Santen uit Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij hebban.nl).

De genomineerden

Sluipend gif

Corine Hartman - Sluipend gif

"Hij zwijgt. Net als toen, toen hij me zag in mijn bruidsjurk. Alleen de blik die hij nu over mijn lichaam laat glijden, is anders. Heeft niets van verlegenheid. Eerder van medelijden. Ik zou willen dat hij me slaat. Liefst zo hard dat ik nooit meer wakker word." Ach, overal is wel eens wat. Jacqueline houdt van haar echtgenoot, al intimideert en manipuleert hij haar steeds vaker.

David Nolet - Handschrift van de duivel

Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina begint te werken aan een algoritme dat dit mysterie moet ontcijferen. 

Saskia Noort - Huidpijn

We hebben allemaal een duistere kant. Maar wat als die ineens in de spotlights staat? Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie ....

Max van Olden - De juiste man

Max van Olden won met Lieve edelachtbare de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Met De juiste man komt Max van Olden met een waardige opvolger. Het is een gelaagde thriller waarbij vergelding vooropstaat.
Hoofdpersoon is Oscar, een alleenstaande advocaat op leeftijd. 

Ross & Hartman - Zwarte weduwe

Sir Charles Cavendish, hoofd van de NAVO-veiligheidsdienst, ontvangt een wanhopig voicemailbericht. Een oude vriend zegt te weten wie de daders zijn van een serie bloedige aanslagen in Nederland, Duitsland en Italië. Als Charles terugbelt is het te laat, de man is van het dak van zijn villa gesprongen. 

Ilse Ruijters - Later als ik dood ben

Elin ligt op de grond, gevangen in pijn, bloedend. Het leven stroomt uit haar lichaam. Balancerend tussen leven en dood herbeleeft ze haar verleden - hoe ze op een dag ontdekte dat haar bestaan een grote kluwen leugens was. En hoe ze de waarheid dacht te kunnen vinden door te gaan werken in een tbs-kliniek. 

Anita Terpstra - Samen

Wanneer MacKenzie trouwt met Matt, een gevangene die in death row zit, laat iedereen in haar omgeving haar vallen. Matt is veroordeeld voor de ontvoering van vier vrouwen. Een van hen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt Matt veroordeeld. Hij blijft echter volhouden onschuldig te zijn.

Peter Terrin - Yucca

AIs een man nog een vader als zijn kind niet meer leeft? Dit vraagt Viktor zich af wanneer hij vrijkomt na elf jaar gevangenis. De wereld die hem ooit heeft veroordeeld voor de dood van zijn kind, herkent hij nauwelijks meer. Op zoek naar wie hij is, ontmoet hij de Gier, een oude man uit het misdaadmilieu

Simone van der Vlugt - Toen het donker werd

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem..

Simon de Waal - Nemesis

Als er een aanslag wordt gepleegd op een officier van justitie en twee getuigen in haar onderzoek worden vermoord, probeert een team rechercheurs tevergeefs de daders te vinden en verdere aanslagen te voorkomen. De dreiging voor de officier van justitie en haar gezin blijft echter levensgevaarlijk en daarom...

Felix Weber - Tot stof

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd. 

Igor Znidarsic - De blindganger

Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er zeer sterke aanwijzingen zijn voor een misdaad, belandt de aak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland.
Een slepend zakelijk conflict en de riante erfenis passeren als mogelijke motieven de revue...

De shortlist van de Gouden Strop wordt bekendgemaakt op 22 mei. De winnaar wordt bekendgemaakt bij de start van de Spannende Boeken Weken.

Hieronder vind je een overzicht van de winnaars van de afgelopen tien jaar.

2016: Esther Verhoef – Lieve mama
2015: Jo Claes – De mythe van Methusalem
2014: Donald Nolet – Versleuteld
2013: Michel Berg – Nacht in Parijs
2012: Bram Dehouck – Een zomer zonder slaap
2011: Gauke Andriesse – De handen van Kalman Teller
2010: Bram Dehouck – De minzame moordenaar
2009: Marion Pauw – Daglicht
2008: Charles den Tex – Cel
2007: Roel Janssen – De tiende vrouw

Bron: Spannende boeken weken

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus