Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



De Gouden Strop 2017

Door Joop Liefaard 8 juni 17

De Gouden Strop

De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek en en bestaat 31 jaar. De prijs is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek en is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De jury bestond dit jaar naast voorzitter Anniko van Santen uit Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij Hebban.nl).

De winnaar van De Gouden Strop 2017 is Felix Weber voor zijn literaire thriller Tot stof. ‘Een bijzondere subtiele page-turner’, valt in het juryrapport te lezen, ‘Een van de zeldzame keren dat de term ‘literaire thriller’ geen valse verwachtingen schept. Verhaallijnen dansen om elkaar heen tot ze elkaar vinden, personages gaan onder je huid en in je hart zitten.’

De korte inhoud

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus