Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



De Schaduwprijs – de shortlist

Door Joop Liefaard 12 mei 14

De Schaduwprijs werd op initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs in 1997 ingesteld en wordt toegekend aan de auteur die het beste Nederlandstalige debuut schrijft in het genre van het spannende boek. De prijs wordt aan het begin van de maand juni, de Maand van het Spannende Boek,  uitgereikt en is vernoemd naar het personage De Schaduw uit de detectives van Havank. De eerste keer was dat aan Corine Kisling voor haar thriller Satan in de polder. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Walter Lucius voor het spannende boek De vlinder en de storm.

Op de shortlist van dit jaar staan vier boeken uit het genre maar dit ongebruikelijk aantal doet volgens de jury recht aan de kwaliteit van de geselecteerde titels. Het zijn:

2013

Monique Koemans - 2013

Op de dag dat Koning Willem Alexander in Amsterdam wordt gehuldigd, fêteert Kika Bentinck in haar herenhuis de Haagse elite. De inner circle op Kika’s borrel speculeert over een mogelijke aanslag in Amsterdam. Alles komt in een stroomversnelling als de ceremonie op de Dam ontspoort. Door rivaliteit, nooit vereffende rekeningen en de kloof tussen ons soort mensen en de rest van de wereld, tonen de gasten van Kika nu hun ware gezicht.

Uitgeverij Xander

Villa Gladiola

Tjeerd Langstraat - Villa Gladiola

Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijke manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout, is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden.
Uitgeverij Logikos

Vrij uitzicht

Anya Niewierra - Vrij uitzicht

Het leven van de succesvolle zakenvrouw Tess Clement wordt getekend door een diep geheim. Wanneer haar moeder overlijdt en haar man er met een jongere vriendin vandoor gaat, weerhoudt niets Tess nog om de confrontatie met haar verleden aan te gaan. Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar grote liefde van lang geleden bij verrassing op te zoeken. Maar… het dorp Mosset, waar ze naar terugkeert, blijkt nog steeds in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen…

B for Books

Versleuteld

Donald Nolet - Versleuteld

Een Duitse radiotechnicus vangt eind november 1941 bij het afluisterstation in Langeveld een geheim codebericht op dat bestemd is voor het Witte Huis. Een week later barst de hel los bij Pearl Harbor.
Ruim zeventig jaar later komt Joshua Lambert erachter dat zijn grootvader eigenlijk Walther Gruber heette, een Duitse soldaat die tijdens de bezetting in Nederland was gestationeerd. Na de bevrijding is hij spoorloos verdwenen. Joshua’s zoektocht naar zijn familiegeschiedenis brengt hem bij de ontdekking van een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog. In een zenuwslopende race tegen de klok die hem uiteindelijk naar Argentinië voert, blijken de schimmen uit het verleden nog steeds springlevend.
TRC Cargo

Tijdens de Avond van het Spannende Boek op donderdag 29 mei wordt bekendgemaakt welk van deze vier titels bekroond wordt met de Schaduwprijs 2014

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus