Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Elizabeth Corley – Requiem voor een zangeres

Door Joop Liefaard 16 oktober 12

Requiem voor een zangeres Requiem voor een zangeresElizabeth Corley; Luitingh – Amsterdam 2011WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Hoofdinspecteur Andrew Fenwick keert na een lange afwezigheid terug op zijn werk en in plaats van terug te keren naar zijn eigen divisie wordt hij belast met het onderzoek naar een aantal autodiefstallen en de behandeling van klachten. Een van de klachten betreft de afhandeling van de verdwijning van Deborah Fearnside, die op een dag naar Londen is vertrokken en nooit meer naar huis is teruggekeerd. Fenwick ontdekt dingen die de verdwijning verdacht maken.

Katherine Johnstone is wiskunde lerares aan de Downside Scholengemeenschap en ook betrokken bij de leiding van het schoolorkest en het koor van de zesde klas. Op een regenachtige avond wordt zij gevonden bij de zijingang van het schoolgebouw. Zij blijkt te zijn vermoord, waarbij de moordenaar heel veel geweld heeft gebruikt.

Haar herinneringen aan deze dag waren vaag en verward. Ze kon zich de treinreis herinneren en de charmante chauffeur die haar had afgehaald. Haar laatste herinnering aan de rit was dat de auto langzaam door het drukke verkeer reed. Haar hart sloeg over, toen ze zich afvroeg of hij bij de ontvoering was omgekomen. Daarna, nog ijzingwekkender: was hij erbij betrokken, werkten die twee samen? Ze kon zich er niet toe brengen te geloven dat hij dood was, maar het was net zo onmogelijk dat hij een handlanger was van haar kwelgeest. Deborahs verstand liet het weer afweten. Ze kon nog niet nadenken over hem of over wat hij haar misschien zou aandoen. De eerste voorwerpen die haar ogen hadden waargenomen toen ze bij bewustzijn kwam, waren messen en scalpels en de precieze afmeting ervan stond in haar herinnering gebrand. Ze kon zich voorstellen dat hij ze oppakte, subtiel vasthield en kleine stukjes van haar huid begon te villen.

Hoofdinspecteur Fenwick begint samen met brigadier Cooper aan het onderzoek. In de loop hiervan ontdekken zij dat er een relatie bestond tussen de twee vrouwen, zij behoorden tot een groep van vier leerlingen van de school die 20 jaar geleden een zeer hechte band met elkaar hadden. Langzaam maar zeker ontrafelt Fenwick een groot geheim dat de meisjes met elkaar deelden en dat maar beter geheim had kunnen blijven. Ook ontdekt Fenwick dat de moordenaar nog niet klaar is met zijn werk.

Requiem voor een zangeres is in 2011 in Nederland gepubliceerd terwijl het al in 1998 werd geschreven als eerste boek in een serie over hoofdinspecteur Fenwick. Twee latere titels zijn in Nederland eerder verschenen. Fenwick maakt in de serie een ontwikkeling door en zo ook een andere hoofdpersonage, brigadier Louise Nightingale. Door een andere volgorde te lezen gaat veel van die ontwikkeling verloren.

De schrijfstijl van Elizabeth Corley is plezierig. Zij bouwt het verhaal goed op en door steeds stukjes informatie over wat er 20 jaar geleden is gebeurd, prijs te geven neemt de spanning toe en wordt het boek ook verslavender om te lezen. Helaas zijn er ook een aantal passages die te breed worden uitgesponnen en waar Corley zich verliest in te veel details. Op sommige momenten is het verhaal dan ook wat langdradig. Dat geldt gelukkig niet voor de ontknoping ; die is heel goed en scherp geschreven en erg spannend.

Requiem voor een zangeres is een goede misdaadroman maar nog niet zo volwassen en uitgebalanceerd als de latere boeken over hoofdinspecteur Andrew Fenwick.

***

Engelse titel: Requiem Mass
Vertaling: Gerda Wolfswinkel
Uitgeverij: Luitingh – Amsterdam
ISBN: 978 90 245 3416 6

© 2012 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus