Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Elizabeth Haynes – In de schaduw van de maan

Door Joop Liefaard 21 april 15

In de schaduw van de maan

Louisa Smith, die onlangs tot Detective Chief Inspector is bevorderd staat voor haar eerste grote zaak. Polly Leuchars wordt dood en bedekt met bloed gevonden in Yonder Cottage en in de directe omgeving pleegt een andere vrouw zelfmoord door met haar auto van een klif af te rijden. Al vrij snel blijkt dat de twee vrouwen op korte afstand van elkaar woonden en elkaar kenden en dat leidt voor Louisa tot de conclusie dat beide zaken met elkaar te maken moeten hebben. Wat is er in die herfstnacht gebeurd dat heeft geleid tot de dood van de twee vrouwen en is de dood van één van hen wel zelfmoord of gaat het hier ook om een koelbloedige moord?

Elizabeth Haynes woont in Kent in het zuidoosten van Engeland, studeerde Engels, Duits en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leicester en werkte als misdaadanaliste bij de Britse politie. Dit werk komt heel goed van pas bij het schrijven van haar boeken. Zij debuteerde in 2011 met de thriller Waarheen je ook vlucht (Into the darkest corner). Later verschenen nog Bij het vallen van de nacht (Revenge of the tide) en Alles wat overblijft (What remains). Alle boeken ontvingen lovende kritieken. Met de thriller In de schaduw van de maan is Elizabeth Haynes een nieuwe weg ingeslagen. Elizabeth Haynes introduceert een nieuw personage, Louisa Smith die de hoofdrol zal spelen in een serie boeken waarvan In de schaduw van de maan het eerste is.

Louisa zat op de rand van een tafel, haar mobiel tegen haar oor gedrukt. Overal om haar heen was het chaos en naast haar sloot een monteur een telefoon aan, die meteen overging. Een van de rechercheurs nam op.
‘Met de recherche. Het spijt me, ze is op dit moment aan de telefoon. Kan ik u helpen? Wie? Oké, wat is uw nummer daar? Ogenblikje; ik ga even op zoek naar papier. Goed. Oké, ik zal vragen of ze u terugbelt.’
Het was verbazingwekkend hoe snel het team bij elkaar kwam.
Het eerste bureau dat werd neergezet was voor de coördinator. Dat was Barry Holloway, die alles wat er binnenkwam doornam. De eerste getuigenverklaringen, rapporten met informatie, transcripties van telefoongesprekken met het publiek; niets kwam binnen zonder dat dit eerst via Barry ging. Hij controleerde alles, gaf het een journaalnummer, besliste hoe urgent het was en wie het daarna moest krijgen.
Wie het daarna moest krijgen hing nog in de lucht. Bureaus werden tegen elkaar geplaatst, mensen arriveerden minuten nadat ze aan de operatie waren toegevoegd.
Op een whiteboard achter haar had Louisa met zwarte koeienletters geschreven:

op. netel

briefing 16.00 uur

Ze keek op haar horloge, terwijl ze zich afvroeg of ze het kon maken om een van de agenten te vragen voor haar naar de kantine te gaan, toen er eindelijk een stem aan de andere kant van de lijn klonk.
‘Senior analisten.’
‘Aha, dus er is dan toch nog iemand in leven daar?’
‘Jazeker.’ De stem van de man klonk beslist koel, en met een onverwacht accent – Amerikaans of Canadees? ‘Kan ik u helpen?’
‘Met hoofdinspecteur Lou Smith. Ik zit hier te wachten in het beleidscentrum in de hoop dat we een analist kunnen krijgen voor operatie Netel.’
Er viel een stilte.
‘Het spijt me. Een ogenblik.’
Hij klonk niet alsof het hem speet. Hij klonk kwaad. Er volgde een nog langere pauze.
‘Les?’ zei Lou, terwijl ze een hand over het mondstuk legde. ‘Kun je me een groot plezier doen en een dubbele espresso voor me halen? En een KitKat? Bedankt.’
Toen, in haar oor: ‘Het spijt me, maar er is vandaag niemand beschikbaar – ze zijn allemaal weg.’
Wel verdomme. Lou haalde diep adem. ‘Dit is een moordonderzoek. Wat bedoelt u, er is niemand beschikbaar? Er moeten verdorie zestig analisten zijn, en ik wil er maar één!’
‘In werkelijkheid zijn er sinds de reorganisatie nog maar tweeëndertig analisten, en die zijn allemaal toegewezen aan andere taken. Ik ben de enige senior hier en...’
‘Wat is uw naam?’
‘Jason Mercer.’

Het boek begint met een opsomming van de personen die in het boek een rol spelen en dat zijn er nogal wat. Je moet zeker in het begin regelmatig terugbladeren om je geheugen op te frissen. Een tweede opmerkelijk element in het boek zijn de vele politierapporten, getuigenverklaringen, e-mails tussen de verschillende disciplines en rapporten van analisten. Het geeft een interessante kijk op de procedures die de politie in dit nogal ingewikkeld onderzoek volgt. Elizabeth Haynes besteedt daarbij veel aandacht aan de rol van de analist. Zij is zelf analiste geweest en is van mening dat een dergelijke rol in thrillers onderbelicht is. Dit alles maakt van In de schaduw van de maan een interessant detectiveverhaal.

De personages zijn redelijk goed uitgewerkt. Louisa Smith is een vrouw die sympathie oproept, gedreven te werk gaat en gericht is op resultaat. Toch blijft haar karakter nog een beetje vlak en zou, wil ze helemaal overtuigen, in volgende verhalen meer diepgang moeten krijgen. Dat geldt ook voor de andere personages. Leuk om ze te leren kennen maar ze blijven tweedimensionaal. Het is met het interessante en goed uitgewerkte plot overigens hetzelfde. In tegenstelling tot haar eerdere boeken slaagt Elizabeth Haynes er niet in het verhaal psychologische diepgang te geven. Hoewel het boek heel goed geschreven is gaat het naast het gebrek aan psychologische diepgang ook mank aan een gebrek aan spanning. Dat is jammer want het biedt daartoe voldoende mogelijkheden.

Na een aantal uitstekende thrillers waren de verwachtingen voor deze nieuwe thriller van Elizabeth Haynes hoog gespannen en helaas worden die verwachtingen niet waargemaakt. In de schaduw van de maan is een redelijk goede thriller maar stijgt niet uit boven de middelmaat van veel andere goede thrillers.

Engelse titel: Under a silent moon
Veratling: Lilian Schreuder
Uitgeverij: Cargo - Amsterdam
ISBN: 978 90 234 9314 3

© 2015 Joop Liefaard

In de schaduw van de maan voldoet niet helemaal aan de verwachtingen

Klik hier om dit bericht te tweeten

Meer berichten over Elizabeth Haynes

Waarheen je ook vlucht

Waarheen je ook vlucht

Cathy Bailey, een aantrekkelijk jonge vrouw uit Lancaster houdt wel van een feestje. Regelmatig gaat ze met vriendinnen uit en laat zich dan helemaal gaan. Soms zo erg dat ze volgende ochtend wakker wordt in een vreemd bed met een vreemde man en ze zich niet zoveel meer van de nacht daarvoor kan herinneren. Op een avond ontmoet ze de knappe Lee en ze beginnen een relatie. Cathy is helemaal gelukkig. Totdat Lee zich vreemd gaat gedragen. Hij verandert van een vriendelijke en liefhebbende man in een controlerend monster dat Cathys gelukkige leven in een hel verandert.

Alles wat overblijft

Alles wat overblijft

Annabel Hayer werkt als analist bij de politie in Briarstone. Zij verzamelt en analyseert gegevens die de politie kunnen helpen bij het oplossen van de misdaden die zij onderzoeken. Annabel woont alleen, is kwetsbaar en onzeker en onderhoudt geen sociale contacten anders dan met haar hulpbehoevende moeder. Als zij op een avond thuiskomt gaat zij naar aanleiding van het vreemde gedrag van haar kat op onderzoek uit in het huis van haar buurvrouw waarvan zij veronderstelt dat het leeg staat. Zij ontdekt het in verre staat van ontbinding verkerende lichaam van haar buurvrouw, die ze al maanden niet gezien heeft.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus