Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Emelie Schepp – Memento

Door Joop Liefaard 10 november 15

memento

Vandaag is Memento verschenen, het thrillerdebuut van de Zweedse misdaadauteur Emelie Schepp. Emelie Schepp (1979) groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller.

Memento wordt uitgegeven door uitgeverij De Fontein die het dé thriller van dit najaar noemt. Een ijzersterk debuut dat direct na verschijnen een grote hit werd in Zweden. Inmiddels zijn de vertaalrechten verkocht aan meer dan tien landen en het boek wordt overladen met lovende kritieken.

Ik heb het boek nog niet gelezen dus ik weet niet of deze lovende kritieken terecht zijn. Er zijn in 2015 meer thrillers verschenen die het predicaat "de beste...." meekregen maar die de hype-achtige superlatieven op geen enkele manier konden waarmaken. Denk hierbij aan Het meisje in de trein.

Zomer, 1986. Een jong meisje wordt wakker in een ziekenhuis. Ze herinnert zich niet hoe ze daar terechtgekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Enkele commentaren op Memento

'Steengoed, meedogeloos en actueel.' – Kim Moelands, thrillerauteur

‘Wat een krachtige openingsscène. Memento laat je naar adem snakken.’ Dagens Nyheter

‘Emelie Schepp schreef met Memento een opmerkelijk en ijzersterk debuut.’ Kulturdisan.nu

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus