Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Eva Jansen Manenschijn wint de ITs Ro Theater Playwriting Award

Door Joop Liefaard 28 juni 14

Eva

Eva Jansen Manenschijn heeft de ITs Ro Theater Playwriting Award voor haar toneelstuk On All Fours  gewonnen. Dat werd vanavond bekend tijdens ITs Awards Show in het Compagnietheater in Amsterdam.

On All Fours is een intelligent uitgebot broeierig drama dat uitmondt in een groot emotioneel verhaal. Een vrouw moet het lichaam van haar broer identificeren en herbeleeft in indringend geschreven flarden hun incestueuze relatie. De monoloog is geïnspireerd door het schilderij Paralytic Child Walking on all Fours van Frances Bacon. Verwijzingen naar dat schilderij en associaties daarop kleuren de steeds heftiger wordende gedachte- en herinneringswereld van de vrouw. Jansen Manenschijn weet je een inktzwarte wereld binnen te trekken die je niet meer loslaat.

(ver)beeldende vermogen en theatrale kracht

Negen aanstormende schrijvers van de HKU Writing for Performance stuurden hun tekst in voor de award. Het stuk van Jansen Manenschijn onderscheidt zich door haar grote (ver)beeldende vermogen en theatrale kracht; zij weet in enkele zinnen een nieuw universum te creëren.

Prijs

Het Ro Theater biedt de prijswinnaar coaching bij het schrijven van een nieuwe theatertekst en de mogelijkheid om die tekst met acteurs van het Ro Theater te presenteren. De speciale award sluit aan bij het beleid van het Ro Theater om ruimte te geven aan nieuwe schrijvers en nieuwe toneelteksten.

Bron: Ro Theather

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus