Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Eva Monté – Te koop

Door Joop Liefaard 21 maart 15

Te koop

Het is 2013. Het gaat slecht met de woningmarkt in Nederland, huizen staan “onder water” en veel huiseigenaren blijven met een restschuld zitten als ze hun huizen met veel moeite hebben verkocht. De markt gaat op slot maar er zijn natuurlijk altijd mensen die hun huis om wat voor reden dan ook moeten verkopen en makelaar Richard Hoek van HoekHuis Makelaardij biedt een pasklare oplossing. Dat Richard daarbij twijfelachtige verkooptechnieken hanteert, hebben de aspirant verkopers niet altijd in de gaten. Zijn handelswijze schaadt zijn reputatie en zet kwaad bloed. Richard heeft dan ook veel vijanden. Als hij op een dag dood wordt aangetroffen in de rivier de Eem zijn er veel kandidaten die in aanmerking komen als zijn moordenaar.

Te koop is het debuut van Eva Monté, het pseudoniem voor de gezusters Alexandra en Victoria Nagelkerke. Zij schreven de thriller met gebruikmaking van een techniek die “brainmerge” wordt genoemd. Het idee voor het boek zit in hun beider hoofd en al pratend, keuvelend en theedrinkend ontwikkelt zich het verhaal tot een consistent geheel. Te koop is een interessante thriller die heerlijk leest. De stijl is luchtig en grappig hoewel soms wat doorgeschoten. (Waarschijnlijk heeft nog nooit iemand het geluid van spartelende spinnenpoten op een laag badschuim gehoord maar een van de personages wel). Er zijn diverse verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen en aan het einde zijn er geen losse draadjes. Eva Monté geeft een interessante inkijk in de soms schimmige wereld van de makelaardij. Sommige praktijken balanceren op de rand van het criminele.

De ronde door hun huis viel Joke zwaar. Nu ze het huis door de ogen van een vreemde bekeek, viel haar op hoe rommelig het was, en eerlijk gezegd ook wel dat het niet echt schoon was.
Voor een buitenstaander was duidelijk dat hier iemand woonde die het huishouden niet meer kon bolwerken en die geen geld had voor een werkster.
De badkamer, strak afgewerkt met wit marmer, roestvrijstaal en matglas, werd ontsierd door een groot aantal witte plastic wandgrepen. In de inloopdouche stond een klapstoeltje van oranje kunststof. De witmarmeren vloer was beplakt met brede zwarte antislipstrips.
Hoek zei niets en schreef niets op. Hij leek ook niet echt te luisteren naar haar aanprijzende verhaal over de hoogwaardige duurzame materialen die ze hadden gebruikt en de architect die de ingrijpende verbouwing had vormgegeven en begeleid.
Ze had het gevoel dat ze in het luchtledige stond te praten. Tegen de tijd dat ze beneden in haar atelier waren beland, stond het zweet haar op de rug. ‘Wat ik zo fijn vind aan deze ruimte is het uitzicht op de tuin.’ Ze liep naar de glazen schuifpui en trok hem open. ‘En je zit hier helemaal vrij,’ vervolgde ze, voor hem uit het terras op lopend. ‘Zoals je ziet, houden mijn man en ik van een groene natuurlijke tuin.’
Hij lachte. ‘Ja, dat zie ik vaak bij mensen van jullie generatie. Tegenwoordig onderhouden mensen hun tuin liever, en zetten ze er een mooi strak loungesetje in.’ Met zijn voet gaf hij een zetje tegen het dode koolmeesje. ‘Als er kijkers komen zou ik van tevoren wel even de vogellijken opruimen.’

Het onderwerp van de thriller is origineel en de plot goed uitgewerkt hoewel de moord vrij laat in het verhaal plaatsvindt. De spanning is goed opgebouwd en ontknoping overtuigt. Te koop herbergt veel personages die allen wat vlak blijven en dat doet de diepgang in het verhaal geen goed. Richard en ook woonstyliste Ghislaine hebben gladde verkooppraatjes en de argeloosheid waarmee die praatjes door hun klanten worden geslikt maken hen niet altijd geloofwaardig. Hun naïviteit staat in schril contrast met de kordate en soms agressieve wijze waarop ze later in het verhaal acteren. Het geeft het verhaal iets onevenwichtigs.

Te koop is een geslaagd debuut. Een heerlijk en ontspannend verhaal. Als je op zoek bent naar een lekkere thriller voor tussendoor, die vlot leest en goed in elkaar zit, dan is Te koop een prima keuze.

Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 978 94 610 9161 1

© 2015 Joop Liefaard

Voor deze recensie heb ik gebruik gemaakt een exemplaar van het boek dat door uitgeverij de Crime Compagnie ter beschikking is gesteld.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus