Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Heleen van der Kemp – Onschendbaar

Door Joop Liefaard 30 september 13

Onschendbaar

Heleen van der Kemp debuteerde in 2010 met de thriller Blond 15 die in 2011 werd gevolgd door de thriller Afrekening. Beide boeken werden goed ontvangen en Afrekening werd door Crimezone.nl zelfs genomineerd voor de Beste Nederlandstalige Thriller. Onschendbaar is haar derde boek met rechercheur Britt Franken als hoofdpersoon.

Twaalf jaar na de brute moord op haar echtgenoot Rob wordt politierechercheur Britt Franken nog steeds achtervolgd door nachtmerries waarin zij de verschrikkingen van de moord steeds herbeleefd. Pogingen om de mentale pijn te verzachten hebben niet veel effect en daardoor wordt de terugkeer naar een gelukkig en zorgeloos bestaan bemoeilijkt. Dochter Bo adviseert haar om een afspraak te maken met Erika Zwart, een medium en healer. Tijdens hun eerste gesprek vertelt Erika over verontrustende dingen die zij “gezien” heeft in de zaak waar Britt aan werkt.

Rechercheur Britt Franken stond op een bruggetje in het Amsterdamse Rembrandtpark aan de kant van de Van Walbeeckstraat. Het was bijna drie uur ’s middags en na een lange periode van slecht weer eindelijk zonnig. Toch merkte je goed dat het herfst was. De zon voelde aange-
naam, maar verwarmde niet meer echt. Ook de natuur trok zich terug en de blaadjes begonnen al flink te verkleuren. Britt viel dit allemaal nauwelijks op, want ze was met
haar gedachten mijlenver weg. Bovendien was ze hondsmoe en lag er nog veel werk op haar te wachten. Gisterochtend was er een melding binnengekomen van een bejaard echtpaar dat in elkaar getrapt was voor een paar rotcenten.
Samen met haar team was ze druk bezig alles in kaart te brengen en de daders op te sporen. Dit soort zaken maakte haar zowel woedend als moedeloos. Want hoe kon je in vredesnaam zoiets doen? Gerrit en zijn vrouw Edith waren ver in de tachtig, maar hadden nog volop genoten van het leven en van elkaar. En nu was het maar de vraag of ze zouden herstellen van hun verwondingen. De daders hadden veel meer afgepakt dan wat geld, kunst en sieraden; ze hadden het stel beroofd van de glans van hun laatste mooie jaren samen. Onvoorstelbaar wreed, maar het gebeurde helaas maar al te vaak. Zinloos geweld was de ziekte van deze maatschappij, vond Britt. Maar geen ongeneeslijke ziekte, en ze bleef zich ertegen verzetten, samen met haar team. Al gaf het haar soms het gevoel dat ze een schip met een flinke scheur in de romp aan het leegscheppen was.

Sem ter Aar en Jochem van Dijk zijn verdwenen en van hen ontbreekt ieder spoor. Als de lichamen van de twee jongetjes in de rivier De Vecht worden gevonden blijkt dat zij seksueel zijn misbruikt en op gruwelijke wijze vermoord. Een van de weinige aanknopingspunten die Britt en haar collega Karim Aloui hebben is een leren kap die vaak gebruikt wordt door sm-fetisjisten.

Erik Janssen leidde met zijn vrouw Susanna en zoon Luca een luxueus bestaan totdat hij door zijn keiharde en nietsontziende baas Mark de Wilde van het bedrijf Your Solution op straat werd gezet. In plaats van een prachtig verbouwde boerderij, schitterende vakanties in verre oorden en een snelle bolide dreigt voor hen de bijstand. Erik en Susanna zinnen op wraak.

Heleen van der Kemp heeft een strakke, compacte en vlotte schrijfstijl die voor veel vaart in het verhaal zorgt. Het plot is goed in elkaar gezet en de personages worden herkenbaar uitgewerkt. Vooral de personage van Britt Franken, die moeite heeft om de moord op haar man en het immense verdriet wat daarvan voor haar en haar dochter Bo het gevolg was te verwerken, komt levensecht over. Je wordt er door geraakt. Het verhaal is daarnaast ook spannend en dermate boeiend dat wanneer je eenmaal begint te lezen, je moeilijk kunt stoppen. Er zijn onverwachte wendingen en de ontknoping kent de nodige verrassingen.

De twee verhaallijnen, de moord op Sem en Jochem en de wraakactie van Erik en Susanna, lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben en ontwikkelen zich zelfstandig maar er komt een moment waarbij ze elkaar even raken en dan schiet het verhaal ineens in een nog hogere versnelling. De snelheid in het verhaal heeft echter als neveneffect dat het soms wat kort door de bocht is.

Het verhaal gaat onder andere over pedofilie en dat is een heftig en beladen onderwerp. Daarin schuilt het gevaar dat het zwaar en ongemakkelijk wordt maar dat is met Onschendbaar niet het geval. Heleen van der Kamp behandelt het onderwerp realistisch zonder te choqueren. Wel wordt duidelijk dat pedofilie een wijdverbreid en onuitroeibaar kwaad is. Voor geld alles te koop, ook kinderen en dat besef leeft vooral bij perverselingen die zich onschendbaar wanen en menen overal mee weg te kunnen komen. De korte verwijzing naar een Italiaanse politicus spreekt boekdelen.

In Onschendbaar speelt het medium Erika Zwart een niet onbelangrijke rol. Er is heel wat gesproken en geschreven over het nut en de effectiviteit van de inzet van helderzienden, paragnosten, mediums e.d. bij politieonderzoek. Bij mijn weten is er nog nooit een misdaad opgelost waarbij de rol van het paranormale van doorslaggevende betekenis was en boven iedere twijfel verheven. Daarom is het jammer dat Heleen van der Kemp deze materie introduceert want het doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

Heleen van der Kemp heeft met Onschendbaar een heerlijke, overtuigende, snelle en spannende thriller geschreven. Met de compacte schrijfstijl die zo kenmerkend voor haar is, onderscheidt zij zich van andere Nederlandse misdaadauteurs en heeft zij haar unieke plek in de wereld van het spannende boek ruimschoots verdiend. Haar grote schare fans zullen er blij mee zijn.

 

****

 

Uitgeverij: Cargo – Amsterdam
ISBN: 978 90 234 7849 2

© 2013 Joop Liefaard

Meer over Heleen van der Kemp

Heleen van der Kemp

De persoonlijke website van de schrijfster.

Deze recensie verscheen eerder bij Crimezone.nl. de site voor en door thrillerfans.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus