Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Jeroen Windmeijer – Het Pilgrim Fathers complot

Door Joop Liefaard 11 juli 18

Op 7 augustus aanstaande zal bij Uitgeverij HarperCollins Holland Het Pilgrim Fathers-complot van Jeroen Windmeijer verschijnen. Jeroen Windmeijer (1969) weet feit en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar te verbinden. Hij vindt hiaten in de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis en laat zien wat er zou gebeuren als deze ontdekkingen aan het licht zouden komen. Eerder schreef hij De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint; beide thrillers werden met veel enthousiasme ontvangen. Windmeijer is ook leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.

Het Pilgrim Fathers complot

Korte inhoud van boek

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Ongewild raakt docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

In razende vaart wordt de lezer meegevoerd van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte, om er elke keer achter te komen dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.

Joroen Windmeijer

© Taco van der Eb

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus