Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Jørgen Brekke – Genadeslag

Door Joop Liefaard 15 juni 13

Genadeslag Genadeslag; De Fontein – Utrecht 2013WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder In 1528 bezoekt een monnik het Noorse stadje Bergen waar hij op bezoek gaat bij een barbier en de volgende dag weer vertrekt met een groot aantal vlijmscherpe messen en huiden. De huiden zijn afkomstig van mensen. In 2010 wordt in de tuin van het Edgar Allan Poe museum in de Amerikaanse stad Richmond de conservator Efrahim Bond gevonden. Hij is onthoofd en gevild. Hetzelfde overkomt een medewerkster van de Gunnerus bibliotheek in het Noorse Trondheim. Ook zij is onthoofd en haar huid is verwijderd.

In Richmond wordt het onderzoek geleid door de ambitieuze rechercheur Felicia Stone. Naarmate het onderzoek vordert, wordt zij geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit de tijd dat zij nog studeerde. In Trondheim houdt inspecteur Odd Singsaker zich met het onderzoek bezig. Het is zijn eerste zaak na een afwezigheid van enkele maanden nadat bij hem een hersentumor werd verwijderd. Als Felicia het verband met de moord in Trondheim ontdekt, reist zij naar Noorwegen om samen met Odd het mysterie te ontrafelen. Het brengt hen beide in een levensgevaarlijke situatie.

Zodra hij de messen had, zou hij verder noordwaarts reizen naar Trondheim. Daarom was hij op zoek naar Noorse schepen. Op deze ochtend lagen er niet veel aan de Tyskebryggen, maar een vrouw die met een handkar langs de schepen liep en probeerde wat zelfgebakken lekkernijen te verkopen aan de zeelui, wist hem te vertellen dat er veel Noorse schepen aan de strandkant lagen. Terwijl hij luisterde naar een lange en vrij warrige beschrijving van de snelste weg naar de andere kant van de baai, verbaasde hij zich erover hoe snel de Noorse taal weer bovenkwam. Veertien zomers geleden was hij hier voor het laatst geweest en de taal was het enige uit die tijd wat hij niet volledig was vergeten. De taal en het gezicht van zijn moeder.
Hij kocht een koek van de vrouw en bedankte haar voor de hulp. Eigenlijk vond hij het maar niets dat hij de hele stad moest doorkruisen voordat alles geregeld was. Stel dat hij de barbier tegenkwam en herkend werd? Maar hij had geen keus. Hij kon met eigen ogen de verschillende typen vrachtschepen, de jekt, defembøring en de pram, zien die aan de andere kant aangemeerd lagen. Met dit soort kleine vaartuigen werden personen en goederen langs de bergachtige kust van dit land vervoerd. Hij trok zijn capuchon over zijn hoofd en liep die kant op.
Stadslucht maakt vrij, zegt men, maar lekker rook het niet. Na een aantal dagen op zee was hij bijna vergeten hoe de scherpe geur van een stad in je neus kon prikken. Bergen vormde hierop geen uitzondering, integendeel, de gebruikelijke stank van keukenafval en riool had hier een zweem van bedorven vis en rottend hout. De bedelmonnik had de neiging om zijn neus dicht te knijpen terwijl hij door de steegjes van Vågsbunn liep, maar hij wist zich te beheersen. Hij wilde niets doen wat de aandacht op hem zou kunnen vestigen, liep rechtdoor zonder op of om te kijken en zonder oogcontact te maken met de mensen die hij onderweg tegenkwam.

Jørgen Brekke is een freelance journalist die in 1968 in het Noorse Horten werd geboren en nu met zijn gezin in Trondheim woont. In 2011 debuteerde hij met de historische thriller Nådens omkrets, die in Nederland onder de titel Genadeslag werd uitgegeven. Voor het boek, dat inmiddels in acht talen is vertaald ontving hij in 2011 de Norlis debutantpris voor het beste debuut. In 2012 ontving hij ook nog de Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod tijdens het Kongsberg Krim literatuurfestival.

Brekke heeft een aantrekkelijke en luchtige schrijfstijl waardoor het boek lekker leest. De personages zijn redelijk goed uitgewerkt en de opbouw van het verhaal is helder. Het wisselend perspectief tussen de late middeleeuwen en de eenentwintigste eeuw verloopt vloeiend. Brekke spaart de lezer niet. De beschrijving van de gruwelijke moorden is heel erg expliciet en hetzelfde geldt voor de beschrijving van de geschiedenis van de anatomie en het ontleden van lijken. Het boek bevat veel historische verwijzingen en
dat is op zich heel interessant maar door het expliciete karakter ervan heb je wel een sterke maag nodig.

Het verhaal heeft de nodige spanning en de ontknoping is verrassend. Het nadeel is echter dat er in de aanloop naar de ontknoping een aantal toevalligheden voorkomt wat afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Met een aantal bladzijden meer tekst had dat ook anders opgezet kunnen worden.

Genadeslag is een redelijk goed debuut. Het is een verhaal dat makkelijk leest, een interessant onderwerp behandelt, vol met gruwelijke details zit en aan het einde aan kracht verliest door al te toevallige ontwikkelingen.

***

Noorse titel: Nådens omkrets
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: De Fontein – Utrecht
ISBN: 978 90 261 3299 5

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus