Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Linda Jansma – Verbroken

Door Joop Liefaard 23 juni 15

Mara de Wolff is ethisch hacker. Zij doet in opdracht van bedrijven onderzoek naar kwetsbaarheden in bedrijfsnetwerken. Richard Moorman, directeur van de Dutch Broadcasting Group huurt haar in om het netwerk van zijn bedrijf te testen. Ze vindt een verontrustend beveiligingslek waarmee kwaadwillenden de controle over het netwerk van een ander bedrijf kunnen overnemen. Als Mara ontdekt om welk bedrijf het gaat realiseert zij zich dat een ramp van enorme omvang dreigt en wanneer er in haar appartement wordt ingebroken en kostbare informatie gestolen blijkt te zijn, weet Mara dat ook haar eigen leven in gevaar is. De dilemma's stapelen zich op en voor een verkeerde keuze zal Mara de hoogste prijs moeten betalen. Het leven van haar kinderen.

Linda Jansma debuteerde in 2010 met de thriller Caleidoscoop, die werd gevolgd door Tweestrijd, Houvast en Schuilplaats. Met haar thrillers won zij verschillende prijzen of werd daarvoor genomineerd. Doelwit, haar vorige thriller maakte diepe indruk, vooral door het feit dat een actueel maatschappelijk thema en een fictief verhaal op uitermate kundige wijze werden verweven tot een overtuigende en heftige thriller. De verwachtingen voor Verbroken waren daarom hooggespannen. Linda Jansma heeft haar grote schare fans niet teleurgesteld.

Met een venijnige beweging ram ik mijn wijsvinger op de returntoets en grijns. ‘Daar,’ zeg ik. ‘Dacht je nou echt dat ik er niet in zou komen?’ Ik laat me achterover tegen de leuning van mijn stoel vallen en vervolg vergenoegd: ‘Ha, maar dan ken je Mara de Wolff nog niet.’
Ik vouw mijn handen achter mijn hoofd en staar naar het beeldscherm van de laptop die voor me op het brede bureau staat. Nou ja, een bureau kun je het niet echt noemen; het is een over de hele lengte van de kamer aangebrachte dikke plank aan de muur, waarop alles staat wat ik nodig heb, van computerkasten en laptops tot externe harde schijven en routers aan toe.
Het ziet eruit als een enorme bende – overal kabels en beeldschermen, een opengeschroefde laptop, cd-roms, usb-sticks, een iPad, wifi-kaarten, een psu en diverse andere apparatuur maar ik weet feilloos waar alles te vinden is als ik het nodig heb.
‘ Time to explore,’ mompel ik, terwijl ik een leeg scherm in het Linuxsysteem open en msfconsole intyp. Na een seconde of tien opent het programma en ontvouwt zich het beginscherm van MetaSploit. Nog wat later weet ik met behulp van een door mijzelf ontwikkeld scanprogramma waar de zwakke plekken in het systeem van mijn cliënt zitten. Niet dat ik nu klaar ben. Nog lang niet. Ik heb zeker een paar uurtjes nodig om alles te testen en daarna nog mijn rapport te schrijven. Ik glimlach als ik opnieuw een wachtwoord gekraakt heb en ik wil net het volgende commando intypen als mijn mobiel overgaat. Verstoord kijk ik op. Verdomme. Waarom net nu? Wie het ook is, had ie geen ander moment kunnen kiezen om me te bellen? Ik pak mijn mobiel achter een niet aangesloten toetsenbord vandaan en kijk op het display. Streepjes. Heel even slaat mijn hart een slag over. Zou hij eindelijk…
Natuurlijk niet! Waarom denk je dat, elke keer als er iemand met een afgeschermd nummer jou belt?
Ik kijk naar rechts, naar de foto’s die op het vensterbankje onder het smalle raam staan en voel even een pijnlijke steek. Dan wend ik mijn blik weer af, neem het gesprek aan en breng de mobiel naar mijn oor. ‘Mara de Wolff.’
‘Mevrouw De Wolff?’ klinkt een mannenstem. ‘Van SecuryComp?’
‘Dat klopt,’ zeg ik.
‘Ah, mooi. U spreekt met Richard Moorman van de Dutch Broadcasting Group. Ik heb u laatst gesproken over het testen van ons netwerk.’

De stijl van schrijven is intensief en meeslepend; de betrokkenheid spat van de bladzijden af en als je eenmaal begonnen bent met lezen is stoppen geen optie meer. Aan het boek ligt een uitgebreide en grondige research ten grondslag Linda Jansma heeft iets te vertellen. Onderwerpen als radicalisering, jihadisme, hacken, terrorisme, de uitermate selectieve informatievoorziening van overheden en de dubieuze berichtgeving van de pers passeren de revue maar ook het persoonlijke leven van Mara wordt met veel gevoel vorm gegeven. Onvoorwaardelijke liefde, verlies, verwerking, inspirerende hoop en vooral een enorme vechtlust zijn de emoties en drijfveren die Mara hebben gevormd tot de vrouw die ze nu is.

Het verhaal is zorgvuldig en kundig opgebouwd. Er zijn drie verhaallijnen. De belangrijkste daarvan vertelt het eigenlijke verhaal en is geschreven in de ik-vorm en de tegenwoordige tijd. Hierdoor wordt de lezer directer bij het verhaal betrokken. De overige twee verhaallijnen spelen in het verleden en geven een overtuigend beeld hoe de wegen van twee vrouwen uit totaal verschillende werelden en culturen zich kruisen en hen, misschien wel ongewild maar onvermijdelijk, in een levensbedreigende situatie brengt.

Linda Jansma sleept je vanaf de eerste bladzijde mee in een enerverend en spannend plot. Interessante plotwendingen, cliffhangers aan het einde van hoofdstukken, snelle actie, ontroerende intermezzo's, goed uitgewerkte en herkenbare personages, al deze ingrediënten zorgen voor een uitermate aangename leeservaring. Verbroken overtuigt volledig en Linda Jansma maakt opnieuw grote indruk met deze solide, actuele en realistische thriller.

Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 978 94 6109 1352

© 2015 Joop Liefaard

Linda Jansma maakt opnieuw grote indruk met deze solide, actuele en realistische thriller

Klik hier om dit bericht te tweeten
Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus