Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Manuscripta en De beste boeken Live, teveel van het goede?

Door Joop Liefaard 15 juli 14

Gisteren schreef ik op dit blog een bericht over Manuscripta, een evenement waarmee op 7 september aanstaande in Utrecht het nieuwe boekenseizoen zal worden geopend. Volgens de organisatoren zullen "Nederlandse uitgeverijen de nieuwe titels van het komende seizoen presenteren" en "kun je genieten van boekpresentaties, podiumoptredens, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies en bijzondere acts".

Op 25 augustus organiseren VBK Uitgevers, LannooMeulenhoff en WPG Uitgevers in het Ziggo Dome het evenement Het beste boek live. Volgens de organisatoren sluit dit evenement aan bij bestaande beurzen en wil het een platform bieden ter "ondersteuning en inspiratie op het gebied van sales en marketing". Het evenement "biedt ruimte aan de highlights van het najaar door middel van inspirerende auteurspresentaties" en "het wil graag met boekverkopers in gesprek om het assortiment perfect te laten aansluiten op de wensen van hun klanten". Verder worden er "naast innovatieve marketingacties ook concrete en direct toepasbare ideeën gepresenteerd waarbij verkoop en de klant centraal staan".

Twee evenementen die worden gehouden in een tijdsbestek van minder dan twee weken en die beiden tot doel hebben de boekenbranche in Nederland een gezicht en een impuls te geven. Hoewel beide evenementen vanuit verschillende ideeën zijn ontstaan en elkaar aanvullen, zijn er ook overlappingen. Je kunt je afvragen of het organiseren van twee evenementen zo kort na elkaar niet teveel van het goede is en contraproductief zou kunnen werken. In juni was er de Maand van het Spannende Boek waarin ook al de nodige evenementen werden georganiseerd en ik kan me voorstellen dat auteurs, lezers en anderen die de boekenbranche een warm hart toedragen bij zoveel overdaad het liever voor gezien houden.

Het organiseren van verschillende evenementen wekt daarnaast ook de indruk dat het in Nederland ontbreekt aan enige collectieve gedachte over hoe de boekenbranche zich aan het publiek zou moeten presenteren. In een kleine markt als de Nederlandse zou het toch mogelijk moeten zijn om een soort van all-in-one evenement te bedenken en te organiseren. Een grote, kleurrijke en informatieve manifestatie waarin alle aspecten die met schrijven, uitgeven, verkopen en lezen van boeken te maken hebben integraal aan de orde komen.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus