Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Marlen Beek-Visser – Stem!

Door Joop Liefaard 28 april 15

Stem!

Trudy Burggraaff is een onzichtbare en weinig opwindende vrouw, die een teruggetrokken leven leidt. Ze heeft nauwelijks vrienden; op haar werk wordt ze door haar collega Vincent voortdurend gepest en gekleineerd. Voor haar moeder en zus is zij niet veel meer dan een mislukt familielid dat ondanks hun goede en welgemeende adviezen niets van haar leven maakt. Dan gebeuren er twee dingen die aan de uitzichtloosheid van haar bestaan een einde kunnen maken. Zij ontmoet de blinde muziekleraar Jochem die haar vertelt dat zij een aparte stem heeft en op de televisie hoort zij hoe onbekend talent wordt opgeroepen zich op te geven voor Stem!, een uitermate populaire talentenshow. Trudy meldt zich aan. Om haar kansen te vergroten, maakt zij plannen om in contact te komen met zangeres en jurylid Senna. Trudy gaat aan de slag en dat is het begin van reeks gebeurtenissen die diepe sporen zullen achterlaten in de levens van veel mensen.

Marlen Beek-Viser (1968) studeerde commerciële economie en schreef een aantal korte verhalen waarvan er een tiental werden gepubliceerd in verhalenbundels. Stem! is haar debuut als thrillerauteur. Een thriller die zich afspeelt in de glitter en glamour van een talentenjacht. Talentenjachten bestaan al zolang er televisie is maar hebben de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Dit komt vooral omdat er van deze shows een groot spektakel wordt gemaakt waarin de hele sfeer en entourage van de show en het optreden van de juryleden belangrijker lijken te zijn dan de optredens van de deelnemende kandidaten. Het publiek wil smullen van aankomende talenten maar ook van de roddel en achterklap die zich eromheen afspelen. Marlen Beek-Visser weet met haar vlotte en beknopte schrijfstijl deze sfeer heel goed neer te zetten. In een groot aantal korte hoofdstukken schrijft ze het verhaal vanuit een wisselend perspectief, dat van Trudy en dat van Senna. Deze twee hoofdpersonages worden heel goed uitgewerkt. Je kunt je van Trudy die wil ontsnappen aan de uitzichtloosheid van haar bestaan maar die tegelijkertijd haar greep op de werkelijkheid begint te verliezen een goed beeld vormen. Dat geldt eveneens voor Senna die ondanks de schone schijn geconfronteerd wordt met grote, bijna onoverkomelijke problemen in haar persoonlijk leven. Beroemd zijn is geen garantie voor een rimpelloos bestaan.

De plot is origineel, goed opgebouwd en overtuigt. Door de korte hoofdstukken en het vlotte en sprankelende taalgebruik zit er veel vaart in het verhaal en dat maakt van Stem! een boek dat heel erg aangenaam leest. Het verhaal boeit vanaf de eerste pagina en door het toevoegen van een aantal onverwachte en onvoorspelbare plotwendingen, mondt het uit in een enerverende en meeslepende ontknoping.

Stem! is een geslaagd debuut. Marlen Beek-Visser heeft een originele, snelle en overtuigende thriller geschreven. Een spannend verhaal waarvoor veel lezers ongetwijfeld met veel plezier hun stoelen zullen omdraaien.

Uitgeverij: Ellessy - Arnhem
ISBN: 978-90-8660-272-8

© 2015 Joop Liefaard

Trudy trekt de voordeur achter zich dicht. Ze rilt. De wind waait ongenadig over de galerij op de derde verdieping van de oude flat. Ze woont hier nu vier jaar, maar ze kan er nog
steeds niet aan wennen. Het was niet de behoefte aan zelfstandigheid, die haar deed besluiten om iets voor zichzelf te zoeken. Ze zag zelfs op tegen zoveel verantwoordelijkheid.
Maar ze had geen andere keus gehad. Als ze toen niet de moed had gehad om deze stap te zetten, dan was ze waarschijnlijk op een heel andere, onorthodoxe wijze, het op het oog keurige ouderlijk huis ontvlucht. De pillen had ze al klaarliggen in haar nachtkastje. Maar iets binnenin haar had haar tegengehouden. Ergens, diep in haar wezen, zat eenkiempje van hoop dat haar leven ooit de moeite waard zou worden.
Echt veel was ze er niet mee opgeschoten toen ze eenmaal verhuisd was naar de Turkooislaan in Leiden. Sterker nog, het was zwaar tegengevallen. In de wijk waar ze terechtkwam was al jaren sprake van vergane glorie. Het nabijgelegenwinkelcentrum diende ’s avonds als hangplek voor blowende jongeren. Zodra er kinderen werden geboren, trokken jonge stellen naar nieuwbouwwijken in dorpen rondom Leiden.
Wat overbleef waren ouderen en minderbedeelde gezinnen, die niet de middelen hadden om de buurt achter zich te laten.
En mensen zoals zij. Alleenstaanden met een klein salaris, die niet in staat waren om een dure, particuliere woning te huren en al helemaal geen startkapitaal hadden om een nieuwbouwappartement te kopen. De stem van Marco Borsato, diep in haar jaszak, doorbreekt haar gedachten. Trudy’s hand tast naar het toestel. Met een vegende beweging snoert ze Marco de mond. ‘Met Trudy.’
‘Met je moeder. Ik dacht, ik bel je even. Ik heb namelijk iets ontzettend leuks gezien in de krant.’ De toon is te triomfantelijk.
‘Een introductieavond voor mensen die hun sociale netwerk willen uitbreiden. Ze doen allerlei leuke activiteiten, zoals samen fietsen, een museum bezoeken, naar het strand. Zowel voor mannen als vrouwen. Wel zo handig.’
Trudy’s kaaklijn verstrakt. ‘Mám!’
‘Het is niet zo’n, hoe noem je dat, koppelbijeenkomst. Dating of zoiets. Het is voor iedereen, staat hier, die het leuk vindt om samen met leeftijdsgenoten te werken aan zijn of haar geluk.
’‘Mam, alsjeblieft! Ik heb dagelijks tientallen mensen aan de telefoon en ik ga elke week badmintonnen met Chantal. Ik heb geen behoefte aan zoiets.’
‘Waarom wil je nooit iets van me aannemen? Ik bedoel het goed. Ik zie toch dat je kring alleen maar kleiner is geworden, sinds je op jezelf woont.

Stem! Een originele, snelle en overtuigende thriller

Klik hier om te tweeten
Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus