Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Michael Berg wint De Gouden Strop 2013

Door Joop Liefaard 30 mei 13

goudenstropMichael Berg heeft zojuist De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, ontvangen voor zijn thriller Nacht in Parijs (The House of Books). De Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut, is gewonnen door Walter Lucius met De vlinder en de storm (A.W. Bruna Uitgevers). De prijzen zijn vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van de 25ste editie van Juni – Maand van het Spannende Boek, in Felix Meritis in Amsterdam. De winnaar van De Gouden Strop 2013 ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Het thema dit jaar is 25 jaar Juni – Maand van het Spannende Boek en kijkt terug op de geschiedenis van de misdaadliteratuur: het laat zien hoe spannende fictie de afgelopen jaren is uitgegroeid tot één van de populairste genres in de boekhandel en bibliotheek.

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen, studeerde Nederlands, werkte voor diverse omroepen en is naast auteur ook componist.De Gouden Strop juryvoorzitter Annemarie van Gaal: ‘Berg koppelt een sterk en geloofwaardig plot aan actuele maatschappelijke thema’s. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller.’

Over De vlinder en de storm van Walter Lucius, pseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde, zei juryvoorzitter Wendela de Vos: ‘Over hoe een hit-and-run op een Afghaans jongetje te maken blijkt te hebben met een machtig internationaal crimineel netwerk. Een knap geconstrueerd, eigentijds verhaal, met mooi getekende personages.’ De winnaar van de Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1000,- en een prent van Daan Jippes. De Gouden Strop en Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs (GNM). Het jurysecretariaat is in handen van Het kantoortje van Remco.

25ste Juni – Maand van het Spannende Boek
De Avond van het Spannende Boek is hét ‘Boekenbal’ van misdaadauteurs en de jaarlijkse opening van de Maand van het Spannende Boek, dit jaar de 25ste editie. Vele auteurs gaven daarom acte de présence en vanuit het buitenland waren onder anderen de bestverkopende auteurs van het afgelopen jaar Karin Slaughter en het thrillerduo Nicci French aanwezig. Eregast was Loes den Hollander, auteur van het Geschenkboek Nooit Alleen, dat in een oplage van een kleine 600.000 exemplaren verschijnt. De gehele maand juni geeft de boekhandel het bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken cadeau aan haar klanten.

Bron: De maand van het spannende boek.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus