Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Arne Dahl – Nachtmerries

Door Joop Liefaard 29 januari 22

Voormalig rechercheur Sam Berger heeft het politiekorps verlaten en verdient zijn geld als veiligheidsconsulent, een beroep dat hem geen enkele voldoening schenkt. Het verloren gevoel waarmee hij rondloopt wordt versterkt door het feit dat zijn partner Molly Bloom is verdwenen. Hij wordt benaderd door een therapeute die hem vraagt een van haar cliënten die waarschijnlijk ontvoerd is, op te sporen onder de voorwaarde dat hij de politie erbuiten laat. De beloning zal genereus zijn. Sam Berger aanvaardt de opdracht.

Arne Dahl, pseudoniem van Jan Arnald (Zweden, 1963) is auteur, criticus en redacteur. Zijn thrillers over het A-team en de serie over de OpCop-unit ontvingen lovende kritieken. In 2017 verscheen Grensgebieden, het eerste deel van een nieuwe serie psychologische thrillers met Sam Berger en Molly Blom in de hoofdrol. Nachtmerries, dat vertaald werd door Ron Bezemer, is het vierde deel.

Nachtmerries

Het is een stevige en originele thriller die heel goed geschreven is. Arne Dahl laat opnieuw zien hoe belangrijk het is om een verhaal goed in elkaar te zetten en hij is daarin een meester. Het onderscheidt hem in positieve zin van veel andere misdaadauteurs. Naast de goede constructie en uitwerking van het verhaal ligt de kracht ervan ook in de uitstekende beschrijving van de personages, de onverwachte plotwendingen en de beeldende sfeertekeningen. De chemie tussen Sam Berger en Molly Blom ontwikkelt zich in Nachtmerries verder en samen vormen zij een speurdersduo dat uniek in de misdaadliteratuur genoemd mag worden.

Voor sommige passages heb je een stevige maag nodig. De beschrijving van sommige gruwelijkheden is expliciet; dat hoort helemaal bij Dahl`s stijl. De spanning is heel goed opgebouwd en de ontknoping is enerverend. Het verhaal heeft een verontrustend open einde. Dat wijst erop dat er nog een vijfde deel zal verschijnen in deze serie thrillers van hoog niveau.

Zweedse titel: Friheten
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Geus – Amsterdam
Formaat: digitaal boek
Genre: misdaad
Aantal bladzijden: 368
Verschijningsdatum: 11 mei 2021
ISBN: 978 90 445 4445 9

© 2022 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus