Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Belinda Bauer – Exit

Door Joop Liefaard 8 maart 22

Felix Pink, 75 jaar oud, is na de dood van zijn vrouw Margareth lid geworden van een organisatie van Exitiers, vrijwilligers die terminaal zieke mensen die ondragelijk lijden en besloten hebben afscheid van het leven te nemen, begeleiden. Het geeft inhoud en voldoening aan Felix´ vrij saaie leven. Op een dag verschaft Felix zich toegang tot een huis waar hij samen met Amanda, een jonge en nog onervaren Exitier , het stervensproces van Charles Cann zal begeleiden. Er voltrekt zich echter een catastrofe en Felix moet in allerijl vluchten voor de politie. Hij voelt zich schuldig en wil zichzelf aangeven maar nauwgezet als hij is moet hij eerst een paar zaken regelen zodat hij met een gerust hart het politiebureau kan binnenstappen.

Belinda Bauer debuteerde in 2010 in Nederland met het boek Rusteloos land. Een fijngevoelige en ontroerende thriller die goed werd ontvangen. Ik vind het een van de mooiste thrillers die ooit geschreven is. Later verschenen thrillers als Wat dood is, De schitterende doden, Blinde drift en De ziener. Allemaal verdienstelijke boeken. Exit is haar nieuwste boek en werd vertaald door Valérie Janssen.

Exit

Exit is een luchtig en charmant verhaal dat wordt verteld vanuit het perspectief van twee hartverwarmende personages, de oude Felix en de jonge politieman Calvin. Beiden zijn getekend door gebeurtenissen en omstandigheden uit het verleden en dat beïnvloedt hun leven in het heden in hoge mate.

Het boek gaat over euthanasie en daardoor kun je het idee krijgen dat de sfeer donker en deprimerend is en in de kern is dat ook zo maar de manier waarop Belinda Bauer het verhaal geschreven heeft maakt het lezen tot een aangename tijdspassering. Zij heeft humor, leuke dialogen, twee aardige honden en interessante plotwendingen in het verhaal verwerkt waardoor de duistere sfeer naar de achtergrond verdwijnt en minder prominent aanwezig is.

Spannend is het verhaal niet. Het kabbelt aangenaam voort waardoor je het gevoel krijgt dat je niet met een thriller van doen hebt maar meer met een misdaadroman. Misschien was dat ook wel de bedoeling van Belinda Bauer. Dit neemt niet weg dat Exit een prima boek is dat lekker leest en ondanks de zwaarte van het onderwerp je een goed gevoel geeft.

Engelse titel: Exit
Vertaling: Valérie Janssen
Uitgeverij: A.W. Bruna – Amsterdam
Genre: misdaad
Formaat: digitaal boek
Aantal bladzijden: 308
Verschijningsdatum: 2 maart 2021
ISBN: 978 90 449 3221 8

© 2022 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus