Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Petros Markaris – Nachtvlinder

Door Joop Liefaard 31 augustus 12

Commissaris Kostas Charitos brengt met zijn vrouw Adriani een vakantie door op een van de Griekse eilanden als zich een aardbeving voordoet. Bij de aardverschuiving die hiervan het gevolg is, wordt het lichaam van een onbekende man gevonden. Charitos denkt dat de man is vermoord en laat het stoffelijk overschot voor verder onderzoek naar Athene overbrengen. Als Charitos daar zelf ook arriveert wordt hij geconfronteerd met een tweede moord en wel op de zakenman Koustas die voor de ingang van zijn eigen nachtclub werd neergeschoten.

Bij de tweede stap blijf ik staan. In de grond zijn donkere contouren te onderscheiden. Als het hoofd er niet had uitgestoken, had ik er maar moeilijk een mens in herkend.
“Daarvoor heb ik u gebracht,” hoor ik de politiecommandant zeggen.
“Een stelletje Engelse hippies hebben hem gevonden, van die ongewassen types die in deze woestenij kamers huren om op hun gemak te kunnen blowen.”
De figuur ligt voorover en het gezicht is begraven in de grond. Alleen het zwarte kortgeknipte haar is te zien en daar leid ik uit af dat het een man moet zijn. Ik kijk omhoog naar de berg. De helling lijkt van boven tot onder wel met een mes in tweeën gekliefd.
“We hebben hem absoluut niet aangeraakt,” gaat de commandant door, trots dat hij zich nog de basisprincipes van zijn opleiding herinnert.

Vooral tijdens het onderzoek naar de moord op Koustas stuit Charitos op een massieve muur van onwil en stilzwijgen. Hoe dieper hij echter in het leven van Koustas graaft, hoe duidelijker het hem wordt dat corruptie, manipulatie en verstoorde familierelaties met de moord in verband gebracht kunnen worden. Het feit dat de chef van Charitos de moord in de doofpot wil stoppen, bevestigt Charitos’ vermoeden dat Koustas er bedenkelijke praktijken op na hield en dat zijn louche zaken wijd vertakt waren in de Griekse politiek en sportwereld. Gaat het om een afrekening in het criminele circuit of is er toch iets anders aan de hand?

Nachtvlinder

Nachtvlinder is het derde boek van Petros Markaris met commissaris Charitos in de hoofdrol. De schrijfstijl is plezierig en doorspekt met veel (droge) humor. Het verhaal is soms redelijk ingewikkeld maar zorgvuldig uitgewerkt. Het komt wat traag op gang en is in het begin niet echt spannend maar Charitos is een boeiende man en de manier waarop hij het onderzoek leidt en daarnaast omgaat met zijn prive-beslommeringen, maken het interessant genoeg om verder te lezen.

Kostas Charitos is een prachtige en overtuigende commissaris; eerlijk, soms wat nukkig maar altijd menselijk. Hij zoekt zijn ontspanning in het lezen van verklarende woordenboeken en hij heeft een huwelijk met een hoog kibbelgehalte. Met vaak politiek incorrecte uitspraken geeft hij zijn mening over het politie-apparaat, de politiek en de chaos van het dagelijkse leven in Athene.

Nachtvlinder is een onderhoudende, goed geschreven misdaadroman met een intrigerend verhaal dat deskundig is uitgewerkt. Kostas Charitos is een geweldige commissaris die inmiddels een eigen plek heeft veroverd in de wereld van het spannende boek. Deze beide elementen maken van Nachtvlinder een misdaadroman die de moeite van het lezen volledig waard is.

☆ ☆ ☆

Griekse titel: Amyna Zonis
Vertaling: Noortje Plegrim
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 449 6823 1 (e-book)

© 2012 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus