Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Mijn onvergetelijke 25

Door Joop Liefaard 24 juli 14

De hoofdredacteur van Hebban|Crimezone Sander Verheijen heeft de lezers van dat boekenportaal uitgedaagd een top-25 samen te stellen van boeken die als onvergetelijk in hun herinneringen voortleven. Ik heb over die vraag nagedacht en ben tot de onderstaande lijst gekomen. Als ik de lijst doorloop en me afvraag waarom deze boeken onvergetelijk zijn of in ieder geval in mijn herinnering voortleven, valt het me op dat het gaat om thrillers die een hoofdpersoon hebben die tot de verbeelding spreekt, een knap verhaal hebben, in prachtig proza zijn geschreven, emotioneel raken, vernieuwend en gedurfd zijn en het benoemen van maatschappelijke problemen niet uit de weg gaan.

Zoals je kunt zien zijn de meeste thrillers die op mijn lijst staan de laatste tien jaar uitgegeven. De redenen hiervoor zijn dat het aantal boeken dat ik lees sinds mijn pensionering enorm is toegenomen en, ten tweede, dat er in mijn interesse een verschuiving heeft plaatsgevonden. Vroeger las ik vooral romans en science fiction en de laatste tien/vijftien jaar overwegend thrillers.

De volgorde van de titels is willekeurig hoewel de eerste vijf plaatsen bewust zijn gekozen. Het schitterende proza van R.J. Ellory in Een stil geloof in engelen is in de misdaadliteratuur uitzonderlijk en verdient een eerste plaats. Tokio van Mo Hayder is een uitermate gruwelijk verhaal maar zij vertelt het met heel veel respect en gevoel. Henning Mankell (De vijfde vrouw) heeft met Kurt Wallander een geweldige protagonist in de wereld van het spannende boek geïntroduceerd, Håkan Nesser heeft in De stilte na Sarah een van de mooiste openingszinnen in thrillerland geschreven en Arnaldur Indriðasons boek Verdwijnpunt is een verhaal dat door de emotionele lading, diep raakt.

Na deze vijf ereplaatsen is de volgorde willekeurig. Als het aan mij gelegen had de lijst had langer kunnen zijn want er zijn meer gedenkwaardige thrillers geschreven. Het aantal van 25 dwingt echter om keuzes te maken.

Een stil geloof in engelen

R.J. Ellory - Een stil geloof in engelen

Augusta Falls, Georgia, 1939. In Een stil geloof in engelen hoort de twaalfjarige Joseph Vaughan dat een meisje uit zijn klas op brute wijze is vermoord. Het blijkt de eerste in een reeks van tien moorden op jonge meisjes te zijn die het kleine dorp gedurende een decennium in de greep zullen houden.

Tokio

Mo Hayder - Tokio
De Britse studente Grey Hutchins reist naar Tokio op zoek naar unieke filmbeelden van de beruchte massamoord van Nanking. Slechts één man kan haar helpen, een overlevende die nu gasthoogleraar is aan de befaamde Todai-universiteit. Maar hoe kan Grey zijn vertrouwen winnen? Wanhopig en eenzaam accepteert ze een baan als hostess in een luxe nachtclub voor zakenlui en criminelen.

De vijfde vrouw

Henning Mankell - De vijfde vrouw
erug van een reis naar Rome met zijn vader valt Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Nog twee andere gruwelijke moorden volgen. De moorden zijn zorgvuldig voorbereid en als openbare executies geënsceneerd. De dader lijkt een boodschap te willen uitdragen.

De stilte na Sarah

Håkan Nesser - De stilte na Sarah
Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn verhuisd naar Carmine Street in York, nadat hun dochtertje Sarah is ?ontvoerd. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft kunnen schrijven, zij een beeldend kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ont­voering te schilderen. Terwijl Erik probeert te accepteren dat Sarah dood is, beweert Winnie dat ze nog leeft.

Verdwijnpunt

Arnaldur Indriðason - Verdwijnpunt
Verdwijnpunt is weer een rasechte Indridason met Erlendur in de hoofdrol. Inspecteur Erlendur was in de laatste boeken met vakantie. Inmiddels is hij terug in zijn ouderlijk huis in de Oostfjorden, en wordt er steeds opnieuw herinnerd aan de verdwijning van zijn broer, waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelt. Maar niet alleen gebeurtenissen uit zijn eigen leven, ook andere, onopgeloste zaken komen bovendrijven.

Het ontwaken

Laura Kasischke - Het ontwaken
Nadat het voorbeeldige sociëteitsmeisje Nicole bij een bizar ongeluk om het leven komt, raakt haar studiegenoot Perry geobsedeerd door het mysterie rondom Nicole. En Perry blijkt niet de enige die Nicole niet los kan laten. Wanneer een getuige van het ongeluk opduikt en mysterieuze geruchten de ronde doen, ontspint zich een ongelooflijke waarheid.

Rusteloos land

Belinda Bauer - Rusteloos land
Elke dag na school en in de weekenden, wanneer zijn vriendjes voetbalplaatjes ruilen, gaat de twaalfjarige Steven graven. Hij heeft een doel, een belangrijk doel. Als hij de botten van zijn oom Billy vindt, die op elfjarige leeftijd is verdwenen, zal zijn familie eindelijk rust hebben. Waarschijnlijk is Billy om het leven gebracht door een seriemoordenaar die nog vastzit. Steven is vastbesloten om de krakende kieren en stinkende wonden in zijn familie te dichten.

Het einde van de wespentijd

Denise Mina - Het einde van de wespentijd
Wanneer topbankier Lars Anderson zich ophangt aan de eik voor zijn herenhuis in Kent wekt zijn dood weinig sympathie op. Een gehaaide bankier meer of minder maakt geen verschil voor een wereld die worstelt met de nasleep van de recessie. Maar zijn dood komt hard aan bij degenen die hij had moeten beschermen: zijn gezin. Hij laat twee getraumatiseerde kinderen en een gebroken vrouw achter.

Villa Triste

Lucretia Grindle - Villa Triste
Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de zusjes Caterina en Isabella Cammaccio gedwongen de moeilijkste beslissingen van hun leven te nemen waarvan de consequenties nog jarenlang zullen doorwerken. Veertig jaar later moet Alessandro Pallioti een merkwaardige moordzaak op een oude man oplossen. De vermoorde man blijkt een held voor de verzetsleden van de Tweede Wereldoorlog te zijn geweest.

En het einde is de dood

Agatha Christie - En aan het einde is de dood
Het gezin van een oud-Egyptische dodenpriester gaat door ogenschijnlijk bovennatuurlijke krachten langzaam maar zeker te gronde. Een uniek detectiveverhaal dat bijna vierduizend jaar geleden speelt in het oude Egypte.


De noodkreet in de fles

Jussie Adler-Olson - De noodkreet in de fles
Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega?s dat ze een flesje hebben gevonden. Dit bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.

Wat overblijft

Lieneke Dijkzeul - Wat overblijft
In een idyllisch winterlandschap wordt zakenman Richard Verkallen gevonden, met sneeuw bedekt, dood. Spoedig blijkt dat Verkallen niet bepaald geliefd was: niet bij zijn familie, niet op de zaak en zelfs niet bij zijn gezin. Verkallen zette kwaad bloed bij zijn familie omdat hij een donkere vrouw trouwde. De uit Somalië afkomstige Asli is wanhopig. Na vele jaren is ze het vechten tegen onbegrip en discriminatie moe en wil ze naar huis.

Het andere kind

Charlotte Link - Het andere kind
In het Noord-Engelse kustplaatsje Scarborough wordt het lijk van een studente aangetroffen. Ze is op gruwelijke wijze vermoord. De politie tast volledig in het duister. Maanden later vindt er een tweede moord plaats. De ambitieuze politievrouw Valerie Almond bijt zich in de zaak vast en probeert een verband tussen de moorden te vinden. Haar enige aanknopingspunt is een ruzie binnen de familie van het tweede slachtoffer.

Het ijshuis

Minette Walters - Het ijshuis
Op het landgoed Streech Grange wonen eigenares Phoebe Maybury en haar twee vriendinnen Anne en Diana. Op een dag vindt hun tuinman een lijk in het al jaren ongebruikte ijshuis achter in de tuin. Hoofdinspecteur Walsh en zijn assistant McLoughlin nemen het onderzoek ter hand. Hoewel het lijk niet geïdentificeerd kan worden, denkt Walsh toch te weten wie het is....

Voor je stierf

Camilla Grebe & Åsa Träff - Voor je stierf
De therapeute Siri Bergman is net moeder geworden. Na een aantal turbulente jaren heeft ze haar leven eindelijk op orde en durft ze weer in de toekomst te geloven. Maar wanneer ze op een dag een doos met papieren doorneemt die van Stefan zijn geweest, haar voormalige man, die zelfmoord heeft gepleegd, vindt ze een onwaarschijnlijk verband tussen zijn dood en een onopgehelderde moord bij het Karlaplan in Stockholm.

Nachtfilm

Marisha Pessl - Nachtfilm
De jonge, mooie Ashley Cordova wordt op een koude oktoberavond dood teruggevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan. Het lijkt alsof ze zelfmoord heeft gepleegd, maar onderzoeksjournalist Scott McGrath vermoedt dat er meer aan de hand is. Hij volgt de familie Cordova al jaren, en is geobsedeerd door Stanislas Cordova, beroemd film-noirregisseur en de vader van Ashley.

Gedenk de doden

Ian Rankin - Gedenk de doden
Het is juli en de G8-leiders zijn verzameld in Schotland. Door alle protestmarsen, demonstraties en rellen is de politie op oorlogssterkte. Iedereen is op straat, behalve inspecteur Rebus, die strikte orders heeft om het bureau te bemannen. Dan sterft een parlementslid en lijkt er een seriemoordenaar actief te zijn. De autoriteiten houden het stil, maar Rebus gaat zijn eigen gang.

Glashard

Corine Hartman - Glashard
Jessica Haider heeft na de moord op haar zoon de zin van het leven hervonden door toe te treden tot Saligia - een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eindelijk kan ze eigenhandig en definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. En de Antwerpse diamantair Bram Salomons is haar eerste doelwit. In dit tweede deel van de serie wordt Jessy voor de leeuwen gegooid.

Tot de woede is geluwd

Åsa Larsson - Tot de woede is geluwd
In het noorden van Zweden gaan een jongen en een meisje op zoek naar een vliegtuigwrak in het meer Vittangijärvi. Hun duiktocht heeft een fatale afloop. In het voorjaar vindt de politie in een rivier het lijk van een meisje; het blijkt de vermiste duikster te zijn. Van de jongen ontbreekt nog ieder spoor. Twee inspecteurs en officier van justitie Rebecka Martinsson, die we al kennen uit de andere boeken van Larsson, gaan de zaak onderzoeken.

Verloren

Claire McGowan - Verloren
Wanneer nabij de Ierse grens twee tienermeisjes worden vermist, wordt forensisch psycholoog Paula Maguire op de zaak gezet. Ze is jong, ambitieus en een expert op het gebied van vermissingen. Er wordt een speciaal onderzoeksteam opgericht, geleid door de Engelsman Guy Brooking. Paula en Guy, beiden geplaagd door hun verleden, voelen zich al direct tot elkaar aangetrokken.

De sleutels naar de straat

Ruth Rendell - De sleutels naar de straat
Terwijl Mary Jago tijdelijk op een luxueus huis past in een dure buurt van Londen, verslechtert haar relatie met haar vriend. Hij kan het niet verkroppen dat ze beenmerg heeft afgestaan om het leven te redden van iemand die ze niet kent, want voor hem is het alsof haar schoonheid daarmee verloren is gegaan. De man wiens leven door Mary's genereuze gebaar is gered, verandert haar bestaan echter op een manier die ze nooit voor mogelijk had gehouden...

Spion aan de muur

John le Carré - Spion aan de muur
Karl was erdoor, hij kwam naar hen toe, het was hem gelukt. Nu alleen nog de Vopo midden op de weg, over de witte lijn, en hij was veilig. Op dat ogenblik scheen Karl een of ander geluid te horen, een of ander gevaar te voelen, hij keek over zijn schouder en gooide zich met al zijn kracht op de pedalen, terwijl hij zich diep over het stuur boog. Hij moest nu nog langs de eenzame schildwacht op de brug tussen de twee posten en deze had zich omgedraaid.......

Wachten op woensdag

Nicci French - Wachten op woensdag
Een klein meisje vindt het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld om het leven is gebracht. Het politieonderzoek brengt een geheim leven aan het licht maar niet de moordenaar. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. En Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van de wrede aanslag die ze ternauwer - nood overleefde.

Een onzichtbare

Pontus Ljunghill - Een onzichtbare
Rechercheur John Stierna doet de belangrijkste belofte van zijn carrière: hij bezweert de moeder van een vermoord, achtjarig meisje dat hij de dader zal vinden. Maar het lukt hem niet. Als een journalist hem dertig jaar later benadert voor een reeks artikelen over oude misdaadzaken komt de onopgeloste moord in alle hevigheid terug in Stiernas leven.

De vlinder en de storm

Walter Lucius - De vlinder en de storm
In het Amsterdamse Bos wordt een Oosters jongetje, verkleed als danseresje, aangereden en voor dood achtergelaten. Hij spreekt slechts één woord, in Farsi:Plar, vader. Journaliste Farah Hafez duikt in de zaak en doet de nationale politiek vervolgens schudden op haar grondvesten. Maar ze haalt tegelijkertijd de demonen uit haar eigen jeugd keihard naar boven.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus