Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Nicci French – Dinsdag is voorbij

Door Joop Liefaard 28 september 12

Dinsdag is voorbij Dinsdag is voorbijNicci French; Anthos – Amsterdam 2012WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder 

Een maatschappelijk werkster  gaat op bezoek bij een onlangs uit een psychiatrische kliniek ontslagen vrouw om te controleren of alles goed met haar gaat.  In de woonkamer van deze Michelle Doyce ontdekt zij het naakte, half vergane lichaam van een man. Inspecteur Malcolm Karlsson en zijn team houden zich met de zaak bezig  maar staan voor een raadsel.  Michelle Doyce kraamt de nodige wartaal uit waar geen touw aan vast te knopen is.

Karlsson roept de hulp in van psychoanalytica Frieda Klein.  Misschien kan zij doordringen in de gedachtenwereld van Michelle en aanknopingspunten vinden die het onderzoek een paar stappen verder kan brengen. Frieda accepteert met tegenzin de opdracht en ontdekt inderdaad  aanwijzingen die o.a. de identiteit van een man onthullen. Een charmeur die het voorzien heeft op welgestelde vrouwen en hen afperst. Er zijn daarnaast ook een paar andere aanwijzingen, eigenlijk genoeg om de zaak verder te onderzoeken maar de korpsleiding sluit de zaak. Frieda Klein, begaan met het lot van de verwarde Michelle echter niet.

Michelle liep voor haar uit en deed de deur open naar wat vroeger de achterkamer geweest moest zijn. Maggie liep achter haar aan en voelde meteen iets op haar gezicht. Eerst dacht ze dat het stof was. Het leek een beetje op de vieze warme lucht die een metrotrein voor zich uit stuwt en die op het perron in je gezicht blaast. Maar het geluid klonk nu ook harder, en toen drong het tot haar door dat het geen stof was, maar een zwerm vliegen, een dikke zwerm vliegen die om haar hoofd gonsde.
Even raakte ze in de war van de man die op de bank zat……..

Dinsdag is voorbij is het tweede deel van een serie boeken over Frieda Klein, een psychoanalytica die ‘s-nachts door Londen dwaalt als zij niet kan slapen en overdag patienten behandelt. Zij heeft iets raadselachtigs over zich, geeft weinig van zichzelf bloot en blijft voor anderen  op die manier een beetje mysterieus.  Zij heeft een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en dat maakt haar vasthoudend maar het brengt haar ook in gevaarlijke situaties.

Naast het verhaal over de vermoorde man is er een andere verhaallijn over een jonge vrouw die op een woonboot wacht op de terugkeer van haar minnaar. Daarnaast wordt Frieda ook onaangenaam geconfronteerd met  de nasleep van gebeurtenissen die plaatsvonden in het eerste boek van de serie, Blauwe maandag. Wat er in dat boek gebeurd is, wordt door Nicci French ingeweven in het verhaal van Dinsdag is voorbij.  Toch is het verstandig eerst dat eerste deel te lezen want anders blijf je toch met een aantal onduidelijkheden zitten.

Er komen in Dinsdag is voorbij heel veel goed uitgewerkte personages voor en er gebeuren veel dingen maar het verhaal is zo knap in elkaar gezet dat het nergens onoverzichtelijk wordt. De spanning in het verhaal is ingehouden maar wel steeds onderhuids aanwezig. Dinsdag is voorbij is door de nauwkeurig opgebouwde  verhaallijnen, de interessante en intrigerende personages, de nodige psychologische diepgang, de boeiende beschrijvingen van Londen en de fraaie schrijfstijl van Nicci French een prachtige misdaadroman geworden.

****

Engelse titel: Tuesday’s gone
Vertaling: Irving Pardoen
Uitgever: Ambo| Anthos – Amsterdam
ISBN: 978 90 414 2053 4

© 2012 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus