Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Pauline Vijverberg – Onder de vlinderboom

Door Joop Liefaard 26 januari 18

Op 7 maart aanstaande verschijnt bij Uitgeverij Conserve Onder de vlinderboom, het nieuwste boek van de Nederlandse schrijfster Pauline Vijverberg. Pauline Vijverberg debuteerde bij Uitgeverij Prometheus met de historische roman Alexine, over het leven van Alexine Tinne. In Nederland brak ze in 2017 door met haar historische roman Het suikervogeltje, hoe Rotterdamse weesmeisjes door de VOC worden gevraagd als toekomstige bruiden voor kolonisten in Zuid-Afrika.

Mijn boeken gaan over krachtige vrouwen in Afrika en in Holland, van wie de verhalen gebaseerd zijn op waar gebeurde historische omstandigheden.

Pauline Vijverberg zegt over zichzelf: Ik ben in Japan geboren (1964) en heb mijn vroege jeugd in Indonesië doorgebracht: Misschien zijn daardoor mijn herinneringen gevuld met geuren, kleuren en geluiden. Mijn studie rechten in Nederland heeft mij geholpen mijn gedachten goed te kunnen formuleren. Vrij snel na mijn afstuderen vertrok ik naar het buitenland. Ik wist dat schrijven eigenlijk altijd en overal kon en zo maakte ik van mijn hobby een beroep. Ik heb ook een website, waar je nog meer informatie kunt vinden?

Onder de vlinderboom

Over het boek

De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te hoeven gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.

In deze hartverwarmende historische roman schetst Pauline Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangrijpende gebeurtenissen op de ziel van de nazaten.

Presentatie

De presentatie van Onder de vlinderboom vindt plaats op woensdag 7 maart 2018 om 14.00 uur in het Zuid-Afrika-Huis, Keizersgracht 141, Amsterdam. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan  Tessa Rosenboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid, faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Zij deed onderzoek naar mensen die in de Hongerwinter (1944-1945) zijn geboren.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus