Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



R. J. Ellory – Een inktzwart hart

Door Joop Liefaard 9 oktober 13

Een inktzwart hartIk ben begonnen in het boek Een inktzwart hart van R.J. Ellory. Ellory behoort tot mijn favoriete misdaadschrijvers en ik lees zijn boeken altijd met heel veel plezier. Zijn boek Een stil geloof in engelen staat in mijn persoonlijke top-10 van het spannende boek op de eerste plaats.

Roger Jon Ellory (1965) is een Engelse schrijver die in de stad Birmingham woont. Hij heeft een groot aantal boeken geschreven die steeds door uitgevers werden geweigerd. Na een pauze van acht jaar is hij opnieuw begonnen en deze keer met veel succes. Het tweede boek dat hij schreef, Candlemoth werd uitgegeven en verscheen ook in Nederland onder de titel Stervensuur. Sindsdien schrijft hij een boek per jaar met bekende titels als Een stil geloof in engelen, De helden van New York, Bekraste zielen en Een mooie dag om te sterven. Opvallend is dat de boeken zich allemaal afspelen in de Verenigde Staten en dat de inhoud steeds behoorlijk gewelddadig is.

Naast schrijver is Ellory ook muzikant en voorman van de popgroep Zero Navigator. Over deze twee artistieke richtingen zegt Ellory: “Ik heb vaak gezegd dat schrijven mijn religie is en muziek mijn filosofie, ma­ar misschien is schrijven mijn filosofie en muziek mijn religie. Hoe dan o­ok, de twe­e zijn onlosmakelijk met elka­ar verbonden en als ik een boek schrijf – weliswaar in stilte – verpo­os ik me na e­en dag hard werken met muziek, zelf liedjes componeren en schrijven of na­ar muziek van anderen luisteren.”

Een inktzwart hart wordt uitgegeven door uitgeverij De Fontein te Utrecht. Over deze misdaadroman zegt de uitgever:

Vincent Madigan zit tot zijn nek in de schulden bij drugsbaron Sandià. De oplossing lijkt simpel: jat wat drugs bij een rivaliserende bende waarmee je je schuld kunt voldoen en zet je leven weer op de rit. Maar het loopt mis; bij de overval komt een kind om het leven. Nu zit niet alleen Sandià maar ook de gehele NYPD achter hem aan. Kan hij ontkomen aan de politie en berechting of zal zijn eigen geweten zijn ondergang worden?

Meer berichten over R.J. Ellory

De helden van New York

Danny Lange, een jong drugsdealer wordt vermoord gevonden in een verlaten steeg en even later wordt ook het jongere zus van Danny, Rebecca, dood aangetroffen in zijn appartement. NYPD-rechercheur Frank Parrish onderzoekt de zaak en wat hem opvalt is dat het haar van Rebecca keurig netjes is geknipt en dat haar nagels rood zijn gelakt. Een visitekaartje dat ook bij andere slachtoffers (allen jonge meisjes) wordt aangetroffen.

Een volmaakte vendetta

Catherine Ducane wordt in New Orleans ontvoert. Zij is de dochter van de gouverneur van de staat Louisiana. In de kofferbak van een zeldzame auto wordt het stoffelijk overschot van haar lijfwacht aangetroffen. De man is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De ontvoerder neemt contact op met de politie. Hij eist geen losgeld voor de vrijlating van Catherine maar een gesprek met Ray Hartmann, een politiefunctionaris.

Bekraste zielen

Clarence Luckman (Clay)en Elliot Danzinger (Digger)zijn halfbroers. Ze hebben dezelfde moeder maar verschillende vaders. Nadat Clarence’s vader de moeder met een honkbalknuppel heeft doodgeslagen, worden de jongens, die dan vijf en zes jaar oud zijn, ondergebracht in verschillende instituten voor jeugdzorg en uiteindelijk komen ze terecht in een jeugdgevangenis. Ze verschillen nogal van elkaar, Digger is degene die problemen oplost met vechten terwijl Clay een rustige jongen is die de dingen die om hen heen gebeuren met een berustende gelatenheid accepteert.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus