Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Thriller top-10, week 48

Door Joop Liefaard 26 november 14

Lars Kepler staat met Stalker deze week weer op nummer een in de thriller top-10. Er zijn drie nieuwelingen. David Baldacci met De ontsnapping op twee en Saskia Noort met de goedkope heruitgave van Debet op vier. Na een afwezigheid van een week is Esther Verhoef met De Kraamhulp weer terug en ze staat op plek zes. Verdwenen zijn Loes den Hollander met Voorbedacht, Wouter Laumans & Marijn Schrijver met Mocromaffia en Rosamund Lupton met Zusje.

  1. (1) Lars kepler - Stalker

    Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer.
    Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Maar de informatie die Erik verkrijgt biedt geen enkele duidelijkheid.
    Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen.....
  2. (-) David Baldacci - De ontsnapping

    Wanneer een zwaar stormfront over de staat Kansas trekt, valt in Leavenworth, een van de zwaarst beveiligde militaire gevangenissen in de Verenigde Staten, de stroom uit. De situatie verergert aanzienlijk wanneer ook de back-upgenerator de geest geeft en alle celdeuren tegelijk opengaan. De volgende ochtend blijkt een enkele, zeer prominente gevangene te zijn verdwenen. In zijn cel treffen de bewakers het lichaam van een onbekende man aan.
    Voormalig majoor Robert Puller was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens hoogverraad en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Zijn ontsnapping uit Leavenworth leidt tot een massale klopjacht, maar niet alleen door de autoriteiten. Special agent John Puller van de US Army's Criminal Investigative Division is net zo goed vastbesloten zijn oudere broerJohn te vinden. Maar naarmate hij verder graaft in diens verleden, komt hij steeds meer te weten over de veroordeling dat niet klopt. En er is één persoon die alles op alles zal zetten om te voorkomen dat de waarheid naar buiten komt…
  3. (2) John Grisham - Dilemma

    Wanneer de jonge advocate Samantha Kofer bij een reorganisatie haar baan verliest, stort haar wereld in. Haar carrière binnen advocatenkantoor Scully & Pershing komt hardhandig tot stilstand en in plaats van werkweken van honderd uur met een partnerschap in het vooruitzicht, ziet Samantha zich genoodzaakt een tijdelijke baan te accepteren bij een klein pro-Deokantoor.Vanuit Manhattan verhuist Samantha naar Brady in de staat Virginia, een stadje van 2200 inwoners in het hart van het Appalachen-gebergte. Hier assisteert zij Mattie Wyatt van de Mountain Legal Aid Clinic, die zich inzet voor de arme bevolking. Voor het eerst in haar leven helpt Samantha bij de voorbereidingen van echte rechtszaken, brengt ze daadwerkelijk tijd door in een rechtszaal en wordt ze bedreigd door inwoners die niks moeten hebben van een advocaat uit de grote stad. En ze komt erachter dat Brady, zoals de meeste stadjes, grote geheimen met zich meedraagt.
  4. (-) Saskia Noort - Debet

    Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen.
    Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Ook keert ze terug naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp is in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen: De eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Karin ontrafelt eindelijk het ware geheim van De eetclub, met gevaar voor eigen leven.
  5. (3) Stephen King - Revival

    In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit.
    Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…
  6. (-) Esther Verhoef - De kraamhulp

    Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam.
    Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin…
  7. (4) De Waal & Baantjer - Een kuil voor een ander

    Als op een winterse dag tijdens de sloop van een groot gebouw in de Amsterdamse Jordaan het lichaam van een man wordt aangetroffen, staan rechercheur Van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob voor een raadsel.
    De plek waar het lichaam is gevonden zorgt voor veel vraagtekens. Is het een verborgen deel van het slooppand of een kelder van een doorgangshuis van criminelen? Het onderzoek leidt hen naar de Brabantse onderwereld, en herenigt de twee rechercheurs zelfs met een oude kennis: een beruchte officier van justitie.
  8. (6) Jo Nesbø - De zoon

    Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neem de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt.
    De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie in Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny’s vader, pleegde zelfmoord toen zijn corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.
  9. (8) Gillian Flynn - Gone girl

    "Gone Girl", van regisseur David Fincher, legt de geheimen in een modern huwelijk bloot. Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick -Dunne (Ben Affleck) bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy (Rosamund Pike) vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst de vraag: heeft Nick zijn vrouw vermoord?
  10. (9) Terry Hayes - Ik ben Pelgrim

    Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.
    Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

De Stichting CPNB stelt De Bestseller 60 samen op basis van door de KVB-SMB / GfK verzamelde verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels.

Bron: CPNB

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus