Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Walter Lucius – De vlinder en de storm

Door Joop Liefaard 1 mei 13

De vlinder en de storm De vlinder en de stormWalter Lucius Badger; A.W. Bruna – Utrecht 2013WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder In de buurt van het Amsterdamse Bos wordt een zwaargewond meisje gevonden dat door een auto is aangereden. De bestuurder van de auto waarschuwt de politie maar gaat er daarna vandoor. Het meisje wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar de journaliste Farah Hafez op hetzelfde moment aanwezig is. De Nederlands-Afghaanse Farah herkent aan de traditionele kleding en sieraden van het meisje dat zij een landgenote is en biedt aan om als tolk op te treden. Zij vermoedt dat er meer aan de hand is dan alleen een ongeluk en is zo begaan met het lot van het slachtoffertje dat zij besluit er een artikel voor haar krant aan te wijden. Later zal zij zich afvragen of dat wel zo’n verstandig besluit was want zij komt terecht in een web waarin zieke geesten zich bezighouden met smerige praktijken als kinderhandel en kindermisbruik; ze ontdekt tijdens haar onderzoek verbanden die reiken tot in de hoogste zakelijke en politieke kringen. Het onderzoek brengt haar uiteindelijk in een levensgevaarlijke situatie.

Farah zag hoe een zwaargewond oosters meisje op een brancard werd binnengereden. De kleurrijke lappen die over haar heen lagen, waren stukgeknipte traditionele gewaden. Het meisje was behangen met sieraden en belletjes die geluid maakten bij elke beweging van de brancard. In de ogenschijnlijke chaos van artsen en verpleegkundigen die over en weer dingen tegen elkaar riepen, lette Farah alleen maar op de ogen van het meisje, waarin ze doodsangst las. Ze zag hoe haar blauwige lippen langzaam en geluidloos bewogen in een poging een woord te vormen.
Niemand leek het te zien of te horen. En ook al zouden mensen het hebben gehoord, dan nog had niemand het kunnen begrijpen, omdat het gebeurde in een taal die niemand hier sprak. Maar Farah had datzelfde woord vanavond in haar kleedkamer gebruikt. Ze had het niet uitgesproken, maar gedacht.
‘Padar.’ Vader.
Ze wurmde zich tussen de traumadeskundigen door en boog zich naar het meisje op de brancard toe. Ze antwoordde haar in het Dari. ‘Rustig maar lieverd. Hij komt zo.’
De blonde arts in het oranje ambulance-uniform keek verbaasd op.
‘Bent u familie?’
‘Nee, maar ze vroeg om haar vader.’
‘Het is geen zij, het is een jongetje.’
Een jongetje, in deze gewaden, met sieraden en make-up… Onmiddellijk begreep Farah waar dit om zou kunnen gaan. Nooit zou het bij haar opgekomen zijn dat deze eeuwenoude traditie uit haar vaderland de kop zou kunnen opsteken in een westers land. Maar het was gebeurd, het bewijs daarvan lag hier bloedend vóór haar op de brancard.

De vlinder en de storm is een verrassend debuut. Het goed geconstrueerde verhaal kent verschillende verhaallijnen die aan het einde naadloos samenvallen. De personages zijn goed uitgewerkt en herkenbaar. De mooie, gevoelige en intelligente Farah, de rechercheurs Joshua Calvino en Marouan Diba, krantenbaas Edward Vallent, journalist Paul Chapelle, de vileine televisiepresentatrice Cathy Marant, zij komen allemaal levensecht over. Het boek is enerverend, spannend en kent een aantal spectaculaire en meeslepende hoogtepunten. Soms lijkt het alsof je op het puntje van je stoel naar een uitstekende actiefilm zit te kijken in plaats van een thriller te lezen. De ontknoping is overtuigend en lijkt aan de actualiteit te zijn ontleend. Maar er is meer.

Walter Lucius toont zich ook een kundig verhalenverteller. In prachtige zinnen van soms ontroerende schoonheid vertelt hij het verhaal over Farah’s leven, haar gelukkige jeugd in Aghanistan, de vlucht met haar moeder uit het door oorlog en stammenstrijd verscheurde land en over de mensen om haar heen, haar ouders en hun vrienden. Maar het is ook een verhaal over een trots volk dat leeft volgens eeuwenoude en rijke tradities, over lijden, bezetting, oorlog en onderdrukking, over verlangen en hoop en over het feit dat waardige en goedwillende mensen, die zich in het beschaafde westen veilig achten, vaak op een muur van vijandigheid en soms onverholen racisme stuiten.

De vlinder en de storm is een prachtige en overtuigende misdaadroman. Het verhaal boeit van begin tot einde, is spannend en spectaculair en maakt diepe indruk. Walter Lucius is een gewaardeerd scenarist en televisiemaker en bevestigt met De vlinder en de storm ook een voortreffelijke schrijver te zijn.

 

****

 

Uitgeverij A.W. Bruna – Utrecht
ISBN: 978 90 449 6840 8

© 2013 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus