Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Yrsa Sigurdardóttir – De donkere dag

Door Joop Liefaard 18 mei 14

De donkere dag

Binnenkort verschijnt de thriller De donkere dag van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurdardóttir. Zij behoort met Arnaldur Indriðason en Audur Jónsdóttir tot de bekendste IJslandse misdaadauteurs. Aanvankelijk schreef zij kinderboeken maar met haar eerste thriller Het laatste ritueel bewees zij dat zij ook met dit genre goed uit de voeten kan. Er zijn een aantal van haar boeken in het Nederlands vertaald waaronder het eerder genoemde Het laatste ritueel en verder Ik vergeet je niet, Smeulend vuur en Neem mijn ziel. De laatste twee titels werden genomineerd voor de Glazen Sleutel en de Bloeddruppel (de IJslandse Gouden Strop). De hoofdpersoon in haar boeken (echter niet in Ik vergeet je niet) is de advocate Thóra Gudmundsdóttir. Yrsa Sigurdardóttir is waterbouwkundig ingenieur en woont in Reykjavik.

De donkere dag wordt uitgegeven door The House of Books. Over het boek gaf de uitgever de volgende informatie.

"Advocate Thora Gudmundsdottir wordt ingehuurd om samen met een kleine groep de verdwijning van twee IJslanders op Groenland te onderzoeken. Ze stuitten op veel verzet bij de lokale bevolking en het onderzoek neemt een dramatische wending als er een verminkt lijk wordt gevonden.
Door zware sneeuwstormen kan de groep niet weg en zijn ze op elkaar aangewezen. De oplopende spanning brengt geheimen aan het licht die beter in de donkere nacht bewaard hadden kunnen blijven."

Meer berichten over Yrsa Sigurdardóttir.

Smeulend vuur

Smeulend vuur

In 1973 wordt Heimaey, een van de Westmanneilanden voor de kust van IJsland, getroffen door een vulkaanuitbarsting. De bewoners worden geevacueerd en veel huizen verdwijnen onder het vulkaanas. Dertig jaar later beginnen archeologen opgravingen in dit Pompeii van het Noorden. In de kelder van een huis worden de gemummificeerde lichamen van drie mensen aangetroffen, die blijken te zijn vermoord en een kartonnen doos met daarin een menselijk hoofd. Het huis behoorde toe aan de ouders van Markús Magnússon. Omdat Markús geprobeerd heeft de opgraving van het huis tegen te houden, valt de verdenking al snel op hem. Als Markús’ jeugdvriendin Alda wordt vermoord, pakken donkere wolken zich boven zijn hoofd samen. Hij roept de hulp in van advocate Thorá Gudmundsdóttir. Zij ondervindt tijdens haar onderzoek maar weinig medewerking van de bevolking van het eiland.

Ik vergeet je niet

Ik vergeet je niet

Drie vrienden, Gardar, Katrin en Lif, hebben een oud en vervallen huis gekocht in Hesteyri, een dorpje dat verlaten is en alleen nog in de zomermaanden wordt bezocht door toeristen. Het dorp ligt erg geisoleerd en er is geen electriciteit. De drie vrienden willen het huis restaureren en er een bed and breakfast van maken. Al gauw ontdekken zij dat ze niet alleen zijn en dat iemand of iets er alles aan doet hen te bewegen Hesteyri zo snel mogelijk te verlaten. Zij zijn niet welkom. Of zoals een leerling van Katrin het voor haar vertrek zei zonder te weten waar ze naar toe zou gaan: “Ga niet naar de slechte plek. Je komt niet terug”.
In het stadje Ísafjörður probeert psychiater Freyre zijn leven weer op orde te krijgen. Zijn zoontje wordt al drie jaar vermist en Freyre vreest dat hij dood is. Door de spanningen van deze gebeurtenis is zijn huwelijk gestrand maar................

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus