‘Na drie keer een roman te hebben gepubliceerd, ga ik me nu toeleggen op het schrijven van thrillers.’
Het zijn de woorden van schrijver Nico de Beer en het resultaat is de thriller Schakels, die op 7 november in de Bibliotheek Goirle zal worden gepresenteerd.
Nico de Beer (57 jaar) is journalist, columnist en docent die zijn passie schrijven in 2008 onderbrak om journalistiek te gaan studeren. Hij wil in de thrillers die hij in gedachten heeft maatschappelijke thematiek verweven met een spannend verhaal. Van binnenuit beschrijven wat mensen bezielt om te handelen zoals ze doen.
Nico de Beer laat zich inspireren op locatie. Elk jaar reist hij naar bestemmingen die een rol gaan spelen in zijn boeken. Daar bedenkt hij de plot en plaatst hij de personages in het leven van alledag. De authenticiteit wordt vergroot door bestaande details van de ruimte toe te voegen aan het verhaal. Zijn reizen brachten hem al naar Zweden, Estland, België, Zwitserland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Laatst liep hij nog door de straten van Edinburgh voor zijn volgende thriller over extreme gevolgen van gedwongen adoptie.
Nico de Beer debuteerde met het autobiografische Zwaluwen in 1998. Daarna schreef hij over de ramp met de veerboot Estonia in Overtocht naar Zweden, gevolgd door een boek over het onderwijs aan de onderkant van de markt in De laatste Schakel. Schakels wordt uitgegeven door uitgeverij LetterRijn en op de flaptekst staat het volgende.
De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat ’s nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en gaat op onderzoek uit. Op de binnenplaats van een club staat een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken. Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk. Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens’ vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.