Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Belinda Bauer – Wat dood is

Door Joop Liefaard 16 maart 14

Wat dood is

De achttienjarige Patrick Fort lijdt aan het syndroom van Asperger. Toen hij zes jaar oud was overleed zijn vader nadat hij was aangereden door een auto waarvan de bestuurder doorreed. Sinds die tijd is Patrick geobsedeerd door de dood. Zijn gedrag wordt in hoge mate bepaald door deze obsessie. Zo ontleedt hij dode dieren die hij op de hei vindt. Zijn alcoholistische moeder Sarah gruwt ervan. Patrick wil weten wat er in het menselijke lichaam gebeurt op het moment dat de dood in treedt. Hij wordt toegelaten op de universiteit van Cardiff om daar anatomie te studeren. Met een paar studiegenoten moet hij op een lijk het ontleden van het menselijke lichaam oefenen.

Samuel Galen is zwaargewond geraakt bij een auto-ongeluk en ligt in coma in hetzelfde ziekenhuis waar Patrick de praktijklessen anatomie volgt. Heel langzaam en voor de buitenwereld bijna haast onmerkbaar ontwaakt hij uit dat coma en is er getuige van dat de patiënt in het bed naast hem om het leven wordt gebracht. Sam ervaart hoe frustrerend zijn coma is want in zijn gevangenis van stilte en zich bewust van zijn omgeving, is hij niet in staat om op een zinnige en begrijpelijke wijze te communiceren met zijn omgeving. Hij wordt op een gegeven moment bijna gek als hij ziet dat iemand speciale belangstelling voor hem aan de dag legt. Dan overlijdt Sam plotseling en komt op de ontleedtafel van Patrick terecht. En deze contactgestoorde maar superintelligente student ontdekt een aantal onthutsende feiten waaraan zijn studiegenoten voorbij zijn gegaan en afdoen als onbelangrijk. Maar iemand die aan het syndroom van Asperger lijdt geeft niet zo gauw op. Patrick ook niet.

Patrick leunde tegen de restanten van wat eens een vangrail was geweest en tuurde in de vallei onder hem. Daar lag een auto met de wielen omhoog in stervenshouding tegen een groepje bomen vlak bij de oever van de rivier. Een spoor van brokstukken markeerde de route die hij vanaf de weg had gevolgd: een portier, een tijdschrift, een stuk verwrongen sierstrip. De radio in de gecrashte auto stond nog aan en Patrick hoorde een nummer blikkerig langs de wand van de afgrond naar boven zweven. In Dreams van Roy Orbison, 1963.
Patrick had niets met muziek, maar vergat nooit de datum waarop iets was uitgebracht.
‘Wat is er gebeurd?’ zei hij.
De dichtstbijzijnde brandweerman draaide zich met een sjekkie tussen zijn lippen naar hem om. ‘Wie ben jij?’
‘Zit er nog iemand in?’ zei Patrick.
‘Misschien. Ga terug naar je eigen auto.’
‘Zijn ze dood?’
‘Wat denk je zelf?’
‘Dat kan ik vanaf hier niet zien,’ zei Patrick schouderophalend. ‘Jij wel?’
‘Luister, bijdehandje, maak dat je wegkomt. We zijn aan het werk.’
Patrick keek fronsend naar zijn hand. ‘Je staat te roken en naar een auto te kijken.’
‘Rot toch op naar huis!’
‘Het is nergens voor nodig om zo grof te worden.’
‘Flikker op.’
‘Patrick!’ Zijn moeder dook naast hem op, pakte hem vast bij zijn elleboog en zei tegen de brandweerman dat het haar speet, ook al kon ze onmogelijk weten waarvoor.
Patrick keek nog een laatste keer naar beneden. Er bewoog helemaal niets. Hij vroeg zich af hoe het binnen in de auto zou zijn; roerloos, verwrongen en bloederig, en gevuld met Roy Orbison, die steeds hoger klonk, als engelen die werden gemarteld.
Hij schudde zijn moeders hand van zijn arm en toen zei ze ook tegen hem dat het haar speet. Ze had altijd overal spijt van.
Ze stapten weer in de auto en zijn moeder reed verder, maar wel veel langzamer.

Belinda Bauer debuteerde in 2010 in Nederland met het boek Rusteloos land. Een fijngevoelige en ontroerende thriller die goed werd ontvangen. Wat dood is is het vierde boek van haar hand dat in Nederland is verschenen. Het gegeven van het verhaal is origineel en de schrijfstijl van Belinda Bauer is mooi. In prachtig proza construeert zij een intelligent verhaal dat uitermate boeit. De beschrijving van de personages is treffend en diepgaand en maakt van hen levensechte mensen. Je kunt je van hen een heel mooi beeld vormen. In ieder geval geldt dat voor de personage van Patrick maar zeker ook voor de botte en ongeïnspireerde zuster Tracy, de op een groot succes wachtende politieman Emrys Williams, Sarah de moeder van Patrcik en de staf van het ziekenhuis. Allemaal overtuigende en geloofwaardige personages. En dan is er Meg, Patricks collega en “vriendin” die heel goed weet waar Patricks beperkingen liggen maar hem nooit in de steek laat.

Er worden vele uren doorgebracht in de snijkamer van het ziekenhuis en er wordt redelijk gedetailleerd beschreven hoe de studenten een lijk ontleden maar het verhaal wordt daar nergens ongemakkelijk door. Dat komt onder andere door het ietwat zwarte soort humor waarvan Belinda Bauer zich bedient. Ook hier toont zij zich een getalenteerd schrijfster. Zij confronteert de lezer niet met onsmakelijk details met uitzondering van één passage bijna aan het einde van het verhaal maar ook dan worden er geen grenzen overschreden. Het maakt allemaal onderdeel uit van de weg die Patrick moet bewandelen om zijn gelijk te bewijzen en de moordenaar te ontmaskeren. En als dat gebeurd is, is het verhaal nog niet afgelopen. Alles moet zijn plaats krijgen. Ook bij Belinda Bauer.

Wat dood is is een geweldige thriller waarmee Belinda Bauer laat zien dat zij een zeer getalenteerd schrijfster is. Het is een thriller die alleen al door het schitterend taalgebruik van hoogstaand niveau is.

****

Engelse titel: Rubbernecker
Vertaling: Valérie Jansen
Uitgeverij: A.W. BRuna - Utrecht
ISBN: 978 90 449 7061 6

© 2014 Joop Liefaard

Meer berichten over Belinda Bauer

Rusteloos land

Rusteloos land is de debuutroman van Belinda Bauer (1962) en verscheen in 2009 in Engeland onder de titel Blacklands.In deze literaire thriller, zoals op de omslag vermeld staat, maakt de lezer kennis met de twaalfjarige Steven Lamb. Hij woont met zijn moeder Lettie, broertje Davey en zijn oma in het dorpje Shipcott aan de rand van de heidevelden van Exmoor. In de ogen van Steven wordt de troosteloosheid die in de familie aanwezig is veroorzaakt door de dood van oom Billy die als elfjarig jongetje werd vermoord en wiens lichaam nooit werd gevonden.

Opgesloten

In het idyllische plaatsje Shipcott wordt een oudere en ernstig gehandicapte vrouw in bed vermoord. De plaatselijke politieagent Jonas Holly tast volslagen in het duister over toedracht en dader. Het politieonderzoek wordt overgenomen door een politieteam uit de grote stad dat onder leiding staat van de arrogante inspecteur Marvel. Er vindt nog een aantal moorden plaats maar de dader laat geen enkel spoor achter waarmee het politieteam kan werken.