Denise Mina – Alibi

Een van mijn favoriete misdaadauteurs is de Schotse schrijfster Denise Mina. Ze maakte indruk met thrillers als In de stille nacht, Het einde van de wespentijd en Goden en beesten. Het is heel lang stil gebleven rondom haar maar op 10 april zal er bij uitgeverij Ambo|Anthos een nieuwe thriller van haar hand verschijnen onder de titel Alibi.
Denise Mina werd in 1966 geboren in Glasgow. Zij begon serieus met schrijven toen zij 19 jaar oud was. Bekend van haar zijn de Garnethill trilogie, een aantal boeken met Patricia (Paddy) Meehan in de hoofdrol, o.a. het succesvolle boek Bloedakker en boeken met rechercheur Alex Morrow in de hoofdrol. In 1998 ontving ze de John Creasey Dagger voor het beste misdaaddebuut van de Crime Writers’ Association voor Garnethill. In 2014 werd ze opgenomen in de Crime Writers’ Association Hall of Fame. Mina presenteert tv- en radioprogramma’s en is regelmatig te gast in de media. Daarnaast was ze in 2014 jurylid voor de Women’s Prize for Fiction.

Alibi

Korte inhoud van het boek

In Alibi van Denise Mina, de Schotse queen of crime, luistert Anna McDonald tijdens het klaarzetten van de schoolspullen van haar kinderen naar een truecrimepodcast. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter.

Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin, met een vleugje corruptie en machtsmisbruik. Dan ontdekt Anna dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent en raakt ze ervan overtuigd dat ze weet wat er is gebeurd. Dat betekent dat ze haar verleden niet langer verborgen kan houden. Ze besluit op jacht te gaan naar de waarheid, maar ze beseft niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis zal instorten.

Met Alibi heeft Denise Mina een weergaloze thriller geschreven waarin al haar kwaliteiten samenkomen: razendsnel, messcherp, met briljante dialogen en personages van vlees en bloed.

S.K. Tremayne – De assistent

Ze is in je huis. Ze ziet alles, kent al je geheimen en beheerst je leven. En nu gaat ze het vernietigen.

Op 19 maart verscheen bij uitgeverij Prometheus de thriller De assistent van de Engelse misdaadauteur S.K. Tremayne. De naam is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur die woont en werkt in Londen. Van zijn eerste boek, IJstweeling, werden alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 90.000 exemplaren verkocht. Ook Vuurkind (2016) en Vlak voordat ik stierf (2018) werden wereldwijde bestsellers.

De assistent

Korte inhoud van het boek

Jo is net gescheiden en mag voor een heel zacht prijsje de logeerkamer van haar beste vriendin huren. Het luxe hightechappartement in een bruisende wijk in Londen wordt beheerd door de uiterst nauwkeurige Thuisassistent Alexa, die de temperatuur en het licht controleert en Jo tijdens haar eenzame avonden gezelschap houdt.
Maar op een avond begint Alexa uit zichzelf te praten en zakt de grond onder Jo’s voeten weg. Ik weet wat je gedaan hebt. Jo is doodsbang dat het grote geheim dat zij met zich meedraagt aan het licht komt. Maar twee mensen weten wat er gebeurd is, en ze zouden het nooit aan iemand vertellen. Toch?
Een gure winter brengt Londen tot stilstand en Jo ervaart op angstaanjagende wijze dat de Assistent op de boekenplank niet alleen de controle wil hebben over Jo; ze wil haar vernietigen…

Emily St. John Mandel – Het glazen hotel

In deze tijd waarin de wereld vecht tegen het Coronavirus is het boek Station Elf van Emily St. John Mandel plotseling heel erg actueel. 

Volgende week verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact de roman Het glazen hotel van de Canadese schrijfster Emily St. John Mandel. Het is een van de vele boeken die op dit moment verschijnen. Of het goed is kan ik op dit moment niet beoordelen omdat ik het boek nog niet gelezen heb. Toen ik dit bericht las moest ik terugdenken aan het vorige boek van deze bijzondere schrijfster. Dat boek had de titel Station Elf en het is plotseling heel erg actueel in deze tijd waarin de wereld vecht tegen de gevolgen van het Coronavirus. Station Elf gaat over het volgende. Op een winterse avond in Toronto krijgt de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel een hartaanval terwijl hij de hoofdrol in Shakespeare's King Lear speelt. Kirsten Raymonde, een jong meisje dat als figurante optreedt ziet alles gebeuren.

Op dezelfde avond vallen op het Noord-Amerikaans continent de eerste doden als gevolg een besmetting met de Georgische griep. Het uiterst agressieve en besmettelijke virus doodt in de dagen daarna bijna de gehele wereldbevolking. Slechts kleine groepen mensen overleven de pandemie. De woorden “Overleven alleen is niet genoeg”, die de arm van Kirsten sieren zijn een uiting van hoop omdat in de post-apocalyptische wereld mensen zich gaan realiseren dat met de weinige middelen die hen ter beschikking staan nieuwe keuzes kunnen en moeten worden gemaakt. Alleen dan is er hoop op het vinden van een nieuwe vrijheid. Het is begrijpelijk dat dit boek weer volop in de belangstelling staat.

Emily St. John Mandel (1979) werd geboren en groeide op in British Columbia aan de westkust van Canada. Ze studeerde eigentijdse dans aan de School of Toronto Dance Theatre. Ze woont nu met haar echtgenoot in New York. Zi is in Nederland bekend geworden door haar boeken Aria voor een verleden en het hierboven genoemde Station Elf.

Het glazen hotel

Er wordt een doodsbedreiging gegrift in de glazen muur van een vijfsterrenhotel op een eiland voor de kust van British Columbia. In New York breekt paniek uit als een gigantisch ponzi-fraudesysteem instort, met verstrekkende gevolgen voor ontelbare mensen. Jaren later verdwijnt een vrouw op mysterieuze wijze van het dek van een vrachtschip.
Terwijl deze ogenschijnlijk totaal verschillende gebeurtenissen ingenieus met elkaar verweven worden, beweegt Het glazen hotel zich moeiteloos tussen het schip, de wolkenkrabbers van Manhattan en de wildernis van Vancouver Island. Tegelijkertijd schetst Emily St. John Mandel een adembenemend beeld van hebzucht en schuld, liefde en wanen, en toont ze ons de ontelbare manieren waarop we ons leven betekenis proberen te geven.

Stephanie Wrobel – Het herstel van Rose Gold

Op 7 april zal (naar verwachting) bij uitgeverij Prometheus de thriller Het herstel van Rose Gold van de Amerikaanse schrijfster Stephanie Wrobel (1987) verschijnen. Stephanie Wrobel groeide op in Chicago en woont sinds enkele jaren in Londen. Zij volgde de opleiding Creative Writing aan Emerson College, Boston, en publiceerde diverse korte verhalen. Haar debuut Het herstel van Rose Gold werd al voor verschijning een internationale sensatie.

Rose Gold Watts geloofde dat zij de eerste achttien jaar van haar leven ernstig ziek was. Ze dacht dat ze de sondevoeding, alle operaties en de rolstoel nodig had. De buurtbewoners hielpen waar mogelijk en stonden altijd voor Rose Gold en haar moeder Patty klaar. Maar ondanks alle onderzoeken, ingrepen en eindeloze doktersbezoeken kon niemand erachter komen wat haar mankeerde.
Tot haar moeder een verschrikkelijk goede leugenaar bleek te zijn. Na vijf gevangenisjaren is Patty Watts op vrije voeten en smeekt ze haar dochter om haar in huis te nemen. Alles wat Patty wil is zich met haar dochter verzoenen en haar vergeven voor het feit dat Rose Gold zich tegen haar keerde in de rechtbank. Als Rose Gold haar moeder inderdaad verwelkomt reageert de omgeving geschokt. Maar Rose Gold kent haar moeder door en door, en zij is niet meer dat zwakke kleine meisje van vroeger...

Elizabeth Haynes – De dood van Harriet Monckton

Elizabeth Haynes heeft met De dood van Harriet Monckton haar meesterwerk geschreven.

Begin februari verscheen bij uitgeverij De Fontein de historische thriller De dood van Harriet Monckton van de Engelse schrijfster Elizabeth Haynes. Elizabeth Haynes woont in Kent in het zuidoosten van Engeland, studeerde Engels, Duits en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leicester en werkte als misdaadanaliste bij de Britse politie. Dit werk komt heel goed van pas bij het schrijven van haar boeken. Bekende thrillers van haar zijn: Alles wat overblijft, Bij het vallen van de nacht, In de schaduw van de maan en Waarheen je ook vlucht.

De dood van Harriet Monckton

Korte inhoud van het boek

In november 1843 wordt de 23-jarige lerares Harriet Monckton dood gevonden achter de kapel in Bromley die ze regelmatig bezocht. Het dorp is geschokt, helemaal wanneer het autopsierapport vermeldt dat ze zwanger was. Harriet bleek verwikkeld te zijn in relaties met ten minste drie mannen, maar ook haar goede vriendin Frances wordt gezien als verdachte in deze moordzaak. Wie heeft Harriet vermoord en wie is de vader van haar ongeboren kind?

Een leesfragment

De Dood komt soms in de meest onverwachte vermommingen. Harriet Monckton had geen tijd om dat te bedenken of stil te staan bij gewichtige zaken als leven en dood. Uiteindelijk had ze niet eens tijd om een schietgebed te doen, om hulp te roepen of haar zonden op te biechten.
Maar ze was in elk geval niet alleen. Dat privilege is niet iedereen gegund; misschien was wat haar werd aangedaan een daad van genade.
Dat verdiende ze niet – genade. Ze stond trots overeind, met een rechte rug en een lichte frons op haar gezicht, alsof ze was gestoord bij het bidden en niet door zoiets aards. Zelfs de lucht om haar heen was smerig en besmet. Ze riekte naar zonde.
Er was een gesprek geweest, heel kort en gedempt, hoewel er op deze plek en op dit late tijdstip niemand was die het kon horen. Wellicht liep er dertig meter verderop iemand over de weg naar huis na een afgelegd bezoek, maar hier waren ze helemaal alleen.
Er is nog iets anders wat ik kan doen om je te helpen.
Ze zei: ‘Ik dacht dat we hadden afgesproken…’
Je bent niet het eerste meisje dat in de problemen komt, weet je. Iedereen die goed uit zijn ogen kijkt en een beetje gezond verstand heeft, kan het zien. Kijk zelf maar.
Ze keek automatisch omlaag. Jurken kunnen veel verbergen, maar er komt een moment waarop een zwellende buik de onderkant van het korset optilt en een vrouw heel vreemde contouren krijgt. Verkeerde contouren.
‘Als ik genoeg geld had, zou ik weggaan en niemand meer lastigvallen,’ zei ze.
Dit is een betere manier. Het lost het hele probleem op. Wil je dat of niet?
‘Wat is het?’
Een drankje. Dan is alles weer zoals het was; het werkt heel snel.
Ze dacht erover na. Ze keek zelfs naar het flesje, hoewel ze niet het etiket las. Als ze dat wel had gedaan, had ze dit gezien:


VERSTERKENDE BALSEM VAN SYRIACUM
Voor de behandeling van patiënten in
een toestand van chronische invaliditeit.
Nerveuze aandoeningen van allerlei aard, flauwtes,
angsten en spiertrekkingen die de zwakke en sedentaire
mens ondermijnen zullen in korte tijd plaatsmaken voor
opgewektheid en elk voorteken van gezondheid.
Aangeboden door R. en L. Perry en co.
Perry’s zuiverende specifica
Berners Street 19, Londen


In het flesje zat uiteraard geen versterkende balsem van syriacum.
‘Het is natuurlijk een verschrikkelijke zonde,’ zei ze, maar ze was al bijna overgehaald.
De blik op haar gezicht. Afwijzing, gevolgd door twijfel. Welke plannen ze zelf ook had gemaakt, ze waren niet waterdicht. Er kon altijd iets misgaan. Het zou zo veel gemakkelijker zijn om de lei schoon te vegen en opnieuw te beginnen. Dan zou ze het natuurlijk anders doen. En haar leven zou weer worden zoals het was geweest. Ze zou weer een fatsoenlijke vrouw zijn. En dan kon ze naar Arundel gaan, zoals ze van plan was geweest voor haar probleem zichtbaar werd. Ze kon nog steeds een goede partij aan de haak slaan, ook al was ze niet meer de jongste.

Lidewij Martens – Ondergronds

Een moord op elk metrostation. Voor wie is dit de laatste halte?

Op 11 februari 2020 verschijnt bij uitgeverij HarperCollinsHolland de thriller Ondergronds van de Nederlandse schrijfster Lidewij Martens. Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver, onder andere voor Baantjer, Spangen, Intensive Care, Mees Kees de serie en Flikken Maastricht. Haar ervaring in de televisiewereld komt goed van pas bij het schrijven van haar thrillers, die barsten van de vaart, ritme en spanning.

Ondergronds

Korte inhoud van het boek

Dat Flo maar 1.56 meter lang is, maakt haar gedrevenheid als rechercheur alleen maar noodzakelijker. Maar zelfs zij tast in het duister als er op elk station van de Noord/Zuidlijn een gruwelijke moord wordt gepleegd. Er lijkt een verband te bestaan, maar iedere aanwijzing leidt naar een andere dader.

Flo begint te vermoeden dat iemand een heel gevaarlijk spel speelt, waarbij ook zij, haar zoon en haar hond doelwit zijn…

Deze componenten en de unieke Amsterdamse setting maken van Ondergronds een uitzonderlijk goede en spannende thriller.

Wendy Walker – Nachtschaduw

Nachtschaduw

Laura Lochner heeft nooit veel geluk in de liefde gekend. Ze lijkt steeds voor de verkeerde man te vallen en na een relatie die nogal heftig werd beëindigd, verlaat zij New York en haar mooie baan op Wall Street en verhuist ze naar het stadje waar ze opgroeide en trekt in bij haar zus Rosie.
Rosie Ferro heeft een ideaal leven. Een lieve man, een mooi huis en een zoontje waar ze helemaal verrukt van is. Zij maakt zich echter haar hele leven al zorgen om Laura. Die zorgen zijn er al sinds hun jeugd waarin een zeer traumatische gebeurtenis het leven van Laura diepgaand beïnvloedde. Als Laura niet terugkeert van een date begint Rosie zich opnieuw zorgen te maken maar niet over de mogelijkheid dat de man met wie Laura een afspraak heeft haar iets heeft aangedaan maar over wat Laura de man kan hebben aangedaan.

Kim Faber & Janni Pedersen – Winterland

Deens thrillerdebuut van wereldklasse

Op 4 februari 2020 zal bij uitgeverij HarperCollins Holland de thriller Winterland van het Deense schrijversduo Kim Faber en Janni Pedersen verschijnen. Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft eerder non-fictie geschreven. Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

De uitgever zegt: "Winterland is een briljante, indringende en goed geschreven thriller over het kwaad, eenzaamheid en machteloosheid in de hedendaagse maatschappij". Of het inderdaad briljant is kan ik niet beoordelen omdat ik het boek nog niet gelezen heb. Winterland wordt overladen met lovende kritieken en de rechten voor het maken van een tv-serie zijn inmiddels verkocht aan dezelfde productiemaatschappij die de beroemde serie The Bridge heeft gemaakt.

Winterland

Korte inhoud van het boek

Door een misstap wordt inspecteur Martin Juncker naar een klein en saai provinciestadje gestuurd.

Als er vervolgens een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner, Signe Kristiansen, op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten.

Ondertussen belandt er tot zijn verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar al snel blijkt er een link te zijn met Signe’s zaak. En de winter in Kopenhagen is pas net begonnen…

Eva García Sáenz de Urturi – De riten van het water

In november verscheen bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller De riten van het water van de Spaanse schrijfster Eva García Sáenz de Urturi (1972). Het is het tweede deel van een trilogie die zich afspeelt Baskenland en Cantabrië. Het eerste deel, De stilte van de witte stad, was wereldwijd een groot succes en ook in Nederland viel het boek in goede aarde.  Eva García Sáenz de Urturi werd geboren in Vitoria en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. 

De riten van het water

Korte inhoud van het boek

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.

Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de riten van het water…

1 2 3 87
Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten