De Gouden strop 2015
De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, werd in 1986 ingesteld op initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De prijs is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek.
Een jury van vijf leden selecteerde uit een longlist van twaalf boeken vijf boeken voor de shortlist. De juryvoorzitter maakt op donderdag 28 mei de winnaar van De Gouden Strop bekend tijdens de Avond van het Spannende Boek, het startschot van Juni – Maand van het Spannende Boek. De vijf genomineerden zijn.
Jo Claes - De mythe van Methusalem
In een laboratorium voor stamcelonderzoek in Leuven wordt een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd.
Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met stomheid is geslagen, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie op Kreta. Andreas Kurver, freelance journalist, heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken.
Patrick Conrad - Walker
Wie is de moordenaar van de vrouw in het bed van Johnnie Walker? De bloederige letters Ediapaso op de muur van de slaapkamer zijn een even groot raadsel voor commissaris Moermans, die het onderzoek leidt, als voor Walker zelf, die als eerste - verbijsterd - het verminkte lijk van Louisa, zijn ex-vriendin ontdekt. Zijn onstuimig verleden als parachutist in Rwanda en zijn ontslag uit het leger vanwege een post traumatic stress disorder spelen hem parten. Hij besluit onder te duiken en op zoek te gaan naar de ware toedracht van dit drama.
Guido Eekhaut - Kingston Noir
In Zaventem wordt een overval gepleegd op een vliegtuig. Alexei, een Russische huurling, steelt daarbij een datadrager. Zijn deal met terroristen loopt echter in het honderd en hij verstopt de datadrager bij zijn vriendin Anna. Wanneer hij wordt vermoord, vlucht Anna met haar dochter Lucy naar Jamaica, waar Anna's ex-vriend en de vader van Lucy woont. Ze worden achtervolgd door Alexeis vijanden. Op het eiland waart ook nog een seriemoordenaar rond.
Marion Pauw - Hemelen
Ron Casper heeft in zijn leven een spoor van ongelukkige mensen achtergelaten en geniet op 76-jarige leeftijd nog volop van een hedonistische levensstijl. Zijn drie volwassen kinderen uit twee huwelijken kampen nog iedere dag met de gevolgen van hun traumatische jeugd. Als hun vader dan ook nog in rap tempo het familiekapitaal erdoorheen jaagt in luxebordelen, kunnen zijn kinderen maar tot één conclusie komen: het wordt tijd dat pa gaat hemelen.
Marjolijn Uitzinger - De huisgenoot
De jonge Berlijnse politicus Florian von Bismark staat op de nominatie om de nieuwe minister van Justitie te worden. Op een winteravond neemt hij Mirco, een dakloze jongen, in huis. Wanneer Mirco een dodelijk ongeluk veroorzaakt, dwingt Florian hem door te rijden. Daarmee brengt de onberispelijke politicus zichzelf in een moeilijke positie. Tegelijkertijd dreigt een collega een boekje open te doen over gebeurtenissen tijdens Florians middelbareschooltijd. Florian is bereid tot het uiterste te aan om zijn carrière te redden.
De Schaduwprijs 2015
De Schaduwprijs, de prijs voor de beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige debuutroman, werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is genoemd naar de legendarische hoofdpersoon ‘de Schaduw’ van de auteur Havank. De drie genomineerden zijn.
Arjan Hoks - De verloren dochters
Een bezorgde vader doet een emotioneel beroep op detective-duo Walter en Gem om zijn dochter Valerie op te sporen. Een netwerk van prostitutie en andere criminele activiteiten blijkt zijn tentakels wijd uit te strekken. Verder dan Walter en Gem konden vermoeden. Gerechtigheid zal alleen overwinnen als Walter bereid is af te rekenen met zijn verleden.
Bianca Nederlof - Ongrijpbaar
Silvias grootste angst wordt waarheid. Ze raakt haar zoontje Nick kwijt in een mensenmassa. Weet iemand uit haar verleden er meer van? Silvia moet de confrontatie aangaan met het leven dat ze achter zich wilde laten. Om te voorkomen dat David haar geheim ontdekt, zet ze de zoektocht in haar eentje in. Een keuze met fatale gevolgen...
René van Rijckevorsel
Op de laatste dag van de Golfoorlog, 27 februari 1991, wordt in Tunis de 40-jarige topdiplomaat Jan Willem Bouman doodgeschoten. Ruim twintig jaar later is deze moord nog steeds niet opgelost, tot grote woede van zijn vroegere collega Fiona Duijnwyck, die als een van de eersten op de plek van de moord aanwezig was. Dan ontvangt Fiona een mysterieus telefoontje van de brute Tunesische oudminister Abdallah Ben Yaya met een tip over de moord. Hij belt niet uit Tunesië, maar vanuit een uitzetcentrum voor asielzoekers in Groningen. Wanneer Fiona hem bezoekt, wordt hij vermoord en zijzelf beschoten.