Goden en beestenWorldCat•LibraryThing•Google Books•BookFinder In de week voor kerst wordt een postkantoor overvallen. In de rij voor het loket staan een oudere man en zijn kleinzoon. Tijdens de overval geeft de oudere man plotseling de kleinzoon aan een man die achter hen in de rij staat. Daarna gaat hij de overvaller helpen zijn tas met de buit te vullen. Als de overvaller vlucht, schiet hij de oudere man neer. De manier waarop zij woordeloos met elkaar communiceren wekt de indruk dat ze elkaar kennen. Hoofdrechercheur Alex Morrow, net teruggekeerd van zwangerschapsverlof onderzoekt de moord en de overval en ontdekt al snel dat het alarm van het postkantoor uitgeschakeld was.
Kenny Gallagher is een politicus voor de Labour partij en de verkiezingen komen er aan. Hoewel zijn ster aan het politieke firmament aan het verbleken is, heeft hij nog veel aanhang. Dan publiceert een dagblad een artikel waarin Gallagher ervan beschuldigd wordt een intieme relatie met een zeventienjarig meisje te hebben. Hij is woedend en ontkent de aantijgingen. Het onheil is echter al geschied en hij probeert wanhopig zijn goede naam van iedere blaam te zuiveren.
Hij werd in een rolstoel de wachtkamer van de Spoedeisende Hulp door geduwd; het was er niet bijzonder schoon en ook niet bijzonder aantrekkelijk. Geen Caracas, maar ook geen Cedars-Sinai. Een glazen kogelvrije kubus voor de inschrijfbalie, rijen stoelen. Het kind zat nog steeds op zijn knie met zijn armen om zijn hals geklemd en dichtgeknepen ogen.
Een deur door. Daarachter wachtte een lange vrouw op hem. Ze was blond en droeg een grijs mantelpak. Ik ben hoofdrechercheur Alex Morrow. Ik kom zo meteen met je praten. Martin knikte. De tocht werd weer voortgezet.
Een gang op met hokjes waar gordijnen omheen hingen. Degene die de rolstoel duwde parkeerde hen in een rustig hoekje, trok een gordijn om hen heen, gaf een schopje tegen de rem en vertrok.
De tijd verstreek. Klokken tikten en karretjes rolden. Aan de andere kant van het gordijn piepten verpleegstersschoenen.
Plotseling klonken er snelle, koortsachtige voetstappen en een hoge vrouwenstem: ‘Joseph?’ De jongen trok zijn armen en benen los, duwde zich van Martin af en luisterde of hij het weer hoorde: ‘Joe?’
Hij klom van Martins schoot en bleef voor het gordijn staan alsof hij bang was om het opzij te schuiven. Hij stond er klein en hulpeloos bij, deze motor die bijna in tranen was, en Martin stak zijn hand naar hem uit, wilde dolgraag dat hij terugkwam. Hij liet zijn hand vlug weer zakken toen hij bedacht welke indruk een man zou maken die dolgraag een jongen wilde aanraken, omdat hij tot een generatie behoorde die was opgevoed met een wantrouwen jegens zichzelf.
Hij zag dat de jongen met hoog opgetrokken schouders stond te rillen bij het gordijn. Op safari had Martin leeuwen, nijlpaarden, zelfs luipaarden gezien die doodden, achter hun prooi aan zaten. Hij had een nijlpaard de poot van een leeuw zien afbijten. Opwindend, verrassend, nederig makend zelfs, maar dat was niets vergeleken bij wat hij vandaag had gezien, omdat wat er vandaag was gebeurd zo volslagen zinloos was geweest.
Het gordijn werd opengerukt. Een rood Puffa-jack, lang als een slaapzak. Het joch keek niet omhoog, maar bleef als verstijfd naar de benen van de vrouw staan staren. ‘Sorry, mammie.’
Twee politieagenten uit het team van Morrow stelen een tas met geld uit de auto van een gangster die door de twee was aangehouden. Een zeer onverstandige daad zoals al snel zal blijken.
Goden en beesten is de derde misdaadroman met hoofdrechercheur Alex Morrow in de hoofdrol. De eerste twee, In de stille nacht en Het einde van de wespentijd werden goed ontvangen. De boeken van Denise Mina zijn een genot om te lezen. Er zijn zonder uitzondering steeds meerdere verhaallijnen die aan het einde van het verhaal knap samenkomen en in Goden en beesten is dat niet anders. In dit boek zijn dat de moord in het postkantoor, de beslommeringen rondom politicus Kenny Gallagher en de politieagenten die de verleiding van het vele geld niet kunnen weerstaan. Thema’s uit eerdere boeken zoals de invloed van de georganiseerde misdaad op het politiek en zakenleven, de smalle grens tussen goed en fout, verleiding en corruptie, de soms bedenkelijke rol van de pers en de animositeit binnen het politiekorps komen in Goden en beesten ook aan de orde.
De personages in het verhaal worden heel goed uitgewerkt. Voor Denise Mina lijkt dit belangrijker dan het misdaadverhaal zelf. De mensen en wat hen bezighoudt, daar gaat het om in het verhaal; waarom plegen zij misdaden, wat beweegt hen, wat zijn hun angsten, waar ligt hun kracht, waar zijn ze kwetsbaar, al dit soort aspecten worden knap in het verhaal ingepast. Het plot zit goed in elkaar maar is soms wat aan de ingewikkelde kant en dat vraagt van de lezer de nodige oplettendheid. Als je die niet hebt bestaat het gevaar dat je een paar bladzijden terug moet gaan om de draad weer op te pakken.
Goden en beesten is een goed geschreven en overtuigende misdaadroman, soms een beetje ingewikkeld maar met mooie personages. Aristoteles zei ooit:“Wie niet in staat is deel te nemen in een gemeenschap, of daaraan geen behoefte heeft omdat hij zichzelf genoeg is, maakt geen deel uit van een polis, en is dus ofwel een beest of een god.” Interessante vraag: wie in het verhaal zijn de goden en wie de beesten? En kunnen ze elkaars gedaanten aannemen?
****
Engelse titel: Gods and beasts
Vertaling: Marijke Koch
Uitgeverij: Ambo|Anthos – Amsterdam
ISBN: 978 90 414 2449 5
© 2013 Joop Liefaard
Meer berichten over Denise Mina.
Op een rustige zondagavond wordt in een buitenwijk van Glasgow een Pakistaanse familie overvallen door twee gemaskerde mannen. Zij zijn op zoek naar ene Bob en eisen een losgeld van twee miljoen pond. Zoveel geld heeft de familie niet en in de consternatie van het moment schiet één van de overvallers per ongeluk in de hand van de dochter des huizes. De twee overvallers vluchten en nemen de vader van het gezin, Aamir Anwar, als gijzelaar mee. Omar, één van de zonen in de Pakistaanse familie is getuige van de overval en de ontvoering maar zijn achtevolging van het busje van de ontvoerders mislukt en de politie gelooft zijn verhaal niet.
Topbankier Lars Anderson hangt zichzelf op aan een tak van de oude eik die voor zijn huis in Kent staat. Er zijn maar weinig mensen die om zijn dood treuren. Veel mensen verloren veel geld door zijn onfrisse beleggingspraktijken. Tijdens zijn leven trad hij hard en egoistisch op tegen zijn vrouw en twee kinderen en ook bij hen is het verdriet om zijn zelfmoord niet groot.
Ongeveer tegelijkertijd wordt in een chique buitenwijk van Glasgow Sarah Erroll in haar eigen woning op beestachtige wijze om het leven gebracht. Inspecteur Alex Morrow, vijf maanden zwanger van een tweeling, wordt met het onderzoek belast. Zij staat voor een raadsel. In het huis van Erroll wordt een grote hoeveelheid geld gevonden dat de moordenaar niet heeft meegenomen.