Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Heruitgave van twee Duitse klassiekers

Door Joop Liefaard 9 maart 16

Ter gelegenheid van de boekenweek zal uitgeverij Meulenhoff twee wereldberoemde klassiekers uit de naoorlogse Duitse literatuur opnieuw uitbrengen. Het gaat om boeken van twee winnaars van de Nobelprijs voor literatuur, Biljart om half tien van Heinrich Böll en De blikken trom van Günther Grass.

Biljarten om half tien

Biljart om half tien is een meesterlijke en overrompelende roman waarin de geschiedenis wordt verteld van drie opeenvolgende generaties uit een geslacht van architecten. De grootvader ontwierp nog voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de Sint-Antonius-abdij. Zijn zoon, in de Tweede Wereldoorlog officier, laat aan het einde van de oorlog de abdij opblazen. De kleinzoon, evenals zijn vader en grootvader architect, neemt na de oorlog de taak op zich het gebouw te restaureren.

Heinrich Böll (1917 - 1985) diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Wehrmacht, maar deserteerde in 1944. Vanaf 1947 publiceerde hij verhalen, romans, luister- en televisiespelen, toneelstukken en talrijke essays over de gevolgen van de oorlog op alledaagse mensen. In 1972 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

De blikken trom

De blikken trom, de roman van Günter Grass die voor het eerst verscheen in 1959, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grote klassiekers van de twintigste eeuw.

Hoofdpersoon van de roman is Oskar, die als dwerg min of meer onder en boven de wet is gesteld en de wereld observeert zonder taboes te kennen. Op zijn onafscheidelijke trom slaand wandelt hij door het leven, door het Derde Rijk, door de oorlogsjaren, door het Wirtschaftswunder. Hij wordt medewerker van het ‘Fronttheater’, gaat in de zwarte handel en in de kunst, werkt bij een bedrijf dat grafzerken produceert, speelt in een jazzorkest en wordt van een moord verdacht. Maar wanneer de echte dader wordt gevonden, vreest Oskar dat hij ontslagen wordt uit het rustige gekkenhuis waar hij zijn levensverhaal schrijft.

Günter Grass (1927 ? 2015) is dichter, schrijver van romans, novellen en toneelstukken. Beroemd werd hij met zijn ‘Danziger trilogie’: De blikken trommel, Kat en muisen en Hondenjaren. Zijn laatste roman, De woorden van Grimm, verscheen in het voorjaar van 2015. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus