Het jaar is weer voorbij.Tijd voor een kort overzicht van wat er zich in mijn leeswereld heeft afgespeeld. Ik heb dit jaar 75 boeken gelezen. Het eerste was De kleine hand van Susan Hill, een in mijn ogen mislukt horrorverhaal en het laatste is Hex van Thomas Olde Heuvelt, dat ik nu aan het lezen ben. Het toeval wil dat dit ook een horror verhaal is maar ik kan niet zeggen dat het dermate eng is dat het mij uit mijn slaap houdt.
Het overgrote gedeelte van wat ik heb gelezen zijn thrillers. Dat is en blijft toch mijn favoriete genre. Ik heb aan het einde van het jaar geprobeerd de blik wat te verbreden en ben begonnen met het lezen van fantasy en dat is me eerlijk gezegd niet zo goed bevallen. Deel 1 van de serie De donkere tijd van Markus Heitz vond ik ronduit slecht en het tweede fantasyboek De stem van de zee (Eiland in de mist) van Mara Li kon ermee door hoewel er een grote Young Adult component in zit en dat genre spreekt mij niet.
Over 47 boeken heb ik een recensie geschreven. Aan de hand van criteria zoals spanning, geloofwaardigheid, goed uitgewerkte personages, een intelligent plot met knappe en intelligente wendingen, leesbaarheid en psychologische diepgang geef ik sterren aan een boek. Als er dan ook nog bijvoorbeeld maatschappelijke, ethische en juridische aspecten, thema’s en dilemma’s aan de orde komen, legt dat extra gewicht in de beoordelingsschaal.
Toch zou ik eigenlijk best af willen van dit algemeen gehanteerde systeem. Recenseren is en blijft mensenwerk en is onderhevig aan subjectiviteit. Het kan best zijn dat een thriller die op alle criteria heel hoog scoort uiteindelijk niet de thriller wordt die de meeste indruk maakt. De uiteindelijke keuze daarvan is heel erg persoonlijk en stijgt uit boven de genoemde criteria. Zo heb ik Leven of dood van Michael Robotham gekozen als de beste thriller van 2015 maar Een circus van schimmen van R.J. Ellory gekozen tot de thriller die bij mij overtuigend op nummer een staat. Hoewel in het verhaal de spanning ontbreekt heeft het boek me door het prachtige verhaal, de intensiteit van de sfeer en het wonderschone taalgebruik diep geraakt.
Ik heb alles wat ik dit jaar heb gelezen verdeeld in twee groepen: Nederlandstalig en internationaal en uit die twee groepen boeken heb ik een keuze genaakt voor de verrassendste, beste en indrukwekkendste thriller. Hieronder tref je het overzicht aan.
Internationaal
De indrukwekkendste: R.J. Ellory - Een circus van schimmen
Deze thriller heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Een thriller die door de psychologische diepgang en de uitermate fraaie en indringende beschrijving van personages, gevoelens, gedachten en emoties een overweldigend indruk heeft achter gelaten.
Kansas 1959. Senior Special Agent Michael Travis van de FBI wordt naar het plaatsje Seneca Falls gestuurd waar onder het carrousel van Circus Diablo het lijk van een onbekende man is aangetroffen. Plaatselijk sheriff Chass (Charles) Rourke heeft de hulp van de FBI ingeroepen omdat hij met zijn eigen onderzoek geen enkele vordering maakt; een verzoek om hulp dat de FBI goed uitkomt. Travis richt zijn onderzoek op de leden van het circus. Een lijn van onderzoek die niet veel oplevert.
De beste: Michael Robotham - Leven of dood
Leven of dood is een thriller in de ware betekenis van het woord: schitterende schrijfstijl, sterke personages, adembenemend spannend, vol met actie, prachtige plotwendingen en een zinderende ontknoping. Een juweel in de wereld van het spannende boek.
Audie Palmer heeft bijna tien jaar in de gevangenis doorgebracht voor zijn betrokkenheid bij een overval op een geldtransport waarbij 7 miljoen dollar werd buitgemaakt. Het geld werd nooit teruggevonden. Bij de overval kwamen vier mensen om het leven en Audie werd levensgevaarlijk gewond. Tegen alle verwachtingen in overleefde hij echter. In de gevangenis heeft Audie een moeilijk leven. Medegevangenen maar ook het personeel van de gevangenis en een paar politiemannen mishandelen en bedreigen hem in de hoop te weten te komen waar het geld verborgen is.
De verrassendste: Samuel Bjørk - Ik reis alleen
Een debuutthriller uit Noorwegen die verrast door de originaliteit van het onderwerp en de bijzondere personages. In Ik reis alleen is de opbouw van de spanning goed gedoseerd en na een aantal verrassende plotwendingen mondt verhaal uit in een enerverende en geloofwaardige ontknoping.
Een man die zijn hond uitlaat vindt in een bos bij het Tryvannmeer het lichaam van een zesjarig meisje. Zij is met een springtouw opgehangen aan de tak van een boom en keurig gekleed in nieuwe poppenkleertjes. Zij draagt een rugtasje met schoolboeken en om haar nek hangt een vliegtuiglabel waarop de woorden Ik reis alleen geschreven staan. Een speciale onderzoekseenheid onder leiding van de ervaren inspecteur Holger Munch wordt belast met het onderzoek. Hij werkt samen met de excentrieke maar uiterst getalenteerde Maria Krüger.
Nederlandstalig
De indrukwekkendste: Kim Moelands - De vrouw in de spiegel
De vrouw in de spiegel is een solide en overtuigende thriller die door het mooie taalgebruik uitermate plezierig leest en waarmee Kim Moelands grote indruk maakt.
De directie van zuivelbedrijf Latté heeft verontrustende dreigbrieven ontvangen waarin van het bedrijf een bedrag van € 200.000,- wordt geëist. Als die eis niet wordt ingewilligd zullen producten van het bedrijf vergifigd worden. Topman Boon heeft niets met de brieven gedaan want het is immers het beleid van het bedrijf om niet op dreigementen in te gaan in de hoop dat het vanzelf overgaat. Maar de afperser laat niet met zich sollen. Er worden spijkers gevonden in pakken yoghurt en vla en er vallen slachtoffers.
De beste: Corine Hartman - Doodskleed
Doodskleed is een heftige, geloofwaardige en soms ontroerende thriller die een aantal geweldige plotwendingen kent en een totaal onvoorspelbare ontknoping. Een imponerende afsluiting van een serie overtuigende en unieke thrillers rondom de personage Jessica Haider.
Nadat zij op non-actief is gesteld en haar kapitale boerderij tot de grond toe is afgebrand, vertrekt de eigenzinnige rechercheur Jessica Haider naar Edinburgh en neemt haar intrek bij haar ex-partner Mark O'Connor. In Edinburgh krijgt ze bezoek van Mikael Aleksy een vooraanstaand lid van Saligia, een geheime organisatie die recht zet wat justitie krom laat. Hij probeert haar tegenhouden naar Mexico te gaan waar zij een belangrijke opdracht wil uitvoeren. In Mexico worden vluchtelingen, waaronder veel kinderen met een dodelijk virus besmet en deze biologische bommen vormen een groot gevaar voor de bevolking van de Verenigde Staten.
De verrassendste: Nico de Beer - Schakels
Schakels is een verrassend thrillerdebuut. Het is een goed geconstrueerd, goed geschreven en spannend verhaal dat veel emoties oproept. Het is door de kundige pen van Nico de Beer niet alleen als thriller goed geslaagd maar ook als document over maatschappelijke misstanden die onuitroeibaar lijken te zijn.
Wanneer taxichauffeur Walter Severijn ‘s-nachts in de rosse buurt van Brussel op een klant moet wachten en zijn benen strekt, ziet hij in een verlaten en duister steegje door een gat in een schutting een jonge vrouw die een sigaret staat te roken. Hij ziet ook dat zij is vastgeketend aan de muur van een huis waarin zich een sexclub bevindt. Even later wordt de vrouw losgemaakt en met geweld het huis binnengesleurd. Het is een beeld dat op Walters netvlies gebrand staat en zijn leven ingrijpend zal veranderen. Hij bedenkt een plan om de vrouw te bevrijden, een actie die verstrekkende gevolgen zal hebben voor hemzelf en zijn directe omgeving.