Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Johan Andersen – Dodenstoel

Door Joop Liefaard 1 juli 19

In Amsterdam wordt in een woning aan de Apollolaan een gruwelijke vondst gedaan. Twee mensen zijn op gewetenloze wijze vermoord en een kind dat levend in het huis wordt aangetroffen, is daarvan getuige geweest. Het blijkt te gaan om een ex-kolonel en zijn partner. De kolonel diende voordat hij met pensioen ging bij de commando’s en had missies uitgevoerd in Afghanistan en Srebrenica.

Inspecteur van politie Neli Panka en haar team onderzoeken de moorden en worden bijgestaan door ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer. Neli ontvangt een religieus getinte brief van de moordenaar met daarin een internetadres. Op de website is een elektrische stoel te zien met daaronder de tekst “Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden”. Het is geen lege belofte want het aantal moorden stijgt en ook de gruwelijkheid ervan. Drugssmokkel en mensenhandel zijn de steekwoorden die gedurende het onderzoek steeds naar voren komen.

Dodenstoel

Dodenstoel is het thrillerdebuut van de Nederlandse schrijver en uitgever Johan Andersen. Het is een robuuste en stevige thriller die goed is geschreven en plezierig leest. Het verhaal zit goed in elkaar en is redelijk spannend. De personages zijn goed uitgewerkt en spreken tot de verbeelding. Dat geldt ook voor Eugène Hamer over wie de schrijver bijna niets loslaat en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. Het politieteam beschouwt hem aanvankelijk als een ongewenste indringer maar al snel raakt het overtuigt van de meerwaarde die hij voor het onderzoek heeft. Deze anonieme maar intelligente man heeft een eigen kijk op de moorden en completeert daarmee het beeld dat Neli Panka over de zaak heeft.

De beschrijving van de moorden is heel expliciet en daarom is Dodenstoel voor gevoelige lezers minder geschikt. Veel zaken in het verhaal worden breed uitgemeten en het aantal personages is erg hoog. Dat maakt het verhaal soms wat langdradig, het gaat ten koste van de spanning en leidt af van de hoofdlijnen. Het boek had best een aantal pagina’s dunner mogen zijn.

Het duurt heel lang voordat je een idee krijgt wie de moordenaar is en wat zijn motieven zijn. De ontknoping is anders dan de schrijver doet vermoeden en dat is groot pluspunt van dit geslaagde debuut. Het speurdersduo Panka/Hamer overtuigt en meer thrillers met hen als hoofdpersoon zouden een welkome aanwinst zijn voor het Nederlandse thrillerlandschap.

Uitgeverij: HarperCollins Holland – Amsterdam
Genre: misdaad
Verschijningsdatum: 28 mei 2019
Aantal pagina’s: 480
ISBN: 978 94 027 5785 9

© 2019 Joop Liefaard

Met dank aan Uitgeverij HarperCollins Holland voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus