Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Bart-Jan Kazemier – De man in het midden

Door Joop Liefaard 4 april 14

Vorige week kreeg ik van Crimezone de drukproef toegestuurd van de thriller De man in het midden van de Nederlandse schrijver Bart-Jan Kazemier met het verzoek er een recensie over te schrijven. Het boek zal in mei in de boekhandel verschijnen. Het heeft even geduurd voordat het zover was. In een interview met Floris Alberse van NRC Next vertelt Bart-Jan Kazemier dat een aantal uitgevers geen belangstelling had voor het manuscript totdat iemand met de naam Willem Hogendoorn een afspraak met hem wilde maken. In werkelijkheid was deze man de schrijver Tomas Ross. Over het gesprek met Tomas Ross zegt Bart-Jan Kazemier in genoemd interview het volgende.

"Maar in ons eerste gesprek bleek al snel dat de sjekkies rokende Willem veel, heel veel kanttekeningen bij mijn manuscript had. Het was te dromerig, er zaten te veel details in en bovendien was de verhaallijn te ingewikkeld."
De man in het midden

Hij heeft zich de adviezen van Tomas Ross ter harte genomen en dat resulteerde in een thriller waarover Tomas Ross het volgende zegt.

Bart-Jan Kazemier heeft met De man in het midden een verrassende en zeer overtuigende ‘conspiracy’-thriller geschreven. Kazemier wist mij vanaf de eerste pagina mee te sleuren in dit bijzondere debuut over de nietsontziende ambitie van moderne mediabedrijven. De man in het midden geeft een realistisch en angstaanjagend beeld van de innige relatie tussen politiek en media, en zal bij verschijnen veel stof doen opwaaien.

Bart-Jan Kazemier (Groningen, 1979) studeerde af als toegepast taalkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij als docent Nederlands in het internationaal onderwijs en gaf hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Samen met animator Rogier Komp richtte hij This Is Propaganda op, een onderzoeksproject naar de relatie tussen media, commercie en politiek. Dit project leverde meerdere animatiedocumentaires op, die op filmfestivals wereldwijd werden vertoond.

Op de website van Bart-Jan Kazemier is het volgende te lezen over de inhoud van het boek.

Ooit was Max Metzer een getalenteerd strafrechtadvocaat, maar van zijn carrière is bitter weinig over. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge. Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij? Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken de aanzet tot een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Metzer raakt steeds verder verstrikt in de leugens die zijn nieuwe werkgever verspreidt. Terwijl zijn onderzoek een groots en angstaanjagend complot lijkt bloot te leggen, neemt de dreiging levensgevaarlijke vormen aan.

Ik heb De man in het midden inmiddels gelezen en ik kan hier natuurlijk niet vooruit lopen op mijn recensie die binnenkort bij Crimezone zal verschijnen maar ik wil toch een tipje van de sluier oplichten. De man in het midden is een bijzondere en imponerende thriller. Bart-Jan Kazemier is een nieuwe ster aan het firmament van de Nederlandse misdaadliteratuur.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus